Opvoeden is geen (wed) strijd!
Als ouders krijgen we soms het gevoel dat we mee moet doen aan de wedstrijd van ‘het hebben van het beste, mooiste, slimste, sportiefste… kind’. En daar blijft het meestal niet bij. We moeten ook fantastische verjaardagsfeestjes organiseren, elke zondag langs het voetbalveld staan en de ideale partner zijn. We leggen de lat voor ons zelf als maar hoger en blijven ons vergelijken met anderen.
Maar als we nu eens allemaal stoppen met er een wedstrijd – een wedstrijd tegen onszelf - van te maken.
Want opvoeden is geen wedstrijd. Het is niet té winnen. Opvoeden is geen marathon. Opvoeden is iets zonder finish. Het is er altijd. En alleen kalmte kan ons redden. Aanvaarden van wat er is en niet constant streven naar wat had moeten zijn. Gewoon je best doen, maar niet de beste willen zijn.
Laten we aanvaarden dat we allemaal ons stinkende best doen en dat opvoeden met vallen en opstaan gaat.
Weet ook dat je er niet alleen voor staan, gelukkig maar. Als je het even niet meer weet, kan je beroep doen op de mensen om je heen? Grootouders, tantes, nonkels, vrienden, trainers, ksa-leiding leerkrachten… staan klaar om mee op weg te gaan. Praat met hen, stel je vragen en je zult zien dat zij bereid zijn om samen te zoeken naar antwoorden.
Opvoeden hoeft ook geen strijd te zijn tussen jouw en je kinderen. Het is geen veldslag die je moet winnen. Het gaat niet over wie ‘de baas’ in huis is, wie naar wie verplicht is te luisteren, wie meer inspraak heeft dan de ander. Soms voelt dit wel zo aan!
Opvoeden gaat eigenlijk over je kind het gevoel geven dat het er mag zijn zoals het is, met zijn talenten en zijn kleine kantjes. Opvoeden is je kind centraal stellen. Want elk kind is uniek!
Opvoeden gaat over luisteren naar elkaar, samen leuke dingen beleven, geduld hebben met elkaar, elkaar kunnen vergeven, tijd hebben en maken voor elkaar.
Wees mild voor jouw kinderen, jezelf en collega-ouders.
- Mildheid voor je kind betekent dat je rekening houdt met de emoties en gevoelens van jouw kind. Dat je jouw kind probeert te begrijpen. Op die manier voelt jouw kind zich gehoord en begrijp jij je kind beter.
- Mildheid voor jezelf en collega-ouders betekent dat je de lat niet telkens super hoog moet leggen, dat je jezelf mag vergeven wanneer je eens uit de bocht vliegt. Dat je jezelf niet onmiddellijk moet zien als ‘mislukte ouder’ wanneer je kinderen eens uit de bol gaan.
Tot slot wens ik jou, ouder ‘genoeg’ tijd, rust om er te zijn voor jezelf en jouw gezin!