Hoe je gevoelig kind weerbaarder maken?
Wanneer iemand hem maar een beetje boos aanspreekt, begint hij te wenen. Wanneer er ruzie is met de vrienden begint hij te wenen omdat hij daar echt van onderste boven is. En dan duurt het wel even vooraleer hij gerustgesteld is. Je kind is heel gevoelig, hij is nogal snel onder de voet. Sommige van zijn klasgenoten vinden dit heel plezant. Ze pikken hem er altijd uit, hij is dikwijls het slachtoffer van hun pesterijen.
Herkenbaar? Ja?
Telkens hij met deze verhalen naar huis komt breekt jouw hart. Misschien word je soms een beetje kwaad op jouw kind en denk je: “Stel je niet aan, wees niet zo een dramaqueen, bijt eens een beetje van jouw af. Of zeg eens heel goed en duidelijk dat ze er mee moeten stoppen.” Misschien heb je er zelf reeds op betrapt dat dit zinnetje door jouw hoofd spookte: “Echte jongens huilen niet, komaan!”
Deze gedachten zijn heel normaal, voel je daar alsjeblieft niet te schuldig over. Ook wij ouders reageren soms vanuit onze onmacht, onze frustratie. Vooral wanneer we al heel veel goede raad hebben gegeven en we geen verbetering zien. Achteraf voelen we ons daar meestal schuldig over.
Misschien heb je reeds veel uitgeprobeerd om jouw kind te helpen. Gebabbeld met de leerkracht, tips en uitleg gegeven aan jouw kind, gebabbeld met de ouders van zijn vriendjes, boeken gelezen… Maar toch blijft jouw kind heel snel overstuur en het mikpunt van pesterijen.
Ondertussen weet jij dat jouw kind gevoeliger is dan de anderen. Dat hij heel snel overprikkeld is, dat hij sneller emotioneel wordt, dat sneller onder de indruk is… Jij probeert daar zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar dat doet natuurlijk niet iedereen.
Je droomt er misschien van dat jouw kind niet telkens onder de voet is. Dat hij een weg vindt om, om te gaan met zijn gevoeligheid. Je zou graag hebben dat jouw kind weerbaarder wordt.
Je vraagt je misschien af of jij hem daarbij kan helpen. Ja, natuurlijk kan je hem daarbij helpen.
Blijf hem eerst en vooral heel duidelijk maken dat hij er mag zijn zoals hij is. Dat elk kind verschillend is en dat daar niks mis mee is. Zeg en laat aan je kind voelen dat je hem graag ziet en dat hij niet moet veranderen.
Zet ook in op zijn zelfvertrouwen, zoek een evenwicht tussen veiligheid en uitdagingen en stimuleer hem om vrienden te maken.
Zelfvertrouwen
Om te kunnen groeien tot een weerbaarder kind heeft hij nood aan zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen opbouwen is niet altijd evident. Je kan jouw kind helpen door hem succeservaringen te laten op doen. Laat hem samen met jouw moeilijker situaties aanpakken en overwinnen. Doe dit stap voor stap. Geef niet te snel op wanneer jouw kind overstuur dreigt te raken. Zoek een goed evenwicht tussen jouw onvoorwaardelijke liefde en een lichte druk.
Goede balans tussen veiligheid en uitdagingen
Zorg er voor dat jouw kind in een veilige situatie kan experimenteren. Maar stop hem niet in een glazen kooitje. Stel je kind af en toe bloot aan zaken die hij nog spannend vindt, maar doe dit in kleine stapjes. Begeleid hem in het begin, maar laat hem als maar meer alleen doen. Ga op zoek naar een goed evenwicht tussen deze twee zaken. Daag jouw kind voldoende uit zo komt hij tot leren.
Vriendschappen
Vrienden hebben is heel belangrijk, stimuleer jouw kind om in contact te komen met andere kinderen. Iedereen heeft nood aan sociaal contact. Vrienden hebben, stimuleert ook het zelfvertrouwen van jouw kind. Nodig eens een paar klasgenoten thuis uit. Praat met jouw kind hoe hij vrienden kan maken. Geef iets mee om op de speelplaats te spelen.
Fysiek bezig zijn
Laat je kind veel bewegen, sporten. Dit is een prima manier om de emoties te uiten, om in contact te komen met leeftijdsgenoten en met uitdagingen om te gaan. Dit alles stimuleert zijn zelfvertrouwen.
Dus alles bij elkaar voed jouw kind op naar weerbaarheid, niet veiligheid.
Wil jij je kind nog meer handvaten geven? Neem dat contact op voor een gratis verkennend gesprek.