Hoe help je je kind omgaan met zijn emoties?

collage van de emoties blij, bang, boos en verdrietig

Blij, bang, boos, gefrustreerd, verdrietig, jaloers… allemaal emoties die je kind soms
voelt. Omgaan met de emoties van je kind is niet altijd evident omdat hij ze soms op
een heel primaire manier uit. Denk maar aan de driftbui in de winkel, wanneer je iets
verbiedt of de extreme huilbui wanneer je kind zich heeft bezeerd.
Er is niks raars aan wanneer je kind boos wordt op zijn broer of zus, zijn ouders, zijn
vrienden... Maar wanneer je kind slaaf wordt van zijn emoties, zal het zich constant
onverantwoordelijk of impulsief gedragen.

Hoe kan jij je kind helpen bij het omgaan met zijn emoties. Hoe leer jij je kind terug
rustig en goed te voelen?

Emoties hebben verschillende functies. Emoties zijn nuttig bij het uiten van wat je kind voelt. Emoties horen bij jouw kind, maar dit wil niet zeggen dat jouw kind het slachtoffer hoeft te zijn van zijn emoties. We kunnen ons kind leren om zijn emoties te beïnvloeden, te reguleren.

Omgaan met emoties

Naarmate je kind ouder wordt, gaat het zijn emoties beter onder controle krijgen. Jonge kinderen kunnen hun emoties nog niet goed zelf reguleren. Zij hebben daarbij hulp nodig van een volwassene. Vanaf een jaar of 12 kunnen ze hun emoties al veel beter verwoorden en hebben meer controle over hun emoties. Ze rollen niet meer al gillend over de grond wanneer iets niet lukt. Maar tijdens de pubertijd, kan hij terug heel emotioneel reageren. Je kind is dan soms een vat vol emoties. Niet alleen de leeftijd speelt een rol, ook het temperament van je kind en de ervaringen die je kind heeft meegemaakt.
Jij als ouder blijft het grote voorbeeld voor je kind. Hoe jij omgaat met jouw emoties, heeft impact op jouw kind. Jouw kind neemt jou als voorbeeld.

Het belang van leren omgaan met emoties

Het is belangrijk dat jouw kind af en toe een tegenslag meemaakt anders leert hij nooit omgaan teleurstelling of verdriet. Deze emoties horen nu ook éénmaal bij het leven. Wanneer hij hiermee leert omgaan, zal hij na een tegenslag zich sneller terug beter voelen. Het is ook belangrijk dat je kind in de omgang met anderen zijn emoties kan controleren. Want niemand vindt het leuk om steeds geconfronteerd te worden met een explosief kind.

Nut van emoties

Wij mensen zijn emotionele wezen en kunnen niet zonder. Onze emoties beschermen ons in een onveilige situatie. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat we bij gevaar weglopen, hulp in roepen of in de aanval gaan. Boosheid zorgt er ook voor dat we opkomen voor onszelf, zodat de anderen rekening
houden met ons. Verdriet zorgt ervoor dat we enge dingen een plaatsje kunnen geven. Het lucht op wanneer we eens goed geweend hebben om daarna terug verder te kunnen.

Tips voor zelfregulatie

  • Accepteer de emoties van jouw kind

Er is niks mis mee met eens goed boos te zijn of heel verdrietig, maar de manier waarop je kind dit soms uit, is niet altijd aanvaardbaar. Je kind heeft soms hulp nodig bij de manier waarop hij zijn emoties uit. Het is heel belangrijk dat je kind zijn emoties mag uiten op die manier krijgen ze een plaatsje en kunnen ze verwerkt worden. Wanneer je kind zijn emoties moet onderdrukken, komen ze vroeg of laat toch naar buiten. Meestal dan te pas en te onpas op een heel vervelende manier.

  • Emoties straffen of negatief benoemen werkt averechts

Wanneer je je kind straft omdat het boos is, kan dit op lange termijn overgaan in faalangst. In plaats van de emoties te bestraffen, benoem ze. Zeg aan je kind dat je ziet dat hij boos is en dat dit oké is. Dat hij best boos mag zijn. Maar wanneer zijn gedrag niet door de beugel kan, moet je hem daar op wijzen. Laat zien welk gedrag in deze situatie wel gewenst is.

  • Blijf kalm

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar doe het. Wanneer jij je kalmte verliest, wordt de situatie alleen maar erger en voor je het weet zit je in een ruzie verwikkeld waarbij iedereen verliest. Wanneer je kalm blijft dan pas kan je je kind helpen kalmeren. Zoek een manier die jou rustig maakt. Tel tot 10, haal eens diep adem, verlaat even de ruimte, zeg tegen jezelf dit je kind dit niet doet om jouw te kwetsen. Ken jouw rode knoppen, ga na bij jezelf wat je zo boos maakt. Eens je dat weet, kan je daar rekening mee houden en kan je rustiger blijven.

  • Zorg voor rustmomenten

Wanneer je kind moe is, heeft het veel meer moeite om zijn emoties te reguleren. Bij het minste kan het uitbarsten. Bouw overdag rustmomenten in. Je hoeft niet altijd druk, druk te doen. Samen een boekje lezen, middagdutje doen, filmpje kijken… Wat heb jij en je kind nodig om de batterijen op te laden?

  • Stel haalbare doelen

Je kind kan niet in 1-2-3 een opdracht perfect en op tijd uitvoeren. Ga bij jezelf na wat je belangrijk vindt dat hij doet. Maak geen strijd over alles. Kies een doel uit dat haalbaar is voor je kind. Zodat je kind een succeservaring kan op doen en benoem die dan ook.

  • Wees het goede voorbeeld

Jouw kind leert van jou, hoe jij omgaat met je emoties. Wees daar bewust van.

  • Bied jouw kind een veilige plek

Het is heel belangrijk dat jouw kind weet dat het oké is om emoties te hebben. Dat hij zijn emoties kan uiten zonder gestraft te worden. Het is belangrijk dat je er als ouder niet alleen fysiek bent maar ook emotioneel. Dat je kind weet dat het bij jou terecht kan.