Vervelen is goed voor jouw kind!
Een ouder zei laatst tegen mij: “Zucht, het is bijna weer vakantie. Het zullen weer twee zware weken worden. Hij kan zich zelf nooit bezighouden. Hij verveelt zich zo snel en dan zit ik weer met de gebakken peren. Dan mag ik hem weer entertainen. Ik ga blij zijn als het terug school is.”
Herkenbaar? Verveelt jouw kind zich ook snel tijdens de vakantie?
Het is heel normaal dat jouw kind zich tijdens de vakantie meer verveelt dan tijdens het schooljaar. Tijdens de vakantie vallen de meeste hobby’s weg. En komt er plots een zee van tijd vrij die hij zelf moet invullen. Sommige kinderen kunnen dit zelf heel goed. Ze plannen hoe ze hun dag gaan vormgeven. Ze denken na over welke dingen die ze leuk vinden, die hen energie heeft. Ze vervelen zich geen moment. Wat een luxe! Maar daar lijkt jouw kind nu net niet voor in de wieg gelegd te zijn. Het is net alsof je kind in paniek geraakt wanneer hij een dood moment heeft.
Vervelen iets negatiefs
Als ouder heb je een heilige schrik voor het feit dat jouw kind zich verveelt. Vervelen is in je ogen iets negatiefs. Wanneer hij zich verveelt, begint hij te zeuren, doet hij lastig, vraagt hij constant om aandacht… en dan kan jij niet verder doen waarmee jij bezig bent. Dus van zodra er nog maar eentje zich begint te vervelen, sta je klaar met een hele reeks activiteiten, ideeën om te doen. Of probeer je het vervelen voor te zijn door de vakantie al vol te plannen met kampjes. Maar wat doe je als je kind er met geen stokken naar toe te krijgen? Jij hebt het gevoel dat je je kind tijdens de vakantie constant zal moeten entertainen. En dat vervelende gevoel wordt als maar erger naarmate de vakantie dichterbij komt. Want je hebt geen tijd om veel bezig te zijn met je kids. Je moet werken, of je wilt zelf wat rust nemen. Kortom je hoopt dat je kind zich niet te veel zal vervelen.
Vervelen zorgt voor creativiteit
Dat je kind zich verveelt tijdens de vakantie is helemaal niet erg. Raar maar waar: vervelen is goed voor je kind! Het voordeel van zich vervelen is dat je kind tijd krijgt om de prikkels die het binnen krijgt te verwerken. Kinderen hebben daar nu eenmaal meer tijd voor nodig. Zich vervelen betekent rust! En rust betekent oplaadtijd voor de hersenen. Ook al hangt jouw kind in de zetel, in zijn hoofd gebeurt er veel. Wanneer je kind niet meer moet nadenken over de zaken die hij ‘moet’ doen, komt er ruimte vrij om nieuwe dingen te bedenken. Wordt de creativiteit en de fantasie van je kind aangeboord.
Door je kind zich een tijdje te laten vervelen, voorkom je luie hersenen. Grijp dus niet direct naar de tablet, smartphone of tv. Op die manier leert je kind zichzelf te vermaken en de interne aanmoediging wordt verder ontwikkeld. Je stimuleert zo je kind om zelf na te denken en met creatieve, fantasie rijke ideeën op de proppen te komen. En zeg nu zelf ideeën die van hen komen werken meestal het best.
Fantasie spel
‘Kinderen hebben fantasie- of vrij spel nodig om hun innerlijke kompas te ontwikkelen’, zegt hoogleraar pedagogiek Sieneke Goorhuis. Fantasiespel leert ze om ervaringen en emoties te verwerken. Kinderen leren op die manier zichzelf en de wereld te ontdekken. Daarnaast is een zelfgekozen spel meestal langer van duur, fantasierijker en intensiever.
Niet te lang vervelen
Het is nu ook niet de bedoeling dat je kind de hele dag zich verveelt. Want dan heeft het ‘zich vervelen’ geen enkel positief effect meer. Voor jongere kinderen geldt als ze na ongeveer 10 minuten niks bedacht hebben om te doen, je ze een eindje op weg kan helpen.
Wat kan je doen?
- Maak samen een ‘to-do lijstje of bucketlist’
Ga aan het begin van de vakantie, weekend samen zitten met je kinderen en vraag hen wat ze graag willen doen, wat ze willen gedaan hebben voor hun 12de verjaardag. Maak er een to-do lijstje of bucketlist van. Op het lijstje kunnen heel eenvoudige dingen staan. Zorg dat het haalbaar blijft. Dingen die op de lijst kunnen staan: met de lego de hoogste toren bouwen, een fietstocht met het gezin maken, een fotoboek maken, een toneelstuk opvoeren, hut bouwen in het bos of tuin, vliegeren, dammen bouwen, in de modder rollen, confituur maken van zelf geplukte bramen, in een boom klimmen, koken… Wanneer je kind zich verveelt, kan je verwijzen naar de lijst die je samen hebt opgesteld.
- Trek een lootje
Dit is een variant op het to-do lijstje. Alle activiteiten schrijf je op papiertjes die je in een pot stopt. Wanneer je kinderen zich vervelen, mogen ze kiezen: of ze bedenken zelf iets of ze trekken een lootje uit de pot. De afspraak is, wanneer ze voor een lootje kiezen, wordt deze activiteit ook uitgevoerd.
- Vertel je kinderen de dagplanning
Een dagplanning heeft rust en duidelijkheid. Zet op je planning wanneer je kind iets alleen moet doen en wanneer er een activiteit om samen te doen. Probeer dan als ouder wanneer je kind me-time heeft, hem die dan ook te geven. Ook al verveelt hij zich. Trap niet in de entertainment val.
- Geef een compliment
Wanneer je kind zelfstandig zit te spelen, te tekenen, boek te lezen, in de tuin te werken… geef hem dan eens een compliment. Kinderen groeien van complimenten en je stimuleert ze zo op een positieve manier!
- Geef het goede voorbeeld
Kinderen leren nog altijd het meest door jou. Geef zelf het goede voorbeeld. Hoe ga jij om met je vrije tijd? Grijp jij snel naar je telefoon of ga je voor de tv zitten? Probeer dit eens niet te doen en lees een boek, speel een gezelschapsspelletje of trek er eens op uit met je kinderen. Op die manier stimuleer je je kind om andere dingen te doen wanneer het zich verveelt.
En hoe loopt het bij jullie? Wat doen jullie wanneer je kind zich verveelt? Welke zaken hebben jullie reeds uitgeprobeerd? Hadden ze succes of juist niet?