Laat je niet doen!!
C (8 jaar) is verlegen. Op school durft hij zijn mening niet vertellen. Zijn klasgenoten werken heel graag samen met hem want C. zegt toch nooit nee. Hij doet het meeste werk tijdens groepswerkjes. De andere kinderen gaan dan met de pluimen lopen. Elke week komt hij wel met blauwe plekken naar huis. C. vertelt dikwijls dat zijn koeken uit zijn boekentas gepikt zijn, dat sommige kinderen zijn spullen verstoppen… Zijn ouders willen wel dat hij meer van zich afbijt, maar hoe? Zij willen er iets over zeggen tegen de klasleerkracht maar vrezen dat hun zoon, dan nog meer het slachtoffer wordt van deze pesterijen.
Tips voor ouders:
-
Geef je kind positieve bevestiging wanneer het iets goed doet.
-
Denk na over hoe je iets zegt. Leer je kind dat dit ook belangrijk is. Leer je kind ook dat iedereen anders is.
-
Laat je kind de gevolgen ervaren van zijn eigen gedrag
-
Geef pluimen aan elkaar. Maak er een gewoonte van in je gezin. Zorg ervoor dat ze gemeend zijn.
-
Wees een vertrouwenspersoon voor je kind. Neem je kind en zijn gevoelens serieus. Dit kan je doen door vragen te stellen over wat hij voelt, denkt…
-
Leer je kind ik-boodschappen gebruiken. Gebruik die zelf wanneer je wilt dat je zoon of dochter zijn gedrag aanpast.
-
Laat je kind zoveel mogelijk dingen zelf doen. Van kleinsaf aan al kan je kind dingen alleen. Laat het hem maar proberen. Zelf doen draagt bij aan het opbouwen van zelfvertrouwen. Pak de dingen niet te snel uit zijn handen.
-
Wanneer je kind hetzelfde spel dikwijls opnieuw wil spelen, is daar niks mis mee. Door het regelmatig te herhalen, krijgt je kind het spel in de vingers. Begrijpt het het spel als maar beter en zo groeit zijn zelfvertrouwen. Reik dus niet te snel nieuw speelgoed aan.
-
Laat je kind problemen zelf oplossen. Wanneer je de oplossingen steeds aanreikt, moet je kind niet meer nadenken. Door dat te doen verkleint zijn probleemoplossend vermogen. Laat je kind zelf maar bedenken hoe je kind zijn vriendje bij een ruzie kan helpen. Op die manier laat je zien dat je je kind vertrouwt.
-
Leer je kind dat fouten maken mag!! Door fouten te maken en de volgende keer het anders proberen te doen, leren we.
-
Neem de leerkrachten in vertrouwen. Vertel aan je kind dat het belangrijk is dat de leerkrachten dit weten zodat ze er iets aan kunnen veranderen.
Wil jij dat er iets verandert aan de situatie van jouw kind? Wil jij deze tips kunnen toepassen? Maar je zit niet hoe, hier aan te beginnen. Neem dan contact op voor een startgesprek: https://kindercoach.langedock.be/contact