Rusttijd inbouwen

kind dat aan het lezen is en tekst rusttijd inbouwen

Een ouder zei tegen mij: “Mijn kind heeft rust nodig. Wanneer hij uitgerust is, verloopt alles veel makkelijker. Dan is hij minder snel boos, kan hij veel meer verdragen. Kortom loopt hij vrolijker rond. Maar van zodra de vakantie voorbij is, begint alles weer van voor af aan.”

Herkenbaar? Heeft jouw kind ook veel rust nodig? Valt hij ook van zodra de vakantie voorbij is in zijn oude patronen?

Vakantie, iedereen snakt ernaar ook jouw kind. Vakantie betekent batterijen opladen, tijd hebben om alles wat hij meegemaakt heeft op een rijtje te zetten. Vakantie betekent ook uit de ratrace kunnen en mogen stappen om te vertragen. Tijdens de vakantie moet jouw kind niet de hele tijd van alles. Hij hoeft niet de hele tijd te presteren. Waardoor er een grote last van zijn schouders glijdt.

Wanneer de druk wegvalt, valt ook de faalangst, de angst om niet goed bevonden te worden, wordt dan kleiner. Want zeg nu zelf, hoe je het draait of keert we leven in een maatschappij waarin onze kinderen moeten presteren. En niet alleen op school, ook tijdens hun hobby’s.

Tijdens de vakantie kan jouw kind soms ontsnappen aan de aandacht van volwassenen. En heeft hij eindelijk tijd om dingen te doen die hij al een hele tijd wil doen. Hoe zalig is dat.

Plots kan je kind zich uren in stilte bezig houden of heeft hij een nieuwe hobby ontdekt. Je kind loopt precies fluitend door het leven. Je kan hem van alles vragen, zonder dat je neus wordt afgebeten.

Deze sfeer in huis wil je ten alle tijden behouden, maar je weet wanneer het terug school is, vervalt hij in zijn oude patronen. Van het vrolijke, ontspannen kind blijft na een paar dagen niet veel meer over. Het is net alsof zijn elastiekje weer strak gespannen staat. Hij heeft weer een kort lontje en je moet op eieren lopen om een uitbarsting te voorkomen.

Je vraagt je af hoe jouw kind zijn rust langer kan vasthouden. Hoe hij ook tijdens schooltijd rustmomenten kan inbouwen?

Rustmomenten inbouwen

Plan samen met je kind één of meerdere rustmomenten in op de dag. Maak dit ook visueel, zet het op een planning. Een rustmoment is tijd voor jouw kind alleen. Dit is een moment waar je kind zichzelf, alleen in stilte bezighoudt. Op dat moment is het niet de bedoeling dat hij schermtijd krijgt, maar eerder een boek leest, met de lego of poppen speelt, naar muziek luistert, tekent, dagboek bijhoudt, puzzelt… Dit rustmoment kan je inbouwen na bijvoorbeeld schooltijd. Je komt thuis eet samen eerst nog een stukje fruit of koekje. Met andere woorden een momentje samen en dan is het ‘rusttijd’.

Hoe inbouwen?

Dit kan in het begin moeilijk zijn. Bouw dit geleidelijk aan op. Stem af op je kinderen. Sommige kinderen kunnen zich langer alleen bezighouden dan anderen. Je kan twee kortere blokken inplannen in plaats van 1 lang blok. Varieer af en toe, zoek wat het beste past voor jullie als gezin. Zorg ervoor dat het rustmoment een routine wordt, probeer het op te nemen in je dagdagelijkse routines. Op die manier heb je de meeste kans op slagen. In het begin zal het wennen zijn voor jou en jouw kids, maar eens jullie het gewoon zijn, zal je merken dat er een rust terugkeert in je gezin.

Wanneer je kind moeite heeft om alleen te spelen, kan je samen opstarten. Zorg er ook voor dat je zelf het goede voorbeeld heeft. Ga niet in de zetel zitten om door Facebook te scrollen. Lees zelf een boek, vul een kruiswoordraadsel in, luister naar muziek…

Het is belangrijk dat je in het begin duidelijke grenzen stelt. Dat je aangeeft aan je kinderen zich in stilte bezig moeten houden. Je kan hen aanmoedigen door er na een momentje van samen spelen inbouwt.

Wat doe jij dan?

Rusttijd voor jouw kind betekent pauze voor jezelf. Tijdens dit momentje moet jij niks doen. Alleen een momentje voor jezelf nemen. Even op de pauzeknop drukken en je batterijen opladen.

Forceer niet te veel. Jij kent jouw gezin het best en je voelt jouw kinderen het beste aan. Hebben ze even tijd nodig met mama of papa ook goed. Lukt het om wat ‘rust tijd in te bouwen in je dag? Geniet er dan vooral van!

 

Hoe bouw jij rustmomenten in in je gezin? Welk effect heeft dit op je kind? Ik ben benieuwd hoe jullie er mee omgaan?