Hij draait iedereen rond zijn vinger

foto van touw rond twee vingers en tekst hij draait iedereen rond zijn vinger

Hij kan mensen zonder problemen mensen voor zijn kar spannen. Bij zaken die hij niet kan of nog maar denkt dat hij het niet zal kunnen of hij heeft er geen zin in, begint hij te manipuleren. Hij slaagt er telkens in om de saaie, vervelende jobkes door een ander te laten doen. Hij draait iedereen zonder verpinken rond zijn vinger.

 

Hoe telkens de dingen gedaan krijgt, weet ik niet. Ik sta er meestal naar te kijken. Heel dikwijls wil ik dan schreeuwen: ‘Zie je dat niet, hij is jullie aan het manipuleren!!’

Wat ik wel weet, is dat hij bedreven is in het beargumenteren, vleien… Hij praat je zo onder tafel met goeie argumenten. Hij speelt zijn charmes uit en wanneer dit niet werkt dat gaat hij huilen, roepen, krijsen… En dit alles zet hij in om te ontsnappen aan een aantal zaken.

Wanneer vertoont je kind manipulerend gedrag?

Wanneer je kind manipuleert, doet hij dit vooral om dingen te vermijden. Veel kinderen manipuleren niet vanuit een machtspel. Dit kan wel zo overkomen, maar als je beter kijkt naar waar, wanneer, wie of wat hij wilt manipuleren, merk je snel dat het meestal gaat over vermijdingsdrang.

Het is belangrijk dat je je kind goed gaat observeren. Probeer een duidelijk beeld te krijgen wanneer hij deze strategie gebruikt. De bedoeling van zijn manipulerend gedrag is om de zaken die hij niet ziet zitten of wil doen, te vermijden. Hij probeert op allerlei manier om er van onderuit te muizen. Wanneer je dit systeempje door hebt, kan je er op ingrijpen.

Sommige kinderen vertonen alleen maar manipulerend gedrag op een bepaald moment van de dag. Bijvoorbeeld wanneer ze naar de sportclub moeten, wanneer ze moeten gaan slapen, tijdens de takentijd…

Anderen vertonen manipulatief gedrag als ze ergens niet of juist wel naar toe wil. Of bij specifieke of terugkomende taken, momenten zoals warme maaltijd, veters binden, douchen, op bezoek gaan bij oma en opa, naar de speeltuin gaan...

Vraag je ook eens af wie ze manipuleren. Ben jij dat of is het je partner, oma, opa of eerder zus of broer? Heel dikwijls gaat hij de persoon manipuleren waarbij hij succes heeft gehad. Bij de persoon die ooit eens toegegeven heeft aan zijn gemanipuleer.

Hoe omgaan met een manipulerend kind?

ja is ja en nee is nee!

Wanneer je er in slaagt om er niet aan toe te geven, zal je kind door hebben dat dit niet de manier is om dingen gedaan te krijgen.

Je kind manipuleert niet alleen op een vervelende manier. Hij kan ook zijn charmes inzetten. Wees je daar bewust van. Want kinderen die hun charmes als wapen gebruiken, krijgen dikwijls sneller iets gedaan. Blijf ook zo consequent mogelijk wanneer ze beginnen te huilen, roepen of krijsen. Hij weet namelijk precies wanneer hij welke strategie moet toepassen. In de winkel zal hij misschien een andere strategie toepassen dan thuis. Bij jou een andere dan bij zijn broer of zus…

Maar eens je nee hebt gezegd, blijf er dan bij. Wanneer je kind zijn broer of zus manipuleert, is het belangrijk deze daar ook tegen te wapenen. Laat aan hen weten dat ze nee mogen zeggen en dat ze altijd bij jou terecht kunnen als hij blijft verder doen. Wanneer je ziet dat je onder kind er onder lijdt, grijp in als ouder.

Sta als één front achter de beslissingen

Laat je niet uitspelen tegen elkaar door je kind. Een manipulerend kind zal jullie, als ouders, proberen tegen elkaar uit te spelen. Eens hij door heeft dat het bij één van de twee lukt om zijn zin door te drijven, zal hij dat blijven doen. Hij zal het wel bekende zinnetje boven halen. ‘Maar van mama/papa mag het wel!’ Wanneer hij dit gebruikt trap dan niet in de val en laat je niet verleiden tot het volgende. ‘Ik zal dat met papa/mama bespreken. Waarom niet?

Wel, eens je kind door heeft dat jullie als ouders er anders overdenken, zal hij dit gebruiken om te krijgen wat hij wilt. Hij zal op dit knopje blijven duwen. En hij zal dit vooral toepassen bij de persoon die makkelijker toegeeft, die de regels ook te streng vindt.

Het is dus heel belangrijk dat je samen duidelijke afspraken maakt zodat je alle twee dezelfde dingen zegt tegen je kind. Op die manier zijn de regels duidelijk en heeft jouw kind minder kans om jullie te manipuleren.

Focus je op het ongewenste gedrag en niet op wat je kind eist

Wanneer je beiden terug rustig bent, knoop dan een gesprek aan met je kind. Luister naar wat je kind te zeggen heeft, misschien zit er achter zijn gedrag wel iets schuil dat opgelost kan worden. Vraag aan je kind waarom hij niet naar de sportclub wilt, of niet wil meehelpen in huis… Deze vraag leidt soms tot de oplossing van het probleem.

Maar maak aan je kind duidelijk dat de manier waarop hij iets gedaan wil krijgen niet oké is. Ga tijdens het gesprek niet in zijn eis, maar bespreek het gedrag. Zoek samen naar positieve manier. Maak hem duidelijk dat hij niks gedaan krijgt of niks meer gedaan zal krijgen als hij dit soort gedrag blijft stellen. Vertel aan je kind welk gedrag je wel wilt zien in plaats van welk gedrag je niet meer wilt. Zo wordt het duidelijk voor jouw kind wat jij van hem verwacht.

 

Omgaan met een manipulatief kind is niet evident. Hij is bedreven in het bespelen van mensen, kent de knopjes waar hij moet op drukken. Maar wanneer je consequent bent, je als team aan hetzelfde zeel trekt en bovenal in gesprek gaat met je kind dan kan er al veel veranderen. Maar weet gedrag verander je niet op 1-2-3. Het kan best zijn dat je kind volhard in zijn boosheid, alle zijn trucs boven haalt om zijn wil door te drijven. Blijf je focussen op het gewenste gedrag en maak dat duidelijk aan je kind. Wanneer jullie volhouden, zal er vroeg of laat een verandering optreden.

 

 

Afbeelding van <a href="https://nl.freepik.com/vrije-photo/menselijke-handen-verbonden-met-rode…">Freepik</a>