Weerbaarheid: Positief zelfbeeld bij kinderen ontwikkelen!!!
Help jouw kind een positief zelfbeeld ontwikkelen.
Als ouder zie je je kind het liefst opgewekt en blij door de wereld huppelen. Je weet dat een positief zelfbeeld en stevig in zijn schoenen staan, hem verder brengen. Het goede nieuws is dat je als ouder je kind daarbij kan helpen. Jij als ouder hebt namelijk veel invloed. Maar je vraagt je misschien af hoe je dit kunt aanpakken? In deze blog krijg je tips en trics om je kind te helpen.
Wat is zelfbeeld?
Zelfbeeld is het gevoel van eigenwaarde. Kinderen ontwikkelen een menig over zichzelf. Wat kan ik goed en wat niet. Hun zelfbeeld ontwikkelen ze in relatie met anderen. Door wat anderen van hen vinden, denken en zeggen. De manier waarop jij en anderen naar je kind kijken, heeft invloed op zijn zelfbeeld.
Hoe kijk jij naar je kind?
Mag jouw kind fouten maken? Mag jouw kind zelf dingen doen? Mag jouw kind experimenteren? Moedig jij jouw kind aan? Geef je jouw kind een schouderklopje? Geloof je in jouw kind? …
Jouw kijk op je kind heeft veel invloed op zijn zelfbeeld, niet vergeten.
Waarom is een positief zelfbeeld belangrijk?
Kinderen met een positief zelfbeeld staan weerbaarder in het leven. Ze kunnen beter omgaan met tegenslagen. Ze weten wat ze kunnen, ze hebben vriendschappen opgebouwd. Ze zijn zelfzekerder waardoor ze dingen proberen die misschien wel spannend vinden. Kortom ze gaan opgewekter door het leven.
Kinderen met een negatief zelfbeeld hebben weinig vertrouwen in hun eigen kunnen. Ze zijn minder weerbaar en zijn makkelijker een speelbal van anderen. Zij geven ook sneller op of durven niet aan een nieuwe onbekende taak beginnen. Ze gaan er snel van uit dat ze toch zullen falen en er te dom voor zijn.
Hoe help je je kind een positief zelfbeeld ontwikkelen?
-
Wees een positief voorbeeld
Wanneer je kind een negatief zelfbeeld heeft, heeft hij het gevoel dat de situatie altijd hetzelfde blijft. Dat het nooit zal veranderen. Laat als ouder zien dat je wel invloed hebt en dat je zelf in staat bent om dingen te veranderen. Hoe? Denk in oplossingen: ‘ bv. ‘Fouten moet ik maken anders leren ik niks’, ‘Ik kan dit NU nog niet’, ‘Als ik blijf oefenen, word ik er beter in’...
-
Moedig je kind aan om vrienden te maken
Wanneer je kind vrienden heeft, voelt het zich beter in zijn vel en kan het beter tegen een stootje. Kinderen met vrienden hebben meer zelfvertrouwen. Als je kind het moeilijk vindt om vrienden te maken, kan je hem daarbij helpen. Je kan hem tips geven hoe je een gesprek aanknoopt, hem zelf naar oplossingen laten zoeken. Je kan ook klasgenoten thuis uitnodigen zodat je kind op een veilige plek kan oefenen.
-
Laat je kind zoveel mogelijk zelf dingen doen
Wanneer je kind dingen zelf mag doen, versterk je hem in zijn zelfvertrouwen. Je laat aan je kind zien dat je hem vertrouwt. Dat je in hem gelooft. Dit boost zijn zelfvertrouwen.
-
Leer je kind hulp aanvaarden
Je kind kan en hoeft niet alles alleen op te lossen. Leer je kind dat hulp vragen aan een ander geen falen is. Het is belangrijk dat je kind weet dat hij kan rekenen op anderen, dat hij er niet alleen voor staat.
-
Geef je kind complimenten
Er is niks leuker voor je kind dan een complimentje krijgen. Geef er dan ook regelmatig, van een extra complimentje gaat niemand dood. Zorg er wel voor dat ze persoonlijk en gemeend zijn. Leg de nadruk op wat je kind goed doet. Welk gedrag je waardeert. Geef complimenten gericht op het proces en niet op het resultaat.
-
Geef je kind individuele aandacht
Elk kind heeft nood aan individuele aandacht. Ze willen weten dat ze gezien worden. Geef een persoonlijk complimentje. Doe iets met je kind alleen. Zoek naar een momentje quality time met je kind. Lees een verhaaltje voor voor het slapen gaan, maak samen een wandeling, luister naar het verhaal van je kind…
-
Begrijp het gevoel van je kind
Geef je kind ruimte om zijn gevoelens te uiten en te accepteren. Luister naar je kind, wees een luisterend oor. Geef niet direct een oplossing. Wanneer je kind het gevoel heeft dat het zijn hart kan luchten, zonder dat er direct oplossingen moeten komen, valt er al heel veel druk weg.
-
Laat je kind zelf oplossingen bedenken
Neem de dingen niet te snel uit de handen van je kind wanneer het fout loopt. Maar stimuleer je kind om tot een oplossing te komen. Op die manier ontdekt je kind dat het instaat is om zelf dingen op te lossen, om fouten te herstellen.
-
Geef opbouwende kritiek
Kijk naar vooral naar de dingen die reeds goed lopen en geef opbouwende kritiek als iets beter kan. De positieve opmerkingen slaat je kind op en daardoor krijgt het een goed gevoel over zichzelf. Je kind krijgt meer vertrouwen in zijn eigen kunnen.