Uitstelgedrag

foto met verkeersbord met een pijl later en een pijl nu

Word jij daar ook soms hoorntjes dol van? Je vraagt aan je kind of hij de vaatwas wil legen, de tafel wil afruimen, zijn was naar beneden wil brengen. Of hij al begonnen is aan zijn taak voor school of hij niet moet studeren... En dan zegt hij vrolijk ja, ja! Maar na een kwartier, twintig minuten (want jij wilt dat het vooruit gaat) zie je dat er nog niks veranderd is. Dat hij nog altijd lang uitgestrekt in de zetel op zijn gsm ligt te tokkelen. Ja, dan kan je echt wel uit je vel springen. Niet?

Wat is dat toch met dat uitstelgedrag van onze kinderen? En eerlijk als je naar jezelf kijkt, heb jij er misschien zelf ook af en toe last van.

Maar, waarom stellen onze pubers dingen uit? Wanneer ze het onmiddellijk doen, zijn ze er toch van af? Maar neen dit lijkt hen niet te lukken, ze zien er tegen op om er aan te beginnen. En elke keer vervloeken ze zichzelf want hun werk verdwijnt natuurlijk niet vanzelf. Ja, wat hadden ze dan gedacht. Bij uitstelgedrag is er dikwijls meer aan de hand dan luiheid. Misschien heeft je kind last van faalangst, perfectionisme, desinteresse, te weinig zelfvertrouwen... of een combinatie van die zaken.

Jij wilt dat dit stopt! Jij wilt dat ze iets aan hun uitstelgedrag doen. Want je weet dat het geen zoden aan de dijk brengt. Je bent bang dat het alleen maar erger zal worden.

Maar wat kunnen ze doen? Welke stappen kunnen ze zetten en hoe kan jij als ouder daar bij helpen?

  • Help afleiding te beperken.

Spreek met je kind af wanneer hij op een scherm (gsm, computer...) mag, zeker tijdens het studeren. Leg de gsm, computer in een andere kamer, zet hem uit tijdens het huiswerk maken en lessen leren. Tijdens de pauze kan het wel, maar maak daar duidelijke afspraken rond. Want schermpjes zijn het ultieme excuus en de tijd gaat dan snel voorbij.

  • Splits grote taken op in deeltaken.

Wanneer je een grote taak opsplitst in deeltaken wordt het doenbaar voor je puber. Kleinere taken zijn sneller afgerond dan 1 grote taak. Hij werkt stap voor stap zijn taken af.

  • Wees het goede voorbeeld.

Ja, het is misschien een cliché, maar wel waar. Wanneer jij ook alles uitstelt, zal je kind niet begrijpen waarom hij dit niet mag doen. Hij zal de neiging hebben om de dingen ook uit te stellen, net als zijn 'grote' voorbeeld.

  • Beging met de taken waar je tegenop ziet.

Wanneer je met de saaie taken begint, ben je er van af. Daarna wordt het alleen maar plezanter en heb je meer energie want de leuke taken komen eraan. Wanneer je zo werkt ben je blij op het einde van de rit.

  • Een taak is een taak.

Alleen jijzelf geeft er de stempel 'vervelend' of 'leuk' aan. Stop daar mee en ga aan de slag. Stop je energie in de taak en niet in het geven van stempels.

  • Focus op je doelen.

Help je kind het grotere plaatje te zien. Waar hoopt hij te staan over twee maand, één jaar... Je kind heeft het moeilijk om op lange termijn te denken. Dus is het aan jou om de taken in het groter geheel te plaatsen.

  • Bekijk samen met je puber zijn werkplek.

Hoe meer rommel, hoe sneller hij afgeleid is. Een rommelige, lawaaierige werkplek leidt tot uitstelgedrag want er is wel altijd iets interessanter te zien of te horen die je aandacht vraagt. Dus ruim je werkplek op en zoek een rustig plekje.

  • Zorg dat je puber overzicht heeft van het werk.

Maak een planning. Wanneer je kind geen overzicht heeft van het werk dat hij moet verzetten, gaat hij aanmodderen. Dan is de verleiding heel groot om te vervallen in uitstelgedrag.

  • Multi-tasken werkt niet.

Leer je kind dat multi-taksen niet werkt. Hij gaat daar niet efficiënter door werken, integendeel. Als je je uitstelgedrag wilt aanpakken, focus je dan op één taak per keer. Laat alle andere taken die nog op je liggen te wachten los en kom er pas op terug wanneer je eerste taak is afgerond.

  • Fouten maken is oké.

Leer je kind dat fouten maken bij het leerproces hoort. Hij mag niet van zichzelf verwachten dat hij alles perfect moet kunnen. Perfectionisme is een goede voedingsbodem voor uitstelgedrag.

 

Jij als ouder kan je puber met uitstelgedrag ondersteunen, maar uiteindelijk moet je kind het zelf aanpakken.

Lukt het niet alleen? Neem dan contact op via het contactformulier op de website.