Ik heb het verprutst, nu lukt het nooit meer!

2 jongens die boos zijn op elkaar en tekst ik heb het verprutst

Wanneer het een keertje fout loopt. Je kind heeft ruzie met zijn beste vriend(in). Hij heeft een super slecht te toets gemaakt. Hij begrijpt niks van zijn huiswerk... Betekent dit nog niet het einde van de vriendschap of van zijn schoolcarrière want elke dag kan en mag hij opnieuw beginnen?

Echt waar, elke dag is een nieuwe kans voor jouw kind.

Wat een fijne gedachte is dat. Eéntje dat je best mag meegeven aan je kind. Want met deze ingesteldheid geraakt jouw kind een heel eind verder.

Maar heel dikwijls blijft hij vastzitten in de gedachte dat alles om zeep is, dat hij het helemaal verpruts heeft, dat het nooit meer goed komt. Waardoor hij de kansen die er voor het grijpen liggen niet meer ziet.

Hoe komt dat toch? Waarom is jouw kind zo gefocust op wat hij verkeerd doet? Waarom rijdt hij zich vast in deze negatieve gedachten?

Deze negatieve gedachten spiraal is zeker niet abnormaal.

Wij mensen hebben de neiging om de negatieve zaken langer te onthouden dan positieve. Negatieve gebeurtenissen komen harder binnen en eisen meer onze aandacht op.

Je hebt namelijk 5 positieve ervaringen nodig om 1 negatieve teniet te doen, hoe straf is dat. Geen wonder dat negatieve gebeurtenissen langer blijven hangen.

Sommige kinderen zijn optimistisch en andere eerder pessimistisch.

Wanneer jouw kind een optimist is gaat het makkelijker om met tegenslagen. Hij weet dat hij goede punten haalt omdat hij er voor geleerd heeft. Optimisten hebben minder last van negatieve gedachten en wanneer het eens tegen zit, zien zij makkelijker hoe ze die gedachten kunnen ombuigen naar positieve gedachten.

Is jouw kind een pessimist dan schrijft hij goede gebeurtenissen toe aan toeval. En bij tegenslagen heeft hij zichzelf de schuld. Hij ziet zichzelf dan als het grote slachtoffer.

Voor een pessimist is het moeilijker om de negatieve gedachten los te laten, laat staan ze om te buigen tot positieve gedachten.

En toch is dat wat er moet gebeuren om verder te kunnen.

Maar hoe? Hoe kan jij je kind daarbij helpen?

  • Leer je kind stop zeggen tegen zijn negatieve gedachten

    Soms blijft je kind in een negatieve cirkel denken en moet het iets doen om ermee te stoppen. Laat je kind zijn gedachte op te schrijven en gooi dit papiertje in de vuilbak of verbrandt het. Laat hem daarna iets leuks doen.

  • Laat je kind bewegen als het negatief denkt

    Bewegen zorgt voor afleiding en geeft een positieve boost. Ga naar buiten, doe een fietstochtje, spring op de trampoline...

  • Leer je kind dat hij elke dag opnieuw kan beginnen.

    Het is niet omdat het de dag ervoor fout gelopen is dat het altijd zo hoeft te zijn. Leer je kind dat het oké is om de dag erna sorry te zeggen. Dat hij de volgende dag een nieuwe kans krijgt, dat zijn leerkracht zeker en vast nog eens uitleg wil geven...

  • Leer je kind de vraag stellen: ‘Kun je er NU nog iets aan doen om het op te lossen?’

    Ja: Moedig je kind aan om die oplossing uit te voeren.

    Neen: Laat je kind zijn gedachten opschrijven op een blad papier. Verscheur, verfrommel, gooi het in de vuilbak of stop het blad in een potje met een deksel op.

Wil jij dat je kind minder negatief kijkt naar de dingen? Neem dan contact op voor een gratis verkennend gesprek of schrijf jouw kind in voor één van de workshops. https://kindercoach.langedock.be/weerbaarheidstraining