Hij kan het niet!

2 jongens op een speeltuig en tekst samenspelen

Mijn kind kan niet samenspelen met andere kinderen. Het begint altijd goed, maar eindigt meestal in ruzie.

Wanneer hij het spel kan bepalen en geen speelgoed moet delen, loopt het meestal goed. Maar van zodra één van zijn vriendjes met zijn speelgoed wil spelen, of zelf eens wil kiezen wat ze gaan spelen, zit het er bovenhands op. Daar gaat jouw rustige namiddag. Het enige wat je nu nog kan doen is een oogje in het zeil houden en bemiddelen.

Jij weet wanneer hij zo verder doet dat hij zonder vrienden eindigt en dat is nu het laatste wat jij wilt. Je moest wel ingrijpen want zo kan het niet blijven duren.

Je verplichtte misschien jouw kind zijn speelgoed te delen. Misschien heb je zelf meegespeeld en dan leek er geen vuiltje aan de lucht, maar van zodra je je rug draaide was er weer ruzie. Of misschien ben je wel overgegaan tot het ‘chanteren’ van je kind ‘Als je flink speelt dan krijg je een koekje.’

Maar niks lijkt het gewenst effect te hebben. Integendeel, je kind reageert nog krampachtiger dan ervoor.

Jou kind wilt telkens vriendjes uitnodigen om samen te spelen, maar telkens komt er ruzie van.

Waarom toch? Waarom wil hij zo bepalend zijn?

Jouw kind is misschien bang om de controle te verliezen over de situatie. Niet meer weten wat er te gebeuren staat, is voor hem heel beangstigend. Zo kan hij niet weten hoe de anderen gaan reageren of wat ze gaan doen. Wanneer hij het spel zelf kiest, kan hij de situatie controleren en weet hij wat de volgende stappen zijn. Dit heeft hem zekerheid en rust.

Speelgoed delen met andere kinderen is niet voor ieder kind evident. Misschien denkt jouw kind dat hij zijn speelgoed niet meer terug krijgt, dat het stukgemaakt wordt of dat er iets mee gedaan wordt waarvoor het niet dient. Om zijn speelgoed te kunnen delen moet je kind vertrouwen hebben in het feit dat de andere kinderen het speelgoed niet willen ‘afpakken’ of stuk maken. Dit vertrouwen kan hij alleen maar opbouwen door het te doen.

Samenspelen is belangrijk.

Door samen te spelen, leert jouw kind om te gaan met anderen. Hij leert rekening te houden met de gevoelens, ideeën, gedachten van zijn vrienden. Hij leert ruzies op te lossen, zijn grenzen aangeven. Door samen te speel leert jouw kind zichzelf ook beter kennen en opkomen voor zichzelf. Dus redenen genoeg om jouw kind te stimuleren in het samen spelen.

Hoe leer je kind beter samen spelen?

  • Bied heel veel leerkansen aan.

Laat je kind met veel andere kinderen samenspelen. Ga naar de speeltuin, nodig de buurjongens en -meisjes uit om samen te spelen, neefjes en nichtjes zijn er misschien ook… Kortom met hoe meer verschillende kinderen hij samen speelt, hoe beter hij het onder de knie krijgt.

  • Dwing je kind niet om te delen.

Hij zal als tegenreactie nog meer zijn speelgoed beschermen en niet willen delen. Zeg aan je kind dat het andere kind ook met iets wil spelen en niet wil afpakken.

  • Wanneer jouw kind en zijn vriendje er niet uit zijn wat ze willen spelen.

Laat ze dan om beurt een spel kiezen. Of schrijf hun ideeën op een briefje, stop deze in een pot en laat ze één briefje trekken. Het spel dat er opstaat spelen ze voor een bepaalde tijd en dan kunnen ze een ander briefje trekken.

  • Benoem de gevoelens

Wanneer je kind iets gedaan heeft waardoor zijn vriend verdrietig is of pijn heeft, mag je je kind daar over aanspreken. Zeg dat de gevolgen zijn van zijn gedrag. Op die manier leert jouw kind zich inleven in de gevoelens van anderen. Doe dit niet alleen bij negatief gedrag, benoem ook de positieve zaken. Wanneer jouw kind bijvoorbeeld zijn speelgoed deelt, zijn vrienden het spel laat kiezen en zeg welk effect dat teweeg brengt bij de andere.

  • Uitproberen

Tijdens het samen spelen, kunnen er dingen gebeuren die voor één van de kinderen niet leuk zal zijn. Probeer als ouder er niet onmiddellijk boven op te springen en het voor hen op te lossen. Laat ze eerst samen naar oplossingen zoeken. Wees aanwezig, in de buurt. Komen ze er echt niet uit, help hen dan. Op die manier leren jouw kind en zijn vrienden dat ze in staat zijn om hun problemen zelf te kunnen oplossen. Dat heeft hen een boost in hun zelfvertrouwen.

Heeft jouw kind ook moeite met samen spelen? Je hebt reeds van alles geprobeerd, maar jouw kind blijft het moeilijk hebben, neem dan contact op voor een gratis verkennend gesprek.