Hulp vragen, is moeilijk

kinderen zijn berg aan het beklimmen en helpen elkaar en tekst hulp vragen, is moeilijk.

Heeft jouw kind het ook zo moeilijk met hulp vragen? Wel hier is het niet anders. Een van mijn kinderen vraagt zelden hulp omdat hij niet tot last wil zijn bij anderen. Ook al is het ten koste van zichzelf, weigert ze hulp te vragen.

Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om hulp te vragen? Waar halen onze kinderen het idee vandaan dat ze alles alleen moeten kunnen en niemand tot last mogen zijn. En ja, daar heb je het al. Wat een rare redenering is dat. Er vanuit gaan dat je een last bent wanneer je hulp vraagt.

Wel hulp vragen is voor velen onder ons een lastig iets, ook voor onze kinderen. Het geeft hen dikwijls een gevoel van minder waard te zijn, van niet goed genoeg te zijn. Daarboven op zijn ze graag onafhankelijk. Willen ze heel graag dingen alleen kunnen en doen. Want in de maatschappij waarin we nu leven straalt onafhankelijkheid, kracht uit. Dan pas ben je sterk, heb je alles onder controle, kan je de wereld aan. Hulp vragen past helemaal niet in dit wereldbeeld. Want hulp vragen, getuigt van zwakte.

Iedereen weet nochtans dat jouw kind niet alles alleen kan of hoeft te doen. Maar toch blijft het heel moeilijk om de stap te zetten en hulp in te schakelen. Niet alleen de maatschappij heeft er invloed op maar ook zijn persoonlijkheid, zijn opvoeding en zijn ervaringen hebben invloed op het feit of hij hulp zal vragen of niet. Misschien heeft hij van thuis uit altijd de boodschap gekregen dat hij zijn eigen boontjes moet doppen, of vindt hij dat wanneer je het zelf doet alles veel beter en sneller gaat. Of je kind denkt dat zijn problemen maar klein bier zijn in vergelijking met die van anderen. En dus niet de moeite waard om hulp te vragen. Of hij is een echte controle freak en hulp vragen is controle loslaten wat beangstigend kan zijn. Of hij denkt dat hij al teveel gevraagd heeft...

Belangrijk is dat je kind weet dat hulp vragen, is geen falen. Dat hij geen lastpost is wanneer hij om hulp vraagt, integendeel. Hulp vragen getuigd van zelfinzicht, van kracht. Wanneer hij hulp vraagt, weet hij wat hij kan en wat niet. Door hulp te vragen, zet hij stappen vooruit in plaats van aan te modderen. Door hulp te vragen wordt hij sterker, gaat hij groeien!

Als je kind overweegt om hulp te vragen is het belangrijk dat hij er op voorhand over nadenkt. Dat hij weet waarvoor hij hulp nodig heeft. Hij denkt best ook na of hij voor de opdracht, taak die voor hem ligt effectief hulp voor nodig heeft. Wanneer hulp vragen niks oplevert (minder stress, tijd besparen) is het misschien niet opportune om in deze situatie hulp te vragen.

Wanneer hij hulp vraagt aan anderen, is het belangrijk dat hij duidelijk aangeeft waarbij hij hulp nodig heeft. Niemand kan dit in zijn plaats raden. Vraag dus expliciet om hulp. Hij zal ook duidelijk moeten aan geven wat hij verwacht van de helper.

Wanneer jouw zoon of dochter hulp krijgt, is het belangrijk dat hij daar dankbaar voor is. Want als hij de aangeboden hulp niet accepteert, zou het misschien wel de laatste keer kunnen zijn dat hij geholpen wordt door anderen.

Wat kan helpen om hulp te vragen, is dat jouw kind weet dat de meeste mensen graag hulp verlenen. Dat ze dit niet zien als een last.

Hulp vragen levert heel veel op voor je kind. Wanneer hij hulp vraagt, krijgt hij soms een ander contact met jou, zijn vrienden, leerkrachten… Dit komt omdat jullie er op een andere manier voor hem kunnen zijn. Jullie zetten je extra in voor hem en samen zoekt naar oplossingen. Door de extra paar frisse ogen die naar de situatie kijken, boekt hij sneller vooruitgang en leert hij dingen bij die hij nog niet wist. Maar niet alleen dat hij geeft ook de anderen de mogelijk om te groeien.

Door hulp te vragen, krijgt hij het gevoel dat hij er niet alleen voorstaat. Waardoor zijn stressniveau kan dalen en hij terug rustiger kan worden. Door hulp te vragen krijgt jouw kind meer ademruimte. Wanneer je kind hulp durft aanvaarden, zal hij ook steviger in zijn schoenen staan.

Iemand om hulp vragen is misschien heel spannend voor jouw kind, maar het levert veel meer op dan alles alleen te proberen. Dus stop met jezelf wijs te maken dat hulp vragen gelijk staat aan lastig zijn.