Help mijn kind verveelt zich!

foto met kind dat door het venster staart.

De vakantie is nog maar net begonnen en je lieve zoon of dochter verveelt zich al. Hij ligt lamlendig in de zetel en jij ergert je er blauw aan. Ja lap, hoe gaan we de vakantie doorkomen, denk je bij jezelf. Want jij wilt dat je kind iets onderneemt, dat hij zijn dagen zinvol invult.

Jij wilt er alles aan doen om die verveling tegen te gaan. Wat te begrijpen is, maar pas op dat je niet in deze valkuilen trapt!

Wat je beter niet doet bij verveling.

  • Boos worden. Dit leidt tot niks, alleen maar meer frustratie bij jou en je kind.
  • Direct van alles voor hem bedenken. Het 'probleem' proberen op te lossen, maar vervelen is geen probleem op zich.
  • Toegeven aan het gezeur. Al je werk onmiddellijk laten vallen om iets met hem samen te doen.
  • 'Dreigen' met vervelende klusjes die hij kan doen.
  • Pas op met schermtijd als alternatief. TV kijken lost het probleem niet op, het verlegt het alleen. Na de schermtijd begint alles weer van vooraf aan omdat je kind niks heeft kunnen bedenken om te doen.

Waarom verveelt een kind zich?

Verveling kan een uiting van boosheid en teleurstelling zijn. Hij had gedacht dat hij een leuke namiddag ging hebben met zijn vrienden, maar die is niet doorgegaan. Of je kind wil dat jij met hem iets doet, maar jij hebt er geen tijd voor.  Maar meestal ontstaat verveling zonder aanwijsbare reden. Je kind weet even niet wat gedaan, zit eventjes niet goed in zijn vel en heeft weinig zin om iets te ondernemen.

Maar wanneer het vervelen structureel wordt, is het belangrijk om na te gaan waar de oorzaak ligt.

Misschien heeft jouw kind nooit geleerd om zich alleen bezig te houden. Omdat hij altijd bezig gehouden werd door vriendjes, hobby's, grootouders, ouders... Daardoor valt je kind in een zwart gat wanneer deze zaken wegvallen en hij zichzelf moet bezig houden.

Verveling kan ook toe slaan wanneer je kind uitgekeken is op zijn speelgoed of net wanneer het aanbod veel te groot is en daardoor niet kan kiezen.

Soms ben jij als ouders ongewild het voorbeeld van jouw kinderen. Wanneer wij zelf weinig ondernemen, ons regelmatig vervelen, kan ons kind dit overnemen en hetzelfde gedrag stellen.

Ook kan jouw verwachtingen, het gedrag van je kind beïnvloeden. Wanneer je heel kritisch kijkt naar het spel van jouw kind en telkens commentaar geeft. Of wanneer je kind ondervindt dat het in veel dingen minder goed is dan zijn vrienden. Wordt je kind misschien heel onzeker en stopt het met spelen. Hij weet niet meer wat hij wel kan doen en gaat zich vervelen.

Verveling kan ook een manier zijn om aandacht van jou als ouder te vragen. Deze vraag kan al dan niet terecht zijn. 

Wat kan je wel doen bij verveling?

  • Laat aan je kind weten dat het niet erg is dat hij zich eens verveelt. Iedereen heeft dat wel eens voor en vervelen gaat ook voorbij.
  • Wanneer je kind zich al een tijdje verveelt, help hem dan op weg. Laat hem dingen bedenken die hij graag wil doen, schrijf ze op. Bekijk dan of er dingen tussen zitten die hij alleen kan doen.
  • Haal speelgoed boven waarmee hij al heel lang niet meer gespeeld heeft.
  • Wanneer je kind iets samen wil doen, laat hem dan weten wanneer het voor jou lukt. Wees daar duidelijk en concreet in, maar dit hoeft niet onmiddellijk ingelost worden.
  • Ga naar buiten, bewegen en frisse lucht geven zuurstof aan de hersenen. Ze worden als het ware wakker en zo komt je kind misschien tot nieuwe, creatieve ideeën.
  • Verveling kan ook komen door gebrek aan energie. Bouw dan een rustdag in. Lekker hangen in de zetel, een uitgebreid bad nemen, boeken verslinden...