Hoe los jij problemen op?

prent van mannetje met vraagtekens boven zijn hoofd en tekst hoe los jij problemen op?

Problemen kom je vroeg of laat tegen. Daar kan je nu éénmaal niks aan veranderen. Maar hoe je die oplost, aanpakt, heb je helemaal zelf in de hand. Echt waar! Jij kan zelf beslissen hoe het eindigt en welke impact het probleem op je blijft hebben.

Wanneer ik een probleem heb, probeer ik dit op een rustig moment te analyseren. Daarvoor maak ik gebruik van 3 vragen.

  • Vraag 1: Wat is het probleem?
  • Vraag 2: Wat kan ik eraan doen?
  • Vraag 3: Hoe wil ik dat het wordt?

Ik schrijf mijn antwoorden op de vragen op zodat ik rustig mijn gedachten kan ordenen.

Vraag 2 is voor mij een heel belangrijke vraag. Deze vraag zorgt namelijk voor rust. Want als ik er echt niks aan kan doen, niks kan veranderen aan het probleem. Is het niet nodig om mij daar langer druk in te maken. Dan kan ik het met een gerust hart loslaten, het achter me laten. Dan kan ik mijn energie in leuke dingen stoppen.

Wanneer ik merk dat ik er wel iets aan kan doen, ga ik op zoek naar oplossingen. Ik stel aan mezelf een bijkomende vraag. 'Wat kan, zou ik anders doen wanneer ik nog eens in zo'n situatie terecht kom? Bij deze vraag kijk ik kritisch naar mijn eigen gedrag. Wat heb en hoe ik iets gezegd of gedaan? Was mijn intonatie wel oké? Was mijn lichaamstaal niet te agressief?... Ik ga na of ik anders kon reageren en hoe.

Waarom ik dit doe? Wel, ten eerste wil ik niet meer in zo'n situatie terecht komen. Ten tweede wanneer ik in een gelijkaardige situatie terecht kom, wil ik dat ze niet escaleert!

Door mijn gedrag, reactie te veranderen, verander ik de situatie. Doordat ik anders reageer, gaat de andere persoon ook anders reageren op mij. Dat kan er voor zorgen dat de situatie ontmijnd is.

Problemen kan je oplossen door jouw gedrag te veranderen. Want je hebt alleen maar controle over je eigen gedrag en gevoelens. Ook al wil je dat je het gedrag van de andere kan veranderen. Wanneer jij weet hoe de situatie eruit moet zien (vraag 3) en je stuurt je gedrag in die richting bij, verandert alles. Raakt je probleem opgelost!

Probeer het zelf eens uit. Stel die vragen aan jezelf, maak ze eigen! En je zult zien dat er verandering komt. Dat je problemen oplosbaar zijn!