Hoe ga ik met de woede-uitbarsting van mijn kind om?

Wat is een woedeaanval?

Een woedeaanval is een extreme vorm van boosheid. Iedereen kan wel eens boos worden en daar is niks mis mee. Boosheid hoort bij het leven, het is een normale emotie. Een woedeaanval kan heel heftig zijn voor jou als ouder als voor jouw kind. Tijdens een woedeaanval heeft je kind geen controle meer over zijn boosheid.

Tijdens een woedeaanval gaat de agressie eerst in stijgende lijn om daarna terug te verminderen en uit eindelijk te stoppen. Na zo’n aanval is je kind vaak uitgeput en heel moe.

Boosheid is een vorm van communicatie. Je kind laat weten dat er iets niet in orde is.

En hij heeft op dit moment geen andere manier om dit duidelijk te maken. Het is dus heel belangrijk dat je aan je kind een taal leert om zijn boosheid op een oké manier te uiten.

Wanneer ontstaat een woedeaanval?

Meestal ontstaat dit door onmacht. Je kind raakt gekwetst of is gefrustreerd. De dingen lopen misschien anders dan dat je kind gedacht of gewild heeft. Je kind kan ook een woedeaanval krijgen wanneer hij overprikkelt is, wanneer zijn hoofd vol zit met zorgen, geluiden, gevoelens… Op dat moment kan er niks meer bij. Wanneer je als ouder dan iets vraagt of verbiedt kan het zijn dat je kind dan uitbarst.

Hoe uit je kind zijn boosheid?

Er zijn verschillende manier om je boosheid te uiten.

Naar buiten toe: Je kind richt zijn pijlen op anderen of op de omgeving. Tijdens zijn woede doet hij anderen fysiek pijn, gaat hij schelden of dingen stuk maken.

Naar binnen toe: Wanneer je kind zijn woede naar binnen toe richt, durft het zijn boosheid niet uiten. Hij gaat zijn woede op zichzelf richten. Je kind kan depressief worden of zichzelf pijn doen.

Wat kan helpen bij boosheid?

Het is zeer belangrijk voor je kind dat het weet dat boosheid er mag zijn. Dat iedereen wel eens boos wordt. Maar dat het belangrijk is hoe hij zijn boosheid uit. Daarvoor kunnen de ‘woederegels’ helpen. Hang ze op in je huis.

Woederegels:

Er is niks mis met woede, maar denk eraan…

Doe anderen geen pijn

Doe jezelf geen pijn

Maak geen dingen stuk

En… praat erover

Woedeaanvallen voorkomen

Het leukste van al is dat er geen woedeaanvallen zijn, maar dat is niet altijd mogelijk. Door goed te kijken naar je kind, kan je de woedeaanvallen soms voor zijn. Misschien krijgt je kind een uitbarsting wanneer het moe is, wanneer het honger heeft of wanneer het veel te druk is in huis… Als je dit duidelijk krijgt, kan je er op inspelen.

Ga ook na wat het beste werkt voor je kind. De meeste kinderen hebben baat bij duidelijkheid en voorspelbaarheid, maar misschien heeft jouw kind meer structuur nodig dan anderen.

Een boosheidsmeter kan ook helpen. Leer je kind zijn gevoel te herkennen en duid het aan op de meter. Doe dit samen met je kind, benoem het gevoel dat je hebt op dit moment.

 

tekening met thermometer en gezichten er rond

Wat doen tijdens een woedeaanval?

Tijdens een woedeaanval kan je kind niet meer rustig nadenken. Alles wat je zegt, komt niet meer binnen. Laat je kind eerst afkoelen. Bij jonge kinderen kan afleiden, zijn aandacht op iets anders richten wel helpen.

  • Stap 1: Rustig blijven

Probeer zelf rustig te blijven. Wanneer je zelf boos wordt, wordt het alleen maar erger. Lukt het niet om rustig te blijven ga dan eventjes weg.

  • Stap 2: Laten uitrazen

Laat je kind uitrazen. Indien het lukt haal je hem het best uit de situatie. Lukt dit niet laat de andere kinderen vertrekken. Soms lukt het niet om ergens anders naar toe te gaan. Leer je kind om een rustplekje in zijn hoofd te creëren waar hij naar toe kan gaan. Laat hem deze gekozen plek visualiseren, oefen dit samen met hem.

  • Stap 3: Benoemen en erkennen

Laat aan je kind voelen dat de boosheid er mag zijn. Leer je kind om zich op en andere manier te uiten. Wacht met praten tot je kind afgekoeld is. Het kan soms beter zijn dat je het gesprek pas de dag er na doet, dan zijn jullie beiden voldoende rustig.

Benoem wat je zag en vertel wat je graag anders wilt. Toon begrip en luister naar het verhaal van je kind.

  • Stap 4: Stel Grenzen

Dit doe je best wanneer je allebei terug rustig bent. Laat je kind weten dat z’n gevoel oké is, maar zijn gedrag niet. Zeg wat duidelijk aan je kind wat je wilt dat er gebeurt.

  • Stap 5: Leer je kind omgaan met zijn boosheid

Het is belangrijk dat je kind een taal krijgt om zijn boosheid op een aanvaardbare manier te uiten. Praat regelmatig over gevoelens, benoem ook je eigen gevoelens. Leer je kind de signalen van zijn lijf op te vangen, gebruik de boosheidsmeter om je gevoel aan te geven. Spreek samen af wat werkt om rustig te worden. Op die manier leert je kind controle krijgen over zijn gevoelens.

prent met allerlei gezichten die een emotie uitdrukken