Omgaan met stress

zonsondergang met tekst omgaan met stress

Wat een stressvol jaar hebben we achter de rug. Stress voor corona zelf, stress door de steeds veranderende regels en daar nog eens boven op de examens, cadeautjes zoeken en vinden online…

En nu maar hopen dat 2021 iets minder stressvol zal worden. Dat we een aantal zaken van ons ‘stress lijstje’ kunnen schrappen.

Zo’n jaar bezorgt ons ouders heel veel stress, maar wat moet dat dan zijn bij onze kinderen? Ook zij beleefden deze periode als stressvol.

Naar school mogen, in welke omstandigheden, geen of wel vrienden mogen zien en hoeveel dan? Er alles aandoen om niet ziek te worden, welke afspraken zijn er nu van kracht, stress om anderen niet ziek te maken… dit zijn allemaal zaken die door hun hoofd spelen. Deze onzekerheden kunnen ook bij jouw kind veel stress opleveren.

Niet alle kinderen zijn even stressgevoelig.

Maar wat is stress nu eigenlijk?

Stress is een reactie van ons lichaam op een spannende situatie bv. voor de eerste keer alleen naar school, een toets maken, naar de dokter gaan, een scheiding, ruzie… Stress hoort bij het leven. Stress is normaal en onvermijdelijk. Iedereen is wel eens gestresst.

Stress is zelfs functioneel, het zorgt ervoor dat we direct in actie komen wanneer er gevaar dreigt. Wanneer we in een gevaarlijke situatie terecht komen, gaat er een alarmbel af in onze hersenen. Deze alarmbel zorgt ervoor dat er stresshormonen in het lichaam aangemaakt worden, waardoor het kind binnen enkele milliseconden het gevaar kan inschatten en beslissen wat hij moet doen: vechten, vluchten of bevriezen.

Wanneer het gevaar geweken is, neemt het stresshormonen in zijn lichaam af en kan hij zich weer ontspannen.

Maar het wordt wel een probleem wanneer je kind te lang onder te veel stress staat.

Er bestaan twee soorten stress.

  • Positieve of gezonde stress:

Positieve stress zorgt ervoor dat we in staat zijn om een grote inspanning te leveren en deze tot een goed einde te brengen.

  • Negatieve stress:

Negatieve stress krijgen we wanneer ons lichaam en geest aan te lang en teveel spanning worden blootgesteld. Door een te hoge belasting die heel lang aanhoudt,

komt ons lichaam niet vanzelf tot rust en ontspanning. Hoe langer je stress ervaart hoe langer de herstelperiode duurt.

 

Wanneer stress?

De oorzaken van stress kunnen heel verschillend zijn. Iedereen ervaart stress op een andere manier. Het ene kind heeft sneller last van stress dan het andere. De ene situatie is voor het ene kind stressvol en voor het andere kind helemaal niet.

Oorzaken kunnen zijn:

  • Problemen thuis: ruzie tussen de ouders, verhuis, ziekte, geldproblemen, nakende scheiding...

  • Hoge eisen: leerproblemen, altijd de beste willen zijn, te drukke planning...

  • Het leven op school: pesten, prestatiedruk, een spreekbeurt moeten geven, tegen tijd sommen moeten maken, de tafels leren...

  • Het sociale leven: ruzie met vrienden, nieuwe vrienden maken, geen vrienden hebben, erbij willen horen…

  • Onverwachte zaken: zoals dit jaar de uitbraak van covid, ziekte...

 

Stress herkennen bij je kind

Kinderen met stress zenden signalen uit naar hun ouders, maar die zijn niet altijd even makkelijk te herkennen. Stress bij kinderen uit zich dikwijls in hun gedrag. Ze gaan vervelend doen, worden onhandelbaar. Of ze huilen sneller, gaan zich terugtrekken op hun kamer, worden sneller boos.

Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, moeite met slapen, misselijk zijn, kunnen er op wijzen dat jouw kind onderhevig is aan stress.

Stress kan ook denkproblemen veroorzaken. Wanneer jouw kind zich in een stresssituatie bevindt, kan het niet helder meer nadenken. Het zal moeite hebben om verschillende taken te gelijkertijd uit te voeren.

Wat kan je als ouder doen?

Wanneer je kind negatieve stress ervaart is het belangrijk dat je kind leert om zijn lichaam tot rust te laten komen en om deze negatieve stress om te buigen naar iets positief. Maar dat is iets wat niet vanzelf gaat. Daar moet hij toch voor oefenen en jij kan hem daarbij helpen. Jij als ouder kan de stress van je kind niet wegnemen. Maar wat je wel kunt is, je kind er mee leren om te gaan.

Tips om stress te verminderen:

  • Zorg voor structuur zodat je kind weet waar het aan toe is. Structuur zorgt voor veiligheid en zo minder stress.

  • Wees zelf ook betrouwbaar en voorspelbaar. Dit verlaagt de stress bij jouw kind.

  • Zorg dat je kind op tijd gaat slapen zodat het voldoende nachtrust heeft. Een uitgerust kind kan beter omgaan met stress. Hij is minder snel overprikkeld en minder snel van de kaart.

  • Help je kind om zijn eigen stresssignalen te herkennen en te benoemen. Stress uit zich dikwijls in lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, onrustig gevoel… leer je kind dit herkennen en bespreek met je kind wanneer dit voor valt.

  • Laat je kind een veilig plekje in huis zoeken. Dat kan zijn kamer zijn, de zetel, zijn bed, de schommel… Wanneer hij zich gestresseerd voelt, kan hij daar naar toe om tot rust te komen.

  • Ga naar buiten, met je kind. Maak een wandeling, laat het buitenspelen, maak een fietstocht. Bewegen verlaagt de stress.

  • Leer je kind grenzen stellen aan zichzelf. Wanneer je ziet dat je kind weer teveel hooi op zijn vork aan het nemen is. Bespreek dit samen met je kind en maak keuzes. Maak samen een planning en schrap een aantal zaken.

  • Leer je kind zich ontspannen dit kan je op een leuke, speelse manier doen via het stress – verlagend spel.

  • Speel het stress – verlagend spel: De bedoeling van het stress – verlagend spel is om je kind al spelend technieken aan te leren om terug te ontspannen na een stresserende situatie. Deze oefeningen helpen niet alleen kinderen maar ook jullie ouders kunnen er van genieten. Maak er een leuk familiemoment van. Speel dit spel regelmatig zo heeft jouw kind meer kans om de oefeningen eigen te maken.

Dit spel kan je in je bezit krijgen door het e-boek: Omgaan met stress te downloaden. https://kindercoach.langedock.be/gratis-hulp

Hoe gaan jullie om met stress? Hoe verlagen jullie de stress bij jullie kinderen? Ik ben benieuwd, laat het gerust weten. Laat me ook zeker weten wat jullie van dit spel vonden en welke stress - verlagende oefeningen jullie de leukste vinden.

Mocht je nog hulp nodig hebben bij het omgaan met stress, neem dan gerust contact op voor een gratis verkennend gesprek.