Je comfortzone stretchen
Tijdens het verlof heb ik een vakantie gepland in de Ardennen. Joepie, fijn eens twee weken er tussen uit. Maar het wordt niet zo maar een lui lekker vakantie. Nee, nee deze keer ga ik wandelen en fietsen. Ja echt waar, een sportieve vakantie ga ik tegemoet. Wat dat zal geven weet ik niet, maar één ding weet ik zeker. Ik ga meerder keren moeten weerstaan om mij niet al te veel in mijn comfortzone te wentelen. Ik ga me af en toe moeten stretchen, me een duwtje in de rug geven om zo dingen te doen die ik in eerste instantie niet zie zitten. Het is nu ook weer niet de bedoeling dat ik elke dag ga sporten, maar ik ga op zoek naar een mooi evenwicht ;-)
Mijn comfortzone stretchen, vind ik niet altijd evident. Laat staan uit mijn comfortzone komen. Ik vind het nogal fijn om dingen te doen die ik ken, waarvan ik weet dat ik deze tot een goed einde kan brengen.
Maar het nadeel is dat ik dan weinig bijleer, weinig nieuwe dingen ontdek. Mijn comfortzone stretchen, vind ik ook best wel spannend. Dan spoken er verschillende vragen door mijn hoofd zoals: Ga ik dat wel kunnen? Is dat wel iets voor mij? Ga ik achteraf niet te veel pijn hebben? …
Ik merk dat ik dan ook aan uitstelgedrag leid. Ik schuif de nieuwe zaken zolang mogelijk voor mij uit tot het niet meer lukt. Om daarna een schuldgevoel vanjewelste te hebben omdat ik het weer maar een keer niet geprobeerd heb.
Maar deze keer niet, neen deze keer laat ik mij niet vangen. Deze keer pak ik de koe bij de hoorns.
Hoe komt het dat ik nu zo vastbesloten ben om deze keer mijn comfortzone meer te stretchen dan anders. Wel ten eerste: ik niet het gevoel hebben van ‘had ik maar...’ Ten tweede: ik wil nieuwe dingen ontdekken, bijleren… en ten derde: Ik wil dat dingen veranderen. Ik wil niet altijd de spelbreker zijn, die dit soort dingen niet wil doen.
Kortom tijdens mijn vakantie wil ik samen leuke dingen beleven met mijn man. En mijn man is nu eenmaal sportiever dan ik. Dus is het wat geven en nemen.
Wanneer je kind weerbaarder wilt worden, moet hij ook zijn comfortzone stretchen. Anders verandert er niet veel en blijft alles bij het oude.
Je kind zal pas uit zijn comfortzone durven stretchen wanneer dit effectief iets bijbrengt. En daar ligt dikwijls het probleem. Hij weet pas of het iets verandert als hij de stap gezet heeft, wanneer hij effectief een stukje uit zijn comfortzone is gestapt. Deze stap is best al eng en onvoorspelbaar. Waardoor het niet altijd makkelijk is om dit te doen. Dit vraagt moed en durf van jouw kind.
Je kind hoeft niet uit zijn comfortzone te stappen om dingen te veranderen. Dit is heel dikwijls een stap te ver en leidt bij sommige kinderen tot blinde paniek. De oorzaak daarvan is dat wanneer hij uit zijn comfortzone stapt, hij zijn veilige basis verlaat. Dat niks meer voorspelbaar is, dat alles nieuw is. Dat kan voor sommige kinderen heel verlammend werken. Waardoor hij geen stap meer durft te zetten. Dus laat je kind zijn comfortzone stretchen in plaats van te verlaten.
Je kan je kind helpen om zijn comfortzone te stretchen door rekening te houden met de volgende zaken.
-
Doe het stapje voor stapje
Wanneer hij zijn comfortzone wilt stretchen, moet het niet van 0 naar 100 gaan. Doe het stap je per stapje. Door het zo te doen vergroot hij de kans dat hij het ook daadwerkelijk doet. Door in kleine stappen zijn comfortzone te stretchen, maakt hij het veel minder eng.
Laat je kind de dingen die hij eng vindt te visualiseren. Laat hem voorstellen hoe hij de dingen die hij eng vindt, zal aanpakken. Laat jouw kind dit oefenen in een veilige situatie.
-
Creëer voldoende redenen
Maak samen met jouw kind een lijst met alle dingen waarvan jullie denken dat het goed is om de comfortzone te stretchen. Dit is geen simpele opdracht. Het is veel makkelijker redenen te bedenken van dingen die hij eng vindt zodat hij ze niet hoeft te doen. Daag je kind wat uit. Stimuleer het om dingen die hij een beetje spannend vindt aan te gaan. Geef je kind wat ‘peper in zijn gat’ Ga na welke uitdagingen hij wil aanpakken. Blijf bewaken dat het haalbare zaken zijn. Wanneer je kind uitdagingen aangaat blijft hij groeien.
-
Veroordeel je kind niet
Wanneer je kind nog te bang is en besluit om deze enge stap nog niet te zetten. Zich toch terugtrekt in zijn comfortabele leventje (wat logisch is en heel normaal). Veroordeel het dan niet, maar bevestig je kind in de intentie die het al heeft om te groeien. Misschien kan je samen de stap zetten en je kind zoetjes aan meer loslaten. Dit heeft jouw kind een veilig gevoel. Op die manier durft hij toch zijn comfortzone te stretchen.
Je comfortzone stretchen gaat soms gepaard met één stap vooruit en twee stappen achteruit. Het is normaal dat je kind veiligheid opzoekt. Geef hem die dan ook, accepteer dat. Maar blijf niet bij de pakken zitten. Wanneer je kind er opnieuw klaar voor is, zet je samen de volgende stap.
Want je comfortzone stretchen, is best een beetje eng en dat is helemaal oké. Neem dat maar van mij aan ;-)