Leer je kind omgaan met groepsdruk

foto met veel mensen en tekst groepsdruk

Onze kinderen worden in hun jonge leven geconfronteerd met groepsdruk. De groepsdruk die ze ondervinden hoeft niet altijd negatief te zijn. Soms zorgt die ervoor dat je kind stappen zet die hij anders nooit zou zetten. Maar wanneer het nefast wordt voor het zelfbeeld van je kind dan is het niet meer oké. Dan wordt de groepsdruk iets zwaars om dragen en is het tijd om in te grijpen.

Wij kunnen onze kinderen daarin wapenen. Wij kunnen ze leren hoe om te gaan met gemene opmerkingen, met de verleidingen die ze in hun leven tegenkomen.

Wij kunnen hen leren om op bepaalde momenten een emotioneel schild op te trekken waardoor ze de tegenslagen in hun leven aankunnen.

Hoe doe je dat?

  • Voed je kinderen niet te beschermend op! Laat hen zelf dingen uitproberen en met oplossingen komen. Geef je kind vertrouwen en leer ze doorzetten.
  • Leer je kind relativeren. Door te benoemen wat wel goed loopt, wat leuk is en niet te focussen op wat niet lukt, leer je je kind dat er tegenover één negatieve uitlating er wel honderd positieve staan.
  • Leer je kind 'helpende gedachten' te gebruiken. Dit zijn positieve ideeën, zinnen die ze tegen zichzelf kunnen zeggen. De 'helpende gedachten' zorgen ervoor dat je kind kan relativeren, geloven in zichzelf. 'Helpende gedachten' zijn opbouwend!
  • Leer je kind dat het toegestaan is om op hun bek te gaan. Dat ze pas tot leren komen door fouten te maken.
  • Hou contact met je kind. Zorg dat ze bij jou terecht kunnen, dat je interesse toont en dat je een luisterend oor bent. Wees niet te bemoeiallerig en oordeel niet te snel.
  • Bespreek met je kind wat hem te wachten staat, wat de consequenties van zijn keuze zijn.

En het mooie hiervan is, dat hoe vaker je dit met je kind doet, hoe weerbaarder hij wordt. Bedenk eens hoe stevig je kind zal staan als je deze mentale kracht al op jonge leeftijd traint.