Twijfelen over je opvoeding
Ben jij de ouder die vertrouwt op zijn eigen opvoedingscapaciteiten of eerder eentje die bij het minste geringste in paniek schiet?
Ben jij de ouder die alles onder controle wilt hebben of eerder het laisser-fair, laisser-passer type? Of misschien een combi van dit alles.
Opvoeden van kinderen is niet rechtlijnig en ja af en toe komt daar een conflict met je kinderen bij kijken. Dit is normaal, de vraag is hoe jij er mee om kunt gaan. Voel je zeker niet schuldig wanneer je het allemaal even niet meer weet.
Heb jij stress wanneer het even niet loopt zoals je zou willen? Of ontplof je wanneer je kind niet doet wat je van hem verlangt? Verwijt jij jezelf soms van een slechte ouder te zijn?
Ja, ik ook! We twijfelen allemaal wel eens aan ons ouder zijn. En al zeker wanneer je met honderdduizend verschillende soorten adviezen rond je oren wordt geslingerd. Soms spreken deze adviezen elkaar dan ook nog tegen en dan weet je het helemaal niet meer.
Daardoor krijg je nog meer het gevoel dat je ‘waardeloos’ bent als ouder. Dat je het nooit goed zal doen. Heel dikwijls laat je je in deze situatie leiden door je niet-helpende gedachten. Volgende zinnen spoken dan rond in je hoofd: Ik moet de perfecte ouder zijn, Ik moet aardig gevonden worden door mijn kinderen, Als het niet goed gaat met mijn kind is het mijn schuld...
Troost je, ouder ben je niet, ouder wordt je. Het is een levenslang project. Je ontwikkelt je ouderrol doorheen je leven en deze rol verandert naarmate de tijd vordert, naarmate je kinderen ouder worden. Je groeit als het ware mee met je kinderen. En dat gaat met vallen en opstaan. Soms sla je de bal mis. Belangrijk is dat je dit durft in te zien en dat je op zoek gaat naar een manier om er mee om te gaan.
Het is helemaal oké en normaal dat je wanneer het moeilijk loopt met de opvoeding van je kind opzoek gaat naar ondersteuning, dat je boeken leest, vrienden beluistert, specialisten bevraagt. Belangrijk in deze zoektocht is dat je de dingen die je hoort of leest, aanpast aan jouw situatie, aan jouw kind. Het heeft weinig zin om dingen uit te testen die mijlen ver van je afstaan, die haaks op je opvoedingsstijl staan. Want dit is toch gedoemd om te mislukken. Pik de dingen die jij interessant vindt eruit en probeer die uit. Want in theorie kan het heel mooi zijn, maar misschien werkt het niet voor jouw kind. Opvoeden is nu éénmaal geen eenheidsworst. Elk kind is anders ook al groeien ze op in hetzelfde gezin.
Een psycholoog zei eens tegen mij het volgende: Als buitenstaanders je complimenten geven over je kind is het teken dat je het nog niet zo slecht hebt gedaan wat je opvoeding betreft. Je hebt je kind waarden en normen meegegeven en die past hij toe, bij vreemden, ook al is hij thuis soms ‘a pain in the ass’. Wees trots op je kind want weet hoe hij zich moet gedragen.
De zaken die ik mijn kinderen heb proberen mee te geven zijn: durven opkomen voor zichzelf, hun grenzen kunnen aangeven, een positief zelfbeeld hebben, hun talenten en groeipunten kennen, durven hulp vragen... Kortom ik heb geprobeerd om hen een weerbaar op te voeden.
Waarom heb ik daar voor gekozen? Omdat ik er van overtuigd ben dat mijn kind met deze zaken ver kan komen. En ik heb het dan niet louter over job gerelateerde zaken, maar over mens zijn. Wanneer je je kind weerbaar opvoedt, krijgt hij handvaten mee om terug te kunnen veren wanneer hij in een moeilijke, lastige situatie verkeerd. Hij leert dat perfect gelukkig zijn, niet bestaat. Dat je soms uit balans raakt en dat dit oké is. Wanneer hij in zo’n situatie terecht komt, weet hij dat het even lastig zal zijn, maar hij vertrouwt erop dat het ook terug beter wordt. Mijn kind weet ook dat hij er niet alleen voor staat, dat hij hulp mag en kan vragen.
Weerbaarheid gaat niet over stoer doen, de macho uithangen of onverschillig zijn. Het gaat om het tonen van assertiviteit, vertrouwen hebben bij het vinden van oplossingen voor problemen, ook wanneer het heel lastig wordt. Want weerbaarheid heeft ook te maken met uitdagingen, kansen en verandering.
Deze waarden heb ik geprobeerd aan hem mee te geven. Of ik daar in geslaagd ben? Ik denk het wel, grotendeels toch. Nu is het aan hem om er mee aan de slag te gaan. Ik wens hem heel veel succes en ik zal altijd klaarstaan met raad en daad.
Ben je op zoek naar handvaten hoe het anders kan? Dan kan weerbaar opvoeden iets voor jou zijn.