Mijn kind haalt altijd oude koeien uit de dijk.
Haalt jouw kind ook altijd oude koeien uit de dijk? Rakelt hij dingen op die al lang voorbij zijn, die al lang afgehandeld zijn? Voor jou zijn deze zaken afgehandeld en opgelost, maar bij jouw kind blijft dit maar na zinderen. Wat ervoor zorgt dat je de zaken opnieuw beleeft en dat je opnieuw er aandacht moet aangeven. Heel dikwijls kom je dan met je kind in een negatieve spiraal terecht.
Je vraagt je oprecht af waarom je kind dit telkens terug moet oprakelen. Waarom kan hij deze zaken niet loslaten. Een ouder verwoordde het mooi. ‘Mijn kind haalt telkens oude koeien uit de dijk. Maar een dijk vol koeien stroomt niet lekker door. En gaat op den duur behoorlijk stinken, als de drek tot aan je nek staat. Dus doorjsassen!’
Maar waarom kan jouw kind gedane zaken niet doorsjassen, doorspoelen? Waarom blijft er altijd iets plakken?
Misschien is het voorval voor jou als ouder opgelost, maar niet in de ogen van jouw kind. En wil hij daar op terugkomen. Wanneer er dingen gebeuren in het nu die al vaker in het verleden gebeurd zijn of het is een plek die al vaker geraakt is, schiet je kind in de emotie. En wanneer je eens beter kijkt, merk je dat het heel dikwijls zaken zijn waarbij hij zich benadeeld, misbegrepen voelde of waarbij hij zich onrechtvaardig behandeld voelde.
Daardoor wordt het voor jouw als ouder moeilijker om je kind te begrijpen. De emotie neemt op dat moment zo’n grote plek in, waardoor hij niet meer kan relativeren en nadenken. Hij wordt als het ware overspoeld. Hij heeft geen enkel houvast meer. Hij kan op dat moment niet meer helder nadenken of een gesprek voeren. Zijn hele lijfje staat dan bol van de stress, boosheid of intense pijn.
Wanneer je kind vol in zijn emotie zit, worden er ook herinneringen, vroegere gebeurtenissen getriggerd. Alles wat maar een beetje raakt aan dat onbehaaglijk gevoel, wordt naar boven gehaald. Dit komt omdat jouw kind zijn pijn, verdriet, woede onvoldoende heeft kunnen verwerken of relativeren. Met andere woorden alle oude koeien komen weer boven. En dat kunnen er soms behoorlijk veel zijn.
Wanneer dit gebeurd is het belangrijk om verder te kijken dan het gedrag dat je kind stelt. Is het effectief om ruzie te maken of zit er meer achter. Wanneer je kind uit is op een robbertje vechten, ga er dan niet op in. Vertel hem heel duidelijk dat de zaak is doorgesproken en dat er niks zal aan veranderen.
Maar soms kan het ook zijn dat jouw kind wil laten zien dat wat er gebeurde hem pijn deed en misschien nog altijd pijn doet.
Het is belangrijk om verder te kijken dan alleen het gedrag dat je ziet of de woorden die je hoort. Iedereen heeft krassen op zijn ziel. Het is als ouder belangrijk om deze van je kind en jezelf te erkennen en te herkennen. Dit vraagt mildheid, tederheid en kwetsbaarheid van beide partijen.
Tips
- Merk je dat je kind oude koeien uit de sloot haalt. Ga dan eens na welke pijn, emoties daar onder kunnen liggen en ga in gesprek met jouw kind. Houd dit gesprek om een rustig moment. Wanneer je beiden rustig bent. Smeed het ijzer als het koud is!
- Wees mild en begripvol naar elkaar toe. Pijnplekken kunnen niet altijd opgelost worden en dat hoeft niet altijd. Erkenning en begrip tonen is eigenlijk de belangrijkste factor in het milderen van pijn, stress, boosheid.
- Probeer niet te verzanden in een discussie over wie toen wel of niet gelijk had, maar luister oprecht naar elkaar.