Mijn kind is impulsief en nu?
‘Godverdomme’ en daar vliegt het kussen door de lucht richting je mooie vaas!! Ja, het is weer gebeurd! Vaas kapot, jij boos en je kind krijgt straf.
Telkens je kind zich in het nauw gedreven voelt, reageert hij zonder na te denken. Hij floept er kwetsende dingen uit. Hij heeft een duw die harder aankomt dan bedoelt met alle gevolgen van dien. En achteraf heeft hij enorme spijt van zijn daden.
Je ziet dat hij dit niet met opzet doet, maar het gebeurt telkens opnieuw. Je vraagt je af hoe dit komt, wanneer hij zijn lesje eens zal leren en er mee zal stoppen. Je vraagt je af wanneer hij eerst eens zal nadenken vooraleer hij iets zegt of doet.
Iedereen reageert wel eens impulsief wat op zich geen probleem hoeft te vormen. Maar wanneer het een negatieve impact heeft op het dagdagelijks leven wordt het wel een probleem. En dan moet er iets veranderen.
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Jouw kind reageert impulsief. Misschien is zijn ‘interne rem’ nog niet goed afgesteld. Misschien heeft hij nog niet geleerd om eerst te stoppen, na te denken en dan pas te handelen.
Wanneer je kind impulsief reageert, reageert het vanuit zijn reptielenbrein. Dit is het oudste deeltje van ons brein. De enige functie van dat deeltje is overleven en dit kan je doen op 3 manieren. Namelijk door te vechten, bevriezen of te vluchten. Op dat moment is jouw kind het contact met zijn denkbrein volledig kwijt. Hij kan niet meer nadenken over wat hij moet doen en wat de gevolgen zijn van zijn daden. Hij reageert instinctief en automatisch op dit moment.
Je kind moet terug in contact komen met zijn denkbrein om terug helder te kunnen nadenken en op een gepaste manier te reageren.
Hoe je impulsen beheersen
-
Hanteer de ‘stop-denk-doe’ manier.
Spreek met je kind een stopteken af. Kies voor een positief teken. Eentje dat de anderen niet zien of herkennen. Wanneer jij het stopteken toont, weet je kind dat hij moet stoppen. Zorg dat je op tijd het stopteken toont, vooraleer hij in zijn reptielenbrein zit en impulsief gaat reageren.
-
Leer je kind zijn rode knoppen kennen.
Welke dingen triggeren jouw kind? Wat of wie zorgt ervoor dat jouw kind impulsief reageert? Als hij dit duidelijk heeft, kan hij op een gepast manier reageren. Hij kan dan zelf anticiperen, na denken over zijn manier van handelen. Wanneer jouw kind zijn rode knoppen kent, kan hij een situatie ontmijnen.
-
Leer je kind letterlijk een stap achteruit zetten, rustig adem te halen of te tot 10 tellen.
Door bewust te gaan ademen of te tellen, wordt de focus verlegt van ‘overleven’ naar ‘nadenken’. Je kind daalt als het ware terug in in zijn lijf, wordt rustiger en heeft terug ruimte om na te denken. Zijn reptielenbrein en zijn denkbrein staan weer in verbinding met elkaar waardoor hij terug kan nadenken over zijn manier van reageren.
-
Leg aan je kind wat jij doet om jouw impulsen te beheersen.
Ook wij reageren soms impulsief, maar jij hebt reeds ondervonden dat dit niet altijd het gewenst effect had. Misschien door scha en schande heb jij geleerd hoe je je impulsen kan beheersen. Je hebt technieken ontdekt die voor jou werken. Deel deze met je kind, praat er over.
Het impulsieve gedrag van jouw kind zomaar veranderen, zal niet lukken. Dat leidt alleen maar tot frustraties bij jouw en je kind. Sommige kinderen zijn van nature uit impulsiever dan anderen. Dit vraagt dus tijd en inzicht. Geef het niet onmiddellijk op als jouw kind hervalt in zijn impulsieve gedrag. Geef je kind de kans om te oefenen, te vallen en terug op te staan. Maar mocht het niet meer lukken of je zit geen vooruitgang neem dan contact op voor een gratis verkennend gesprek.