Help, mijn kind scheldt mij uit!

jongen die aan het roepen is en tekst mijn kind scheldt mij uit!

Trut, je bent de slechtste mama van de hele wereld, ik haat je, had ik maar een andere papa… Wie van ons is nog nooit uitgescholden geweest door zijn eigen kind?

Maar dit is echt wel schrikken wanneer dit gebeurt want zo heb je je kind niet opgevoed. Je hebt hem net heel duidelijk gemaakt dat schelden niet kan en toch is het soms sterker dan hem zelf.

Wanneer je kind je uitscheldt dan gaat je bloeddruk omhoog en word je zelf misschien wel boos. Probeer dan nog maar eens op een verantwoorde manier om te gaan met je kind.

Wat kan jij doen om de situatie te ontmijnen?

  • Probeer zelf rustig te blijven.

Wanneer jij je laat verleiden tot discussie of zelf begint te schelden dan wordt de ruzie nog erger en heb je alleen maar verliezers. Wanneer jij rustig blijft, geef je aan je kind de mogelijkheid om ook rustig te worden.

  • Probeer je eens in te leven in je kind.

Ook jij als ouder hebt het al meegemaakt dat je zo boos was dat je alleen maar kan schelden, dat je geen woorden vond om dit gevoel op een rustige manier te uiten. Wel dit is net hetzelfde bij jouw kind. Vraag je af waarom je kind zo deed? Wat het nu bezield heeft?

  • Neem het niet persoonlijk

Weet dat je kind scheldwoorden gebruikt om zijn onmacht te uiten en niet om jou met opzet te kwetsen. Je kind gebruikt scheldwoorden omdat hij boos is op jou of op de situatie omdat hij iets niet kan doen wat hij wou. Hij is vooral boos op de situatie waarin hij nu verkeerd. Wanneer je als ouder de beschuldigingen niet persoonlijk neemt, ook al komen ze hard binnen, kan je je kind beter helpen om na te gaan wat er hem nu precies zo boos maakt.

  • Geef je kind erkenning

Laat aan je kind weten dat je snapt waarom hij zo boos is. Benoem wat je kind zo moeilijk vindt. 'Je had er op gerekend dat je langer mocht opblijven.' 'Je vindt het gemeen van mij dat je toch niet mag afspreken met je vrienden.' 'Je bent boos op je leerkracht omdat hij je onterecht straf heeft gegeven.'

  • Laat je kind uitrazen om daarna rustig te worden.

Wanneer je kind boos is, kan hij niet nadenken over oplossingen. Hij kan pas nadenken wanneer hij terug rustig is. Tijdens het schelden heeft hij daar geen ruimte voor.

  • Zoek samen naar oplossingen.

Wanneer je kind voelt dat het au sérieux genomen wordt, zal het bereid zijn om samen naar oplossingen te zoeken. Ga samen met je kind op zoek naar hoe hij dit kan voorkomen, wat hem zo boos maakt. Wat hij anders kan doen, wat jij anders kan doen…

  • Probeer achter het gedrag van je kind te kijken.

Vraag je af wat er aan de hand is, waarom je kind aan het schelden is. Probeer na te gaan wat je kind zo boos maakte. Wat er nu niet lukte. Probeer je in te leven in de gevoelens en gedachten die je kind heeft. Ga niet in op de provocatie, laat de scheldwoorden voor wat ze zijn en vraag je af waarom je kind zo reageert.

  • Ga pas een gesprek aan nadat je kind en jijzelf rustig zijn.

Het is belangrijk dat je achteraf een gesprek hebt met je kind over deze gebeurtenis. Maak ook duidelijk dat je schelden niet oké vindt. Dit gesprek kan je maar voeren wanneer je alle twee rustig bent, anders ben je terug vertrokken in een ruzie. Desnoods wacht je tot de volgende dag, maar hou dit gesprek.

Omgaan met je scheldende kinderen is niet evident het blaast je van je sokken en zorgt ervoor dat we in een verdedigingsmodus terecht komen. We voelen ons gekwetst, persoonlijk aangevallen, onzeker… Scheldende kinderen brengen ons snel uit ons evenwicht vooral als het schelden tot ons gericht is. Deze woorden komen hard binnen en vragen ons af wat we wel verkeerd gedaan hebben.

Maar dat is het nu net je hebt meestal niks verkeerds gedaan, in tegendeel. Je hebt grenzen aangegeven, maar jouw kind is het daar niet mee eens. Of hij heeft ruzie of een slechte toets gehad en werkt zijn frustratie uit op jou.

Maar weet dat jouw kind daar ook van afziet, dat hij dit niet doet uit zijn plezier. Hij heeft alleen onvoldoende woordenschat om zijn frustraties te uiten.

En toch kan hij dit onder de knie krijgen door een cursus weerbaarheid te volgen. Op die manier krijgt hij een taal voor zijn innerlijke wereld. Hij leert hoe hij zijn gevoel kan uiten.

Wil jij je kind daar in ondersteunen maar je weet niet precies hoe? Schrijf je dan in voor het traject Weerbaar Opvoeden!