Weerbaarheid, wat?, hoe? en waarom?
Je hoorde het overal op school, op je werk, bij vrienden… Je moest assertiever zijn, weerbaarder, meer haar op je tanden hebben. Durven opkomen voor jezelf, niet over je heen laten lopen. Al van kleinsaf aan maakten mensen zich zorgen over jou. Ze zagen dat je heel snel onder de voet was, dat je je mening in grote groep niet durfde te geven…
Deze dingen zie jij nu terug keren bij je eigen kinderen. Je kind durft geen ‘nee’ zeggen als het iets niet wilt. Je ziet dat je kind niet durft op te komen voor zichzelf, heel regelmatig het slachtoffer is van pesterijen? Misschien heeft je kind een negatief zelfbeeld, laat het altijd over zijn grenzen lopen. Je zoon of dochter is ook weinig zelfstandig en heeft moeite met het omgaan met kleine tegenslagen. Dan is je zoon of dochter niet zo weerbaar als zijn leeftijdsgenoten. Maar wat is dat nu weerbaarheid? Kan je dat leren en hoe doe je dat dan?
Wat is weerbaarheid?
Als je weerbaar bent kan je op een passende manier opkomen voor jezelf. Je kan op een respectvolle manier je grenzen aangeven. Weerbaarheid voorkomt machtsmisbruik en de kans is groter dat ‘het geweld’ stopt als je effectief reageert. Een belangrijke voorwaarde voor weerbaarheid is een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Ja-, nee- en twijfelgevoelens spelen een rol bij het opkomen voor jezelf.
Waarom moet je kind weerbaar zijn?
Wanneer je kind weerbaar is, heeft het een goed gevoel van eigenwaarde en is het zich bewust van zijn of haar gevoelens en die van anderen. Wanneer je kind weerbaar is zal het niet zo snel gekwetst worden door kritiek van anderen. Zal het proberen zijn problemen zelf op te lossen of hulp vragen van buitenaf. Je zoon of dochter zal makkelijker aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten. Ze kunnen hun eigen mening geven, hun gevoelens uiten. Weerbare kinderen vinden het niet moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Weerbare kinderen zijn meestal geen meelopers.
Hoe een kind helpen weerbaarder te worden?
Als ouder, opvoeder kan je veel doen om je kind weerbaarder te laten worden. Het is belangrijk dat je inzet op het ontwikkelen van zijn zelfvertrouwen. Dit kan je doen door je kind positieve aandacht te geven, hem de kans geven om dingen zelf uit te proberen. Hem een complimentje geven en opbouwende kritiek. Je kind de ruimte geven om zijn eigen mening te vormen. Een kind dat zich gewaardeerd voelt door zijn ouders zal zich ontwikkelen als een weerbaarder kind. Het moeilijke aan dit hele proces is grenzen blijven stellen. Het is niet omdat je kind op komt voor zichzelf dat het geen nood heeft aan grenzen. Binnen deze duidelijke grenzen kan je kind volop experimenteren en oefenen met het concept weerbaarheid.
Wat is een weerbaarheidstraining?
Een weerbaarheidstraining is een kortdurende, praktische een speelse training die jouw kind helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen en daardoor weerbaarder te zijn en voor zichzelf op te komen. Dit kan in een groep of individueel en is voor kinderen in de basisschoolleeftijd.
Wanneer een weerbaarheidstraining voor mijn kind?
Misschien denk je na om je kind een weerbaarheidstraining te laten volgen omdat je ziet dat het wel wat steviger in zijn schoenen mag staan. En jij als ouder hebt al van alles geprobeerd, maar het heeft niet geholpen.
Een weerbaarheidstraining kan jouw kind helpen als het:
-
Geen ‘nee’ durft te zeggen als het iets niet wil.
-
Regelmatig geplaagd of gepest wordt.
-
Veel piekert, lang blijft hangen in emoties.
-
Verlegen is en niet voor zichzelf opkomt.
-
Snel van slag is als de ander iets negatiefs zegt.
Wat leert mijn kind in een weerbaarheidstraining?
-
Stevig staan en zelfvertrouwen uitstralen.
-
Duidelijk aangeven wat het wil of iets durven vragen.
-
Positief denken
-
‘Nee’ durven zeggen
-
Inzicht krijgen in eigen emoties en van de ander.
-
Boosheid uiten