Meehelpen is toch logisch?

kind dat aan het afwassen is en tekst meehelpen is toch logisch?

Meehelpen in het huishouden? Klusjes doen in de tuin? Eens de stofzuiger vastnemen? Een keertje mee helpen koken? De vaatwas leegmaken?… Daar is toch niks mis mee? Het is toch logisch dat onze kinderen meehelpen in het huishouden. Of toch niet?

Eerlijk toen ik tiener was, heb ik ook mee moeten helpen in het huishouden en ik kan je verzekeren dat het af en toe voor fikse discussies zorgde. De afwas doen, koken, strijken, mijn eigen bed opmaken... Dat deed ik allemaal omdat het gevraagd werd, omdat het simpel weg moest. Er werd van mij verwacht dat ik samen met mijn zussen en broers meehielp.

Sinds ik zelf kinderen heb, is het reeds een hele zoektocht geweest. Ik vind het belangrijk dat ze meehelpen, maar tegelijkertijd wil ik ze daar ook niet mee overstelpen. Ik vind het niet altijd evident om daar een goed evenwicht in te vinden.

Toen ze jonger waren kregen ze taken op af roep. Degene die in de buurt was, was dikwijls de pineut van het verhaal. Met heel veel gezeur van hem. En eerlijk dit voelde niet goed aan.

Dus op zoek naar een ander systeem. Nu hebben ze elke week één taak (tafel dekken, afruimen, vaatwas legen, vaatwas vullen). Deze taak wisselt om de week. Het voordeel daarvan is dat het voor iedereen duidelijk is, minder gezeur. Maar het loopt meteen in het honderd wanneer er iemand niet is. Want een extra taak erbij nemen, oh nee dat is te moeilijk. Want stel je maar eens voor dat er iemand minder bijdraagt dan de rest. En wie mag er dan voor opdraaien? Ja, ik!! Grrrr. Gelukkig worden ze ouder en nemen ze samen de taak over.

Het installeren van systemen heeft zowel zijn voor- als nadelen. Eerlijk ik zou daar het liefst van al van wegblijven. Ik zou het fantastisch vinden, mochten ze spontaan taken opnemen, werk zien liggen… Maar nee zo zitten ze blijkbaar niet in elkaar.

Als ik wil dat ze meehelpen in het huishouden, moet ik het expliciet vragen. Duidelijke instructies geven en mij niet meer ergeren aan het feit dat ze geen werk zien.

Belang van klusjes doen

En toch vind ik het belangrijk dat mijn kinderen van kleins af aan meehelpen in het huishouden. Op die manier leren ze heel veel nieuwe dingen bij. Ze leren koken, de was doen, stofzuigen, poetsen, de tuin onderhouden, hun banden stoppen…

Daarnaast leren ze ook dat we samen zorgen voor dingen die we belangrijk vinden. Dat een proper huis, lekker eten, gewassen kleren... bijdraagt tot een plezantere sfeer. Dat wanneer we samen dingen opnemen het ‘saaie’ werk sneller voorbij is en er meer tijd overblijft voor de leukere dingen.

Het bereidt hen ook voor op het echte leven en zelfstandigheid. Ze leren ook hun verantwoordelijkheid opnemen. Waardoor ze weerbaarder in het leven staan. Ze hebben geleerd dat ze voor zichzelf kunnen zorgen, dat ze niet voor ‘een vlieg en een scheet’ iemand anders nodig hebben. Ze hebben ervaren dat ze echt wel zichzelf mogen en kunnen vertrouwen. Dat nieuwe dingen leren soms met vallen en opstaan gepaard gaat.

Wanneer beginnen met klusjes

Ja, wanneer begin je er nu mee? Je kan al vroeg beginnen. Je peuter en kleuter kan reeds meehelpen in het huishouden. Zoek klusjes die jouw kind kan uitvoeren.

Opruimen van speelgoed. Zorg er wel voor dat je hem een specifieke opdracht heeft, zoals doe de lego in de legobak.

Tafel helpen dekken, boekjes in de kast zetten, schoenen en jas op de juiste plaats wegleggen, boodschappen helpen scannen, wegen… meehelpen met de afwas (niet breekbare spullen)

Wanneer je kind ouder wordt, geef je hem best meer verantwoordelijkheid. Laat de klusjes meegroeien met zijn leeftijd.

Laat hem maar meehelpen bij het koken, de was ophangen, de vaatwas leegmaken, stofzuigen, om brood gaan, zijn kamer poetsen…

Hou er rekening mee dat niet alles perfect zal zijn, maar dat is niet de bedoeling. Het doel is dat ze meehelpen. Dat ze leren dat het belangrijk is dat alle gezinsleden een steentje bijdragen aan het groter geheel.

Door je kinderen laten meehelpen in het huishouden leer je zoveel meer dan alleen maar taken te laten uitvoeren. Je leert hen nog steviger in hun schoenen te staan en te geloven in zichzelf.

En weet je wat? Het is voor iedereen een meerwaarde! Ja, ook voor ons. Dus ontneem je kind deze leerkansen niet en laat ze maar geregeld klusjes doen in huis.

Hoe gaat het bij jou thuis? Welke klussen mogen jouw kinderen doen? Is kinderen en klusjes: een logische combinatie of niet? Laat gerust weten.