Waaaa, ik maak opvoedfouten!

boze vrouw met armen in de lucht en tekst: Waaa, ik maak opvoedfouten!

Ik gil soms tegen mijn kinderen, ik negeer ze af en toe, ik word soms razend kwaad op hen en ga niet in op hun vragen… En achteraf heb ik een enorm schuldgevoel. Dan voel ik mij de stomste moeder van de hele wereld en begin ik te twijfelen aan mezelf

Maar is het erg om opvoedfouten te maken?

Neen, mag ik hopen. We maken ze allemaal massaal want we zijn nu éénmaal niet perfect. Ook al zouden we dat willen.

En weet je wat? Ik hoop dat ook jij er nog veel maakt want je leert uit je fouten. Door fouten te maken krijg je de kans om het de volgende keer anders en beter te doen. Opvoedfouten kan je nu éénmaal niet vermijden en dat is ook niet erg.

Maar hoe komt het dat, als het over de opvoeding van je kinderen gaat, je weinig fouten van jezelf duldt? Dat je de lat zo hoog legt zodat je er alleen maar onder kunt. Je denkt al snel dat je je kind iets tekort doen, dat het getraumatiseerd zal zijn.

Maar niks is minder waar! Je kind krijgt een realistischer beeld van jou. Hij ziet dat jij ook menselijk bent en geen één of andere god die foutloos is. Dit is voor jouw kind een grote geruststelling, wist je dat?

Bevraag jezelf

Wanneer je zo boos, verdrietig, bang… bent geweest, stel je dan de vraag wat jouw precies zo triggerde. Wat zorgde ervoor dat jij zo reageerde. Hoe kan je het de anders doen. Als je dat weet kan je er de volgende keer op anticiperen.

Ga ook bij jezelf na of je er schuldig over voelt. Wat je dan doet of het helpend is en welke gevolgen het heeft. De meeste ouders voelen zich achteraf heel schuldig en dat is normaal, maar het schuldgevoel is contraproductief. Onze kinderen maken daar heel handig gebruik van door dingen te gaan eisen.

Wanneer je een opvoedfout maakt, ga dan ook na wat het doet met jouw kind. Kan mijn kind dit hanteren, betrekt hij het op zichzelf, is hij er helemaal onderste boven van?

Eens dat allemaal duidelijk is, kan je gaan nadenken over hoe je het terug in orde maakt. Zoek naar oplossingen. Op die manier geef je een heel belangrijke boodschap mee aan jouw kinderen. We leren hen dat je fouten kan herstellen, dat hun wereld niet vergaat wanneer je eens boos op hen bent geweest. Op die manier leer je hen stevig staan in een lastiger situatie.

Houvast

Je kind zal in zijn leven nog volwassenen tegen komen die eens uit hun sloffen schieten of heel verdrietig zijn. Maar doordat jij je opvoedfouten bespreekbaar maakt en probeert te herstellen, is hij minder snel onder de voet in dergelijke situaties.

Dus lieve ouders, opvoedfouten maken is NIET erg!! MAAR leer aan je kind dat je fouten kan herstellen, dat je elke dag opnieuw kan beginnen. Praat er niet alleen over kom ook in actie. Toon aan je kind hoe jij dat doet. Dan leert jouw kind veel uit jouw opvoedfouten!