Hoe krijg je je kind uit zijn hoofd?

foto van hersenen met tekts: hoe krijg je je kind uit zijn hoofd?

Je kind lijkt precies een robot, hij beredeneert alles. Zijn denken, doen en voelen zijn eerst honderden keren door zijn hoofd gegaan. Zijn leven speelt daar af. Het lijkt alsof alles reeds vastligt. Zo moet ik mij voelen in deze situatie, dit moet ik denken, dit moet ik zeggen of dit mag ik zeker niet doen.

Herkenbaar?

Het is net alsof hij het contact met zijn lijf verloren is. Hij kan niet meer spontaan reageren, alles is beredeneerd. Anderen vinden hem maar raar. Waardoor de vroegere vriendschappen verwateren of niet meer bestaan.

Wanneer je kind teveel in zijn hoofd zit, gaat hij piekeren en wordt de mug zeker een olifant. Je kind vergeet te leven want denken is niet het echte leven. Hij is vergeten hoe hij kan genieten van de dingen die werkelijk gebeuren. Hij kan met denken geen zand door zijn vingers voelen glijden, geen regendruppels op zijn snoet, geen knuffel van jou…

Maar hoe komt het toch dat je kind in zijn hoofd zit en de connectie met zijn emoties is verloren?

Misschien wordt jouw kind overspoeld door zijn emoties en vindt hij dit beangstigend. Door in zijn hoofd te kruipen, kan hij zijn emoties beter controleren. Kan hij alles dood redeneren om zo niks meer te voelen. Dat is zijn manier geworden om zich te beschermen tegen zijn heftige emoties.

Is dit een houdbare situatie? Neen!

En jij vraagt je misschien af hoe je kind terug naar zijn gevoel kan gaan?

Wanneer je kind lijkt los te staan van zijn emoties is dat voor ons ouders een beangstigend gevoel. Maar toch kunnen wij ons kind helpen om terug connectie te maken met zijn lijf. Met deze 3 oefeningen keert je kind sneller terug naar zijn gevoel. Probeer ze zeker eens uit!

Tip 1:

Leer je kind bewust te worden van zijn ademhaling. De adem is een krachtig instrument om los te komen uit je hoofd. Wanneer je kind zich focust op zijn ademhaling, zakt hij meer in zijn lichaam. Van zijn hoofd naar zijn buik, daar zit zijn gevoel. Wanneer je kind zich focust om zijn ademhaling zal zijn stressniveau ook dalen.

Oefening:

Ga op je bed liggen. Doe je ogen dicht. Adem in via je neus, houd je adem een paar tellen vast en adem uit. Leg 1 hand op je buik en denk dat aan het opblazen van een ballon bij het inademen. Herhaal dit 10x

Tip 2:

Voor je kind gaat slapen, kan je met hem een bodyscan doen. Leer je kind om bewust te gaan kijken wat er in zijn lichaam afspeelt. Zo wordt hij meer gewaar van de subtiele signalen die zijn lichaam afgeeft. Wanneer hij dit goed onder de knie heeft, kan hij dit overdag ook gaan toepassen.

Oefening

Ga op je bed liggen en sluit je ogen. Ga nu kijken wat je ervaart. Hoe voelt je lichaam? Is het ontspannen of onrustig? Heb je ergens pijn in je lichaam? Zijn er gevoelens die in je op komen en waar voel je die? Komen er gedachten in je hoofd? Wanneer er gedachten komen, laat je die gaan. Je hoeft er niet op in te gaan.

Tip 3:

Laat je kind iets doen dat hem echt ontspant. Dat kan alleen of samen zijn. Maar maak daar echt tijd voor. Door er tijd voor te nemen, gaat je kind rustiger worden. Bespreek dit met je kind.

Doe deze oefeningen samen met je kind. Je zult er allebei deugd aan hebben. Dingen samen doen verstrekt jullie band. Op die manier toon je aan je kind dat het veilig is bij jou en dat hij uit zijn hoofd kan komen zonder gekwetst te worden.