Mijn kind voelt zich afgewezen
Is jouw kind ook zo bang om afgewezen te worden? Waardoor hij in een kramp schiet en begint te pleasen dat het geen naam heeft. Hij wilt iedereen tevreden stellen, doet alles voor iedereen om toch maar gezien te worden. Doet soms dingen die echt niet door de beugel kunnen om er bij te horen.
Ook al is er voor jou daar geen enkele reden voor. Jouw kind is slim, graag gezien, ziet er mooi uit, is grappig… Hij heeft alles wat je als ouder maar kan wensen, maar toch blijft hij met dit gevoel zitten.
Hoe komt dat toch?
Niemand wordt graag afgewezen, dit is helemaal geen fijn gevoel. Maar vroeg af laat zal elk kind er mee geconfronteerd worden. Hij zal wel eens afgewezen worden in vriendschap, in de liefde of later wanneer hij moet solliciteren. Het gevoel van afwijzing is bij elk kind anders. Het ene kind zal er makkelijker mee om kunnen dan het ander kind.
Wanneer je kind afgewezen wordt, zit hij met een dubbel gevoel: verdrietig of teleurgesteld en tegelijk boos of gefrustreerd. Hoe jouw kind met dit gevoel omgaat, hangt af van zijn persoonlijkheid. Misschien gaat jouw kind pleasen, extra braaf en gedienstig zijn of misschien zal jouw kind net heel boos worden, ruzie zoeken, dingen stukken maken. Dit doet hij om jouw aandacht te krijgen.
Deze manieren van reageren helpt jou en jouw kind niet verder. Integendeel jouw kind wordt slachtoffer van zijn gedrag.
Hoe omgaan met een afwijzing?
Het is belangrijk dat je kind leert om om te gaan met een afwijzing. Maar hoe begint hij daar het beste aan?
Laat de controle los.
Wanneer je kind alles wilt controleren, zal het heel ongelukkig worden. Want dit is onmogelijk. Hij kan niet alles in de hand hebben, hij kan niet beslissen wat anderen denken en doen, hoe graag hij het ook zou willen. Dus leer je kind om zich daar minder druk in te maken en dat hij zijn energie steekt in wat hij wel kan controleren nl. zichzelf.
Laat het rouwproces toe
Wanneer je kind afgewezen wordt, voelt hij zich in eerste instantie verdrietig of boos. Maar eens hij aanvaardt heeft dat hij afgewezen is, zal hij nog een rouwproces moeten doorlopen om verder te kunnen. Geef je kind daar de tijd voor. Jouw kind moet zijn leven terug herinrichten. Hij moet afscheid nemen van iets (een idee, hobby, kamp…) of iemand waar hij gehecht aan is geraakt. Hij moet zijn leven op nieuw vormgeven.
Afgewezen worden is niet altijd negatief is
Soms is een afwijzing het beste wat je kind kan overkomen. Door dit meegemaakt te hebben, stelt jouw kind beter keuzes. Komt hij beter vrienden tegen, bereikt hij toch zijn dromen…
Wees bewust van je zelfbeeld
Hoe je kind denkt over de afwijzing zegt veel over zijn manier van kijken naar zichzelf. Hoe hij denkt en voelt over zichzelf heeft veel invloed op de manier waarop hij een afwijzing ervaart en evalueert.
Je kind zal sneller over zijn teleurstelling zijn:
- Wanneer hij zich focust op zijn positieve eigenschappen en deze waardeert.
- Wanneer hij zichzelf niet langer vergelijkt met anderen.
- Wanneer hij dingen doet waar hij trots op is en die hem energie geven.
Ik ben benieuwd hoe jullie omgaan met het gevoel van afgewezen worden van je kind. Laat het gerust weten.
Mocht jij of je kind daarin ondersteuning nodig hebben, neem dan gerust contact op voor een gratis verkennend gesprek.