Ik wil zelf beslissen!!

3 pijlen: 1 links, 1 rechtdoor en 1 rechts. tekst ik wil zelf beslissen

Ik wil graag zelf meer dingen beslissen, verzucht één van mijn klantjes. Ik mag van mijn mama niet zelf beslissen wanneer ik ga slapen, welke kleren ik koop, wat er op tafel komt, alleen thuis mag blijven, wanneer ik mag snoepen... Ik ben reeds 11 jaar en ik vind dat ik oud genoeg ben om over deze dingen te beslissen.

Herkenbaar?

De schreeuw naar zelf meer dingen te mogen beslissen is een logische stap die kinderen zetten in het groter worden. Je kind is op zoek naar autonomie. Tijdens het groter worden, wil je kind als maar meer zelf dingen beslissen. Hij wil zelf kunnen beslissen wat hij doet en wanneer hij het doet.

Jij als ouder ziet dat niet altijd even graag gebeuren. Jij en je kind staan soms lijnrecht tegen over elkaar en dit kan nog wel eens voor een strijd zorgen. Als ouder zie je de negatieve gevolgen van de genomen beslissing zo opduiken. Dit komt omdat je vroeger zelf deze keuzes hebt gemaakt en dat ze lelijk zijn uitgedraaid. Het leed die jij toen meemaakte, wil jij je kind besparen. Maar jouw kind laat zich niet zomaar iets opleggen.

Hoe blijven jij en je kind uit die strijd?

  • Vul niet in voor jouw kind

Het is niet omdat jij vroeger soms slechte keuzes hebt gemaakt dat jouw kind dat ook zal doen. Misschien draaien zijn beslissingen net heel goed uit voor hem. Je bent je kind niet. Je kind heeft andere ervaringen, leeft in een andere tijd en heeft een andere opvoeding gekregen dan jij. Daardoor lopen niet alle, in jouw ogen, ‘domme’ beslissingen slecht af. Luister naar je kind, heb vertrouwen en geef het hem ook.

  • Beslissingen leren maken

Beslissingen leren maken is een belangrijke onderdeel van zijn leven. Wanneer je kind zelf een beslissing mag nemen, leert hij dat sommige beslissing goed uitdraaien en andere minder goed. Hij zal zeker en vast ook foute beslissing maken, grijp als ouder niet onmiddellijk in maar begeleid je kind achteraf. Bespreek met je kind waar het fout gelopen is en vraag aan hem hoe hij het de volgden keer zou aanpakken. Stel vragen zoals: ‘Hoe zou jij dit zelf oplossen?’, ‘Wat vind je er zelf van?’, ‘Wat zou jij de volgende keer anders doen?’…

  • Geef je kind tijd en ruimte om te oefenen

Goeie beslissingen nemen is een leerproces en dat gaat met vallen en opstaan. Sta als ouder klaar om je kind op te vangen wanneer het een foute beslissing heeft genomen. Zorg dat hij bij jou terecht kan met zijn problemen. Op die manier ervaart jouw kind dat je samen onderweg bent, dat je het beste voor hebt met hem.

  • Observeer je kind

Weet dat zelf beslissingen nemen leeftijdsafhankelijk is. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je kind zelf kan beslissen. Wanneer jij weet waar je kind aan toe is. Welke beslissingen hij kan nemen, gaat het makkelijker voor jou om dit toe te laten.

  • Denk na over wat jij beslist

Denk goed na over welke zaken jij als ouder beslist. Ga bij jezelf na over welke dingen je kind zelf mag beslissen. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je kind en welke activiteiten. bv. Je kind van 6 kan niet beslissen wanneer het gaat slapen, maar voor je jongvolwassen kind moet jij niet meer beslissen. Wanneer je dingen beslist voor jouw kind, leg dan uit aan je kind waarom hij daar niet of nog niet zelf kan over beslissen.

Mag jouw kind beslissen? Over welke zaken mag hij beslissen? Hoe begeleid jij je kind daar in?

Vind jij het moeilijk om te onderhandelen met je kind? Weet jij niet goed hoe je dit moet aanpakken? Neem dan gerust contact op voor een gratis verkennend gesprek.