Ruzie? Laat ze het zelf oplossen!

foto met kinderen die ruzie maken om een beer

Hebben jouw kinderen regelmatig ruzie met elkaar? Wil je dat ze beter met elkaar leren omgaan? Wil je dat ze leren hun ruzies zelf oplossen? In deze blog staan handige tips die je kan uitproberen.

Relatie tussen broers en zussen

De relatie tussen broers en zussen is uniek. Je kan je broer of zus niet kiezen, maar ze kunnen heel veel aan elkaar hebben. Samenspelen, onderhandelen, verhalen delen, raad vragen aan elkaar… Maar soms loopt het ook verkeerd en kunnen ze in elkaars haren vliegen. Ruzie tussen broers en zussen is niet erg. Door ruzie te maken, oefenen ze hun sociale vaardigheden op voorwaarde dat ze de ruzie ook leren oplossen.

Wat leert mijn kind tijdens ruzie maken

Ruzie maken hoort bij groter worden. Iedereen maakt wel eens ruzie wat niet erg is, maar we moeten onze ruzie wel oplossen. Daar leren we uit. Dit is wat onze kinderen moet kunnen oefenen. Wanneer je kind ruzie maakt, oefent het zijn sociale vaardigheden. Het leert zij gevoelens uiten, op komen voor zichzelf, inleven in de ander en samen tot een oplossing komen.

Tips voor jouw als ouder

  • Tip 1: Wacht af, grijp niet onmiddellijk zelf in.

Laat je kinderen zelf zoeken naar oplossingen. Laat je niet tot scheidsrechter bombarderen. Dan heb je sowieso een blij en een boos kind. Grijp pas in als de ruzie ontspoort, als ze zelf geen oplossing kunnen bedenken. Kinderen jongeren dan 8 jaar kunnen dit nog niet alleen.

  • Tip 2: Zet kinderen niet uit elkaar, maar laat ze samen de ruzie oplossen.

Laat je kinderen eerst rustig worden. Wanneer ze rustig genoeg zijn om de ruzie te bespreken en naar oplossingen te zoeken, breng je ze terug samen. Dit kan ook de dag er na zijn. Je kinderen moeten eerst rustig genoeg zijn om helder te kunnen nadenken. Wanneer je dit niet doet, wanneer je er niet meer op terug komt, leren je kinderen niks oplossen.

  • Tip 3: Leg de focus op de oplossing in plaats van het vinden van de schuldige.

Het zoeken naar een schuldige brengt weinig zoden aan de dijk. Het oplossen van de ruzie en zoeken hoe ze dit kunnen voorkomen is veel beter. Hier leren ze uit.

  • Tip 4: Maak samen een stappenplan

Bedenk samen manieren over hoe ze beter met elkaar kunnen omgaan. Maak daar afspraken rond en schrijf die op. Zorg ervoor dat de afspraken positief geformuleerd zijn. Hang deze afspraken op een zichtbare plaats. Grijp er vaak naar terug.

  • Tip 5: Waardeer je kinderen als ze hun ruzie zelf opgelost hebben

Kinderen leren beter wanneer ze positieve feedback krijgen. Zeg dus aan je kinderen dat je het fijn vindt als ze hun ruzie zelf proberen op te lossen.

  • Tip 6: Voorkom rivaliteit tussen je kinderen

Vergelijk je kinderen niet openlijk, maar benoem de leuke, andere kanten van al je kinderen.

  • Tip 7: Hou van elk kind op z’n eigen manier

Ieder kind wil graag gezien worden door zijn ouders. Het wil een speciaal plekje in het hart van zijn ouders veroveren. Zorg ervoor dat je kind voelt dat je het graag ziet zoals hij is. Dit kan je doen door af en toe individuele aandacht te geven aan elk kind.

Stappenplan om ruzies op te lossen

Dit stappenplan kan je gebruiken bij het oplossen van ruzies. Grijp er telkens naar als je dat wil doen, zo leer je je kind een manier aan die hij later zelf kan gebruiken.

  • Stap 1: zet je kinderen bij elkaar wanneer ze rustig zijn.
  • Stap 2: achterhaal wat het probleem is? Hoe is het begonnen? Wat is mijn probleem? Hoe voel ik mij er bij?
  • Stap 3: Welke oplossingen kan ik bedenken? Wat is er allemaal mogelijk?
  • Stap 4: Wat zijn de gevolgen? Wat kan/ zal er bij elke oplossing gebeuren? Welke gevoelens heeft iedereen?
  • Stap 5: Maak een keuze. Welke is de beste oplossing en waarom? Is de oplossing eerlijk? Leidt dit tot fijne gevoelens?
  • Stap 6: Uitproberen: Hoe kun je deze oplossing gebruiken?
  • Stap 7: Hoe ging het: Werkte de oplossing? Waarom wel/niet? Hoe voelde iedereen zich? Hoe heb jij je best gedaan?