Is je kind verlegen?
Is jouw kind ook precies van Velcro gemaakt? Eentje dat aan je blijft kleven of komt kleven van zodra er andere mensen in de buurt komen? Moet je je kind ook van je af trekken wanneer hij de schoolpoort binnen moet en er komt een vriendje op hem af gelopen. Hij zou nog liever terug in je kruipen dan iets te zeggen.
Weet jouw kind ook niet waar kruipen wanneer hij zijn leerkracht tegenkomt in de stad?
Ja, verlegen kindjes, daar maken we ons een hoop zorgen over.
We vragen ons af waarom hij zo doet? Want wij zien geen enkele aanleiding om zo te reageren, voor ons is er niks aan de hand. We zijn bang dat ons kind al te vaak de kaas van tussen zijn boterhammen laat eten. Of door zijn verlegenheid leuke dingen zal missen.
Maar voor jouw verlegen kind is de situatie wel beangstigend. Er speelt op dat moment veel af in zijn kleine hoofdje. Hij denkt misschien dat de andere hem niet leuk vindt, niet slim genoeg, niet cool genoeg… Hij denkt dat hij nooit zal kunnen voldoen aan de verwachtingen van de anderen en daardoor ontstaat verlegenheid. Want verlegenheid is een angst die ontstaat in gezelschap van anderen.
Weet je wat deze gedachten zijn hun eigen gedachten. Dit is een interpretatie van henzelf. Zij denken dat de ander zo over hen denkt, maar eigenlijk weten ze dat niet. Maar toch zijn ze er rots vast van overtuigd en deze overtuiging wordt omgezet in verlegenheid.
Hoe moet het nu verder? Kan mijn kind minder verlegen worden?
Ja dat kan! Je kind kan leren om te gaan met zijn verlegenheid en jij als ouder kan hem daar hard bij helpen.
Hoe kan ik helpen?
- Zorg ervoor dat jij als ouder niet te pas en te onpas tegen iedereen zegt dat je kind verlegen is. Je doet dit misschien uit goede bedoelingen. Op die manier wil je je kind beschermen, maar dit werkt net omgekeerd. Je kind vangt dit op en zal zich of wel bevestigd voelen in zijn gedrag of zich zo gaan gedragen. En jij als ouder kijkt alleen maar zo naar jouw kind. Je ziet je kind alleen nog als een verlegen kind en niet meer als een kind dat soms kattenkwaad uitspookt. Dit noemen we ‘Self fulfilling prophecy’ je krijgt wat je denkt en verwacht.
- Wij als ouders vinden het soms moeilijk om met de verlegenheid van ons kind om te gaan. Wij willen o zo graag dat hij iets uitprobeert, dat hij die stap zet. Maar let op met pushen lieve ouders. Door je kind te gaan pushen, is de kans groot dat je kind de stap helemaal niet durft te zetten en misschien later ook niet meer. In plaats van te pushen, is het belangrijk dat je je kind helpt om (misschien in onze ogen kleine) stapjes te zetten. Ga in gesprek, vraag aan je kind wat hij nodig heeft om de stap te zetten. Geef hem de informatie die hij nodig heeft om de stap te kunnen zetten. Bereidt je kind voor! En als het kan doe het de eerste keer samen.
- Nadat je kind de stap gezet heeft, feliciteer hem dan. Bespreek wat er goed en minder goed gelopen is. Vraag aan hem hoe het komt dat het deze keer wel gelukt is. Neem de succes mee naar de volgende uitdaging. Richt je als ouder op de dingen die goed lopen zodat je niet te veel aandacht besteed aan de verlegenheid van jouw kind. Want jouw kind is niet alleen verlegen, het is veel meer dan dat!! Benoem zijn sterke kanten zet deze ook in de picture!! Op die manier zal het zelfvertrouwen van jouw kind groeien. En dat is wat hij nodig heeft want zelfvertrouwen is een tegengif van verlegenheid.
- Maar weet ook dat verlegenheid niet altijd negatief hoeft te zijn. Het heeft ook een positieve kant. Het zorgt ervoor dat onze kinderen wikken en wegen, tijd nemen om een beslissing te nemen, om de situatie juist in te schatten, voorzichtig zijn… Maar wanneer je kind last heeft van zijn verlegenheid, is het goed om er effectief iets aan te doen.
Hoe help jij je verlegen kind? Ik ben benieuwd.
Wilt jouw kind minder last hebben van zijn verlegenheid? Maar hij weet niet goed waar te beginnen? Neem dat contact op voor een gratis verkennend gesprek. Dan bekijken we samen hoe we dit kunnen aanpakken.