Weerbaar Opvoeden, kan ik dat wel?
Allemaal mooi en wel, maar hoe begin je daar aan. Je weet diep van binnen dat je kind gelukkiger zal zijn als het meer durft op te komen voor zichzelf. Je weet ook dat jij, je kind daarin kunt helpen. Je vindt het zelf je verdomde taak om dit te doen. Maar telkens je dit probeert, verstijf je en word je teruggegooid naar je eigen kindertijd.
Je hele leven al, op school, op je werk, bij vrienden… hoor je dat je assertiever moet zijn, weerbaarder, meer haar op je tanden hebben. Durven opkomen voor jezelf, niet over je heen laten lopen. Al van kleinsafaan maakten mensen zich grote zorgen over jou. Ze zagen dat je heel snel onder de voet was, dat je je mening in grote groep niet durfde te geven…
En nu zie jij deze dingen terug keren bij je eigen kinderen. Je kind durft geen ‘nee’ zeggen als het iets niet wilt. Je ziet dat je kind niet durft op te komen voor zichzelf, heel regelmatig het slachtoffer is van pesterijen? Je kind heeft een negatief zelfbeeld, laat het altijd over zijn grenzen lopen. Je zoon of dochter is ook weinig zelfstandig en heeft moeite met het omgaan met kleine tegenslagen. Je zoon of dochter is niet zo weerbaar als zijn leeftijdsgenoten.
Jij wilt je kind zo graag helpen om weerbaarder te worden, maar je weet niet goed hoe. En dit maakt je zo ongelukkig. Je voelt je als ouder tekort schieten.
Maar heb je dit zelf wel echt goed geleerd? Misschien ligt daar de oorzaak. Ga eens na? Vind je jezelf nu weerbaar? Was je als kind weerbaar? Heeft er ooit iemand jou geleerd hoe je weerbaarder kunt worden? Misschien kreeg je wel goede raad van je vrienden, die je uit probeerde, maar een groot succes werd het niet. Het bleef bij een aantal lucky shots, maar deze waren van korte duur.
Misschien heeft je grote broer je de boodschap gegeven dat je je ruzies maar zelf moest oplossen. Dat je er maar moest op kloppen. Misschien heb je dat uitgeprobeerd en werd je daardoor dubbelhard aangepakt. Dus dit werkte ook niet. Misschien dacht je dat ‘het laten gebeuren’ een beter strategie was, dan laten ze je teminste met rust.
En het pleasen, iedereen tevreden stellen is een strategie die je nu nog altijd toepast. Want uit ervaring weet je dat je dit weinig last bezorgt. Maar toch ben je daar niet gelukkig mee. Toch knaagt er iets en eigenlijk wil je daar graag mee stoppen. Maar je weet niet goed hoe?
Door de ervaringen die je als kind, jongvolwassene en nu nog, hebt opgedaan is het niet abnormaal dat je het weerbaar opvoeden van je kinderen moeilijk vindt. Dat de tips die je geeft niet altijd het juiste teweeg brengen. Dat de acties die je onderneemt het voor je kind soms erger maken.
Maar wees alsjeblieft niet te hard voor jezelf. Dat is voor niks nodig. Ja ik weet het, het is echt frustrerend dit gevoel van tekort schieten, maar ook jij kan weerbaarder worden. Ook jij kan je kind ondersteunen in zijn zoektocht naar weerbaarder worden.
Want weerbaarheid heeft weinig te maken met in de aanval gaan. Maar veel meer met terug recht staan, met je terug bij elkaar pakken en verder doen. Met je geen schuldgevoel laten aanpraten, een manier zoeken om verschillende mensen om te gaan en de neiging onderdrukken om gillend weg te lopen…
Weerbaar worden kan je stap voor stap aanpakken. Begin bij jezelf in een veilige situatie.
Durf eens nee te zeggen tegen je partner, je kind wanneer ze iets vragen die jij niet ziet zitten. Zeg eens nee tegen je dochter wanneer ze zeurt om een koekje net voor het eten. Zeg eens neen tegen je partner als hij vraagt om naar de winkel te gaan terwijl jij druk in de weer bent. Leg eens de kleren niet in de kast, maar laat je kinderen dit zelf doen…. Ga bij jezelf eens na over welke dingen je je been stijf zult houden. Bij welke zaken je bij je standpunt blijft en je geen schuldgevoel laat aanpraten. En ga er voor! Zo kies je voor jezelf en daar is niks mis mee!
Je zult zien neen zeggen kan zo bevrijdend zijn. Door nee te zeggen geef je je grenzen aan. Geef je aan dat ze ook rekening met jou moeten houden. Op die manier leer je je kind bij dat grenzen aangeven belangrijk is. Dat neen zeggen geen probleem hoeft te zijn. Dat je op die manier opkomt voor jezelf.
Welke mechanismen van vroeger spelen je nu nog parten? Hoe komt het dat weerbaar opvoeden voor jou zo moeilijk is? Wat heb je reeds zelf uitgeprobeerd? Wat liep er goed en wat niet? Welke tips heb jij je kind gegeven. Laat maar weten, ik ben benieuwd.
Twijfel je aan jezelf en je eigen kunnen? Wil je iemand langs de zijlijn die je ondersteunt? Wil je steviger staan in het Weerbaar Opvoeden! van je kind? Neem dan gerust contact op voor een gratis verkennend gesprek. Dan bekijken we samen wat ik voor jou kan betekenen, hoe we dit samen aanpakken.