Ieder kind zijn talent!
‘Bedankt voor jouw talent om super toegankelijk te zijn!’ stond laatst onderaan in een mailtje van een ouder. Hoe fijn is dat. Eerlijk, ik heb er nog nooit bij stilgestaan dat dit een talent van mij was. Want dit is nu eenmaal de manier van hoe ik omga met kinderen, ouders… kortom met de mensen rondom mij. Het is mijn tweede natuur. Hier moet ik niet over nadenken, dit komt recht uit mijn hart.
Ik ben er van overtuigd dat elk kind grote of kleine talenten heeft net als wij. Elk kind is ergens goed in, het hoeft niet altijd een ongelofelijke sportprestatie te zijn. Goed kunnen tekenen, lekkere taarten bakken, bouwen met Lego… zijn allemaal hele waardevolle talenten.
Wat zijn talenten?
‘Een talent kan je herkennen aan het feit dat het je geen of weinig moeite kost, het levert energie.’ (Luk Dewulf)
Een talent hebben, is niet ergens de beste in zijn. Het gaat niet over presteren, presteren, presteren. Maar een talent hebben, is ergens energie en passie voor hebben. Een talent is het vermogen hebben om iets goed te kunnen.
Heel dikwijls worden talenten gezien als iets waarmee je geboren bent. Je hebt het of je hebt het niet. Dit klopt niet helemaal, je kan ook op latere leeftijd talenten aanleren.
Hoe herken je talent?
Wanneer je kind iets doet waarbij hij zijn talenten inzet, hoor of zie je hem een hele tijd niet meer. Je kind is zo betrokken, gedreven bezig dat hij de tijd uit het oog verliest. Het is net alsof hij in een trance verkeerd. Hij gaat helemaal op in wat hij aan het doen is. Je kan hem moeilijk uit zijn concentratie halen en voor hij het weet het tijd is om te gaan slapen. Zalig toch!
Je kind toont zijn talent vooral wanneer hij zelf aan de slag gaat, wanneer hij zonder jouw hulp gaat spelen of werken. Tijdens deze momenten kunnen ze zelf beslissen wat ze doen, hoe ze het doen zonder dat er iemand anders zegt hoe het moet verlopen.
Maar soms zit het talent van je kind goed verstopt en is het nog niet zichtbaar.
Het ontdekken van zijn talent kan soms met vallen en opstaan gaan. Bij sommige kinderen is het heel duidelijk, maar misschien niet bij jouw kind. En dan kan het een zoektocht worden. Maar wanneer je kind inzet getoond heeft en de activiteit/hobby blijkt toch niet aan te sluiten bij zijn talent, geef hem de kans om iets anders uit te proberen.
Het ontdekken van zijn talent heeft het zelfvertrouwen van je kind een boost. Daardoor krijgt hij heel veel energie, motivatie en een groot gevoel van eigenwaarde. Want zeg nu zelf. Hoe fijn is het niet, wanneer je ontdekt dat je ergens goed in bent?
Wij ouders kunnen onze kinderen helpen om hun talent te ontdekken, om wat verstopt zit boven te halen.
Hoe ontdek je de talenten van je kind?
Talenten ontdekken gaat deels vanzelf want het heeft te maken met de interesses van je kind.
- Kijk met een positieve en waarderende bril naar jouw kind.
Kijk vooral naar de dingen die je kind reeds goed doet. Geef hem complimenten wanneer hij dingen uitprobeert en moedig hem aan wanneer hij daar verder in wil gaan. Maar ook wanneer hij het dreigt op te geven. Praat met en luister naar je kind. Je kind vertelt vaak over de dingen die hem interesseren. Dat zou er op kunnen wijzen dat daar het talent van je kind zit.
- Probeer niet te veel te sturen
Laat je kind zoveel mogelijk vrij in zijn spel. Pushen werkt niet, integendeel. Duw je je kind te hard in een bepaalde richting, kan het zijn dat het helemaal afhaakt.
Laat hem als er problemen opduiken op te lossen. Op die manier krijgt hij vertrouwen in zichzelf. Hij ontdekt dat hij dingen op zijn eigen manier mag en kan doen. Dat hij problemen op zijn manier kan oplossen.
Geef je kind de mogelijkheid om te experimenteren, dingen uit te proberen. Thuis kan je dit doen door verschillende soorten speelgoed aan te bieden. Speelgoed dat de fantasie stimuleert, speelgoed om mee te bouwen, te knutselen, om te bewegen… Door verschillende soorten speelgoed aan te bieden, kan je ontdekken waar de interesses van je kind liggen.
Wanneer je ziet dat je kind opgeeft na een tegenslag mag je hem zeker stimuleren om verder te doen. Samen zoeken naar oplossingen is zeker geen probleem. Want elke kind kan op gezette tijden een steuntje in de rug gebruiken.
- Leer hen dat het ontwikkelen van talenten soms een proces van lange adem is.
Dat ze geconfronteerd kunnen worden met tegenslagen en fouten. Maar dat fouten maken nu eenmaal bij het leerproces hoort. Dat een talent ontwikkelen niet op één dag gebeurd is. Praat daar over met jouw kind. Maak aan je kind duidelijk dat het niet moet streven naar perfectie, maar zich beter focust op de vooruitgang die hij maakt.
Wanneer jouw kinds talent tot bloei komt, zal hij stralen en meer zelfvertrouwen hebben. En zeg nu zelf, dat is toch wat wij willen!!!
Hoe zit het bij jullie? Heb je reeds de talenten van je kinderen ontdekt? Of zitten ze nog goed verborgen? Wat heb jij gedaan om zijn talent te doen groeien en bloeien? Welke talenten heeft jouw kind?