Hij is teleurgesteld

jongen met handen is zijn haar en tekst teleurgesteld

‘Ik nodig iedereen uit van de klas voor mijn verjaardagsfeestje en ik mag maar naar een paar gaan. Ik zou zo graag voor meer feestjes uitgenodigd worden. Ik deel mijn koekjes uit aan mijn vrienden en wanneer ik er eens eentje vraag, zeggen ze neen.’ Gilt jouw kind. Boos rent hij de trap op en knalt de deur. Oh wee, als er nu iemand iets durft te vragen aan hem.

Niet veel later komt hij snikkend de trap af en vraagt zich af wat hij verkeerd doet. Jouw kind is weer eens teleurgesteld in zijn vrienden. En hij wordt daar dan ooh zo verdrietig van.

Jij zou ook heel teleurgesteld zijn, moest dit jouw vrienden zijn. Hoe ze soms omgaan met elkaar, maakt ook jouw verdrietig. Je snapt heel goed zijn gevoel, maar zo heftig reageren hoeft nu ook weer niet.

Je vindt het best oké dat hij daar even van onder de voet is, maar de manier waarop hij dit uit, is niet oké. Hij is daar echt kapot van en het is net alsof zijn wereld vergaat. Je hebt het er al regelmatig samen over gehad. Je hebt zelfs al voorgesteld om andere vrienden te zoeken, maar dat is geen optie voor jouw kind. Deze groep hangt eigenlijk wel goed aan elkaar, maar soms doen ze dingen die jouw kind niet verwacht. Hij gaat er vanuit dat wanneer hij voor iedereen goed doet dat dat wederkerig is. Wat natuurlijk niet altijd het geval is en dan voelt hij zich teleurgesteld.

Hij leert blijkbaar zijn lesje niet. Hij kent zijn vrienden al een hele tijd en weet hoe ze soms reageren, maar toch is hij telkens teleurgesteld en dan stort zijn wereld in. Jij hebt al vele babbels gehad met hem, maar niks lijkt te helpen.

Omgaan met teleurstellingen

Jouw kind kan blijkbaar moeilijk om met teleurstellingen, maar toch is het belangrijk dat hij daar leert mee omgaan. Makkelijk is dit niet maar wel belangrijk.

Teleurstellingen horen nu eenmaal bij het leven. Iedereen is wel eens teleurgesteld. Omdat je de situatie anders had voorgesteld dan dat ze uiteindelijk uitdraaide. Wanneer je kind niet leert omgaan met teleurstellingen zal hij zich veel heel ongelukkig of boos voelen. Een teleurstelling kan zijn leven flink bedreven, maar toch hoeft dat niet zo lang te duren. Als hij goed met een tegenslag leert omgaan, kan hij zich herpakken wanneer het even tegen zit of anders loopt dan gehoopt. Op die manier staat jouw kind weerbaarder in de wereld.

Hoe kan jij je kind ondersteunen?

  • Laat het gevoel van teleurstelling er zijn.

Je kind is teleurgesteld en daar is niks mee, laat het maar even balen. Voor ons ouders is dit niet evident. Wij willen snel de negatieve gevoelens bij onze kinderen oplossen. Wij willen dat ons kind zich niet te lang slecht voelt. Maar teleurstelling hoort bij het leven en je eventjes slecht voelen, hoeft geen probleem te zijn.

  • Geef erkenning

Maak aan je kind duidelijk dat je zijn gevoel begrijpt. Dit wil niet zeggen dat je zijn eventueel negatief gedrag goed moet keuren. Wanneer je kind gedrag stelt dat niet door de beugel kan dan moet je daar ook op reageren. Maar wat je wel kan doen is de onderliggen de gevoelens erkennen en benoemen. Op die manier voelt je kind zich begrepen en dat helpt hem om zijn vervelende gevoelens sneller een plaatsje te geven.

  • Praat met je kind

Door over de gebeurtenis, zijn gevoel, zijn beleving te praten, wordt je kind zich bewuster van zijn eigen emoties. Bespreek zijn gedrag, gevoel en gedachten. Je kan samen zoeken naar oplossingen. Op die manier krijgt jouw kind inzicht in zijn emoties en kan hij die beter begrijpen en herkennen. Zo leert hij een teleurstelling sneller los te laten.

  • Wees zelf het goede voorbeeld

Onze kinderen leren nog sneller door voorbeelden. Door te zien hoe wij ouders met teleurstelling omgaan. Laat aan je kind zien dat je ook soms teleurgesteld bent. Vertel aan je kind hoe je je daar bij voelt en hoe je daar mee omgaat, hoe je je teleurstelling loslaat. Jij bent een heel belangrijk rolmodel voor jouw kind.

  • Zoek naar dingen die hem blij maken

Misschien blijft jouw kind hangen in zijn negatieve spiraal. Jouw kind heeft hulp nodig om eruit te raken. Bedenk samen op een rustig moment welke zaken hem blij maken. Wanneer je kind weet welke zaken hem terug blij maken, kan hij deze inzetten als afleiding. Want afleiding werkt vaak goed om de negatieve gevoelens een plekje te geven en terug positief te zijn.

Heeft jouw kind hulp nodig bij het leren omgaan met teleurstellingen neem dan snel contact op voor een gratis verkennend gesprek. Dan bekijken we samen hoe we dit kunnen aanpakken.