Ik altijd weerbaar? Hmm!!

jong plantje

Meestal voel ik me zelfzeker, weet ik wat ik wil. Ik heb een mening over veel zaken en geef die ook. Ik kom op voor mezelf, laat me niet doen…

Maar soms heb ik van die momenten dat ik in een donker hoekje wil kruipen, dat ik wil verdwijnen, dat ik me onder mijn lakens verstop en er niet meer van onderuit wil komen. Heb ik van die momenten dat ik wenend weg wil lopen wanneer die dominante, verbaal agressieve persoon weer te keer gaat. Of wanneer er iets maar niet wil lukken.

Maar het liefst wil ik tegen deze bullebak eens goed mijn gedacht zeggen, maar ik doe het niet. Ik wil geen ruzie. In mijn hoofd zeg ik toch eens goed mijn gedacht, vertel mijn kant van het verhaal. Hoe komt het dat ik dit niet in het echt doe? Dit heb ik mezelf al meerdere keren afgevraagd. Ben ik dan toch niet zo weerbaar als ik zo willen?

Moet ik dan niet meer opkomen voor mezelf? Moet ik dan niet weerbaarder zijn? Moet ik dan niet zeggen wat ik er van denk? Dat ik niet op die manier behandeld wil worden? Dat is toch de normaalste zaak van de wereld. Zeg eens goed je gedacht en daarmee is de kous af.

Maar neen, ik doe het niet. Ik houd stand en ga er niet tegen in. Want ruzie brengt ons niet verder en eerlijk ik heb dat niet graag.

Weerbaarheid heeft volgens mij weinig te maken met in de aanval gaan. Maar veel meer met terug recht staan, met terug je bij elkaar pakken en verder doen. Met je geen schuldgevoel laten aanpraten, een manier zoeken om met dit soort mensen om te gaan en de neiging onderdrukken om gillend weg te lopen… Dat is voor mij weerbaar zijn.

Herkenbaar? Maak je dit ook mee? Of zie je het bij je kind telkens opnieuw gebeuren?

Je kind heeft in zijn jonge leven nog niet zoveel kunnen oefenen. En jij kan hem niet voor alles beschermen, maar wel wat weerbaarheid in zijn rugzakje stoppen. Zodat hij net als ons terug recht kan staan en verder doen met de dingen die hij graag doet. Niemand mag dit van hem afpakken.

Geef jij je kind de kans om dit extra in te oefenen zodat zijn rugzakje reeds gevuld is voor het volgend schooljaar?

Dat kan, bekijk het aanbod over weerbaarheid:

info en inschrijvingen: https://kindercoach.langedock.be/kids-tieners/weerbaarheidstraining