Opgever of doorzetter?
Wat doet jouw kind wanneer het voor een pittige opdracht komt te staan? Zo eentje die niet in 1-2-3 is opgelost. Is je kind dan een doorzetter of eerder een opgever? Wat vind jij als je kind meerder keren opgeeft? Vind je dit oké of word je er 'wild' van?
Je maakt je misschien grote zorgen omdat je vindt dat je kind zo zijn leerkansen aan het vergooien is.
Je hebt je misschien al honderden keren afgevraagd waarom hij dit doet, waarom hij toch telkens opgeeft en je kan er de vinger maar niet opleggen. Je zou willen dat jouw kind toch eens doorzet!
Maar jouw kind doet liever niks waarvan hij niet 100% zeker is. Hij begint er liever niet aan want stel je maar eens voor dat hij faalt in zijn opdracht. Dan lijkt opgeven een betere optie dan te moeten toegeven dat hij iets niet onmiddellijk kan, dat hij er ook moeite moet voor doen. Wanneer hij opgeeft kan hij aan zichzelf en aan de anderen een goede reden geven voor dit stoppen. Dan ligt het buiten zichzelf en dat is nu eenmaal veiliger, dan hoeft er niks te veranderen. Want er is een logische verklaring voor het stopzetten van de activiteit.
Maar hoe komt het toch dat je kind zo denkt?
- Misschien hecht je kind heel veel belang aan hoe de anderen naar hem kijken.
- Misschien heeft jouw kind al heel veel te horen gekregen hoe slim het wel niet is. En wil het kost wat kost deze status behouden.
- Misschien heeft je kind nog nooit geleerd om door te zetten omdat alles precies vanzelf gaat.
- Misschien heeft je kind last van faalangst, perfectionisme.
- ...
Kan je kind een doorzetter worden? Ja dat kan, maar dat zal stap voor stap gaan.
Dit heeft veel te maken met de mindset van jouw kind. Is jouw kind een growie of eerder een fixie?
Een growie is niet bang om fouten te maken. Hij weet dat dit bij het leren hoort. Hij durft uitdagingen aan en is niet bang om te mislukken. Een fixie vindt fouten maken het ergste wat er is. Hij gaat liever uitdagingen uit de weg dan ze aan te pakken. Hij vindt van zichzelf dat hij alles van de eerste keer moet kunnen.
Een growie zal sneller een doorzetter worden dan een fixie. Een fixie gelooft niet onmiddellijk dat hij impact heeft op zijn eigen denken en gedrag.
Wanneer je kind het moeilijk heeft met doorzetten, is het interessant om een situaties waarin hij reeds doorgezet heeft te bespreken. Ga samen na wat hij gedaan heeft, wat hij anders deed, hoe het komt dat het hem toen wel gelukt is. Vraag ook naar zijn gevoel op dat moment.
Eens dit duidelijk is, ga dan op zoek naar oefenkansen. Laat hem thuis, alleen of samen met jou, nieuwe dingen uitproberen. Geef vooral aandacht aan het proces die jouw kind heeft afgelegd en niet alleen aan het resultaat. Prijs je kind wanneer het doorgezet heeft. Op die manier groeit zijn zelf vertrouwen en evolueert hij stilletjes aan van een opgever naar een doorzetter.