Weerbaarheid: Hoe kan je, je kind nee leren zeggen?
Het belang van neen te zeggen.
Neen zeggen tegen iemand anders of tegen jezelf is niet altijd evident, ook niet voor je kind. Maar het is toch belangrijk om dit te kunnen. Voor kinderen is het best lastig om nee te zeggen als ze iets niet willen. Want stel je voor dat de ander je niet meer leuk vindt.
Maar ‘ja’ zeggen wanneer je het eigenlijk niet wilt, voelt ook niet goed aan.
Het is belangrijk dat je kind neen durft te zeggen, anders wordt het een speelbal van anderen en van zijn eigen emoties.
Wanneer je kind neen kan zeggen, staat het weerbaarder in het leven. Dan komt het meer op voor wat hij wilt.
Dus help je kind zijn grenzen aan te geven en neen te durven zeggen.
Wat is er aan de hand als mijn kind geen neen durft zeggen?
Wanneer je kind het moeilijk vindt om neen te zeggen, is het waarschijnlijk bang:
-
om de ander teleur te stellen.
-
dat de ander boos op hem wordt.
-
dat de ander niet meer met hem wil spelen en hem afwijst.
-
dat hij niet kan weerstaan aan de verleiding.
Je kind is misschien onzeker en hecht veel belang aan wat de anderen van hem vinden. Het helpt dat hij weet dat iedereen een eigen mening mag hebben. En dat hij nog altijd een leuk persoon is als hij iets niet wilt doen.
Om neen te kunnen zeggen, heeft je kind zelfvertrouwen nodig. Je kind moet leren zichzelf graag zien, ondanks wat de ander van hem vindt. Wanneer je kind neen durft zeggen dan komt het op voor zichzelf.
Opkomen voor jezelf. Hoe kan je helpen?
-
Stimuleer een positief zelfbeeld
Zijn zelfbeeld kan je stimuleren door zijn succesjes te vieren. Geef complimenten aan je kind die gericht zijn op de weg die hij heeft afgelegd, op het proces.
-
Laat je kind zelf nadenken en tot oplossingen komen
Laat je kind eerst zelf nadenken en oplossingen zoeken. Pas wanneer het hem niet lukt, kan je helpen door vragen te stellen. Neem niet direct alles uit handen, zoek samen.
-
Maak je kind bewust van zijn houding
Leer je kind dat zijn houding heel belangrijk is. Wanneer we stevig staan, voelen we ons sterker en komen we ook zo over. De anderen zien dat aan zijn houding dat ze rekening met hem moeten houden. Dit kan je thuis oefenen.
-
Stimuleer je kind om zijn mening te geven
Een eigen mening formuleren is niet gemakkelijk dit is iets dat ze van kleins af aan kunnen oefenen. Je kunt vragen stellen aan je kind. ‘Wat wil jij doen?’, Wat vindt jij fijn?’, ‘Hoe zou je dit kunnen zeggen?’… Op die manier leert je kind nadeken over wat hij fijn en niet fijn vindt. En leert hij zijn grenzen aanvoelen en duidelijk maken.
-
Bespreek situaties die je kind lastig vindt
Lastige situatie kan je samen met je kind bespreken. Vraag aan je kind hoe hij het de volgende keer zou oplossen. Weet je kind het zelf niet, zoek dan samen naar oplossingen.
-
Probeer je kind niet te veranderen
Het is belangrijk dat je kind voelt dat jij hem graag ziet zoals hij is. Probeer je kind niet te veranderen want dat lukt niet. Leer het wel een aantal zaken aan, geef het tips. Wanneer je kind voelt dat het kan zijn wie hij is, zal zijn zelfvertrouwen ook groeien.
-
Wees zelf een voorbeeld
Toon aan je kind hoe jij opkomt voor jezelf. Wat je zegt en doet. Kinderen leren heel veel met hun ogen. Wanneer ze zien hoe jij het als ouders doen, kunnen ze dit zelf gebruiken.
Tips om neen te zeggen
-
Tip 1: Neen zeggen is oké.
Leer je kind dat neen zeggen niet erg is. Dat iedereen een eigen mening mag hebben. Bespreek ook de gevoelens die je kind heeft wanneer hij neen zegt. Zoek samen naar oplossingen
-
Tip 2: Leer je kind duidelijk neen zeggen
Wanneer je kind nee zegt is het belangrijk dat het dit luid en duidelijk genoeg doet. Dat hij niet alleen neen zegt, maar dat zijn woord ondersteund wordt met zijn lichaamstaal. Maak er thuis een spelletje van. bv. Zeg neen op verschillende manieren, sta er eens stevig bij. Sta eens verlegen, zeg het eens verlegen… Bespreek dan ook het verschil.
-
Tip 3: Leg uit waarom je nee zegt
Het is heel belangrijk dat je kind dit leert, zo voorkom je meer ruzie. Iedereen wilt een uitleg wanneer we een neen krijgen. Op die manier begrijpen ze je kind beter.
-
Tip 4: Leer je kind nadenken over zijn antwoord.
Wanneer je kind nog niet weet wat het wil, mag hij er over nadenken en het later vertellen. Hij hoeft niet onmiddellijk te antwoorden.
-
Tip 5: Wat als het niet gelukt is?
Dit kan gebeuren en dat is ook helemaal geen probleem. Oefenen gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Jij als ouder kan dan samen met je kind de situatie bespreken en zien hoe het de volgende keer anders kan. Let op dat je geen oordeel velt over je kind.