Goed = goed genoeg

Jongetje laat ballon vliegen en tekst goed = goed genoeg

Is jouw kind ook zo perfectionistisch ingesteld? Moet alles perfect zijn? Vindt hij van zichzelf dat hij de perfecte vriend(in), de perfecte zoon of dochter, de perfecte leerling…

Waar komt dit toch vandaan? Perfectie bestaat toch niet en toch is het een na te streven goed. Niemand verlangt van een ander dat hij perfect is, maar toch leggen onze kinderen hun lat zo hoog.

Perfectionisme uit zich in veel verschillende vormen. Misschien heeft jouw kind een heel groot schuldgevoel wanneer hij niet bereikt heeft wat hij in zijn hoofd had. Of is zijn verantwoordelijkheidsgevoel torenhoog. Of hij heeft jouw de drang om alles onder controle te willen houden...

Zeg nu zelf ben jij al een ‘perfect’ mens tegen gekomen? Ikke niet en mocht ik ze tegen komen dan vind ik ze maar saai en weinig interessant. Mensen die af en toe uit de bocht gaan, vind ik daarentegen veel boeiender, echter.

Stel je nu eens voor dat jouw kind blij zou zijn, wanneer hij zijn stinkende best heeft gedaan, met het resultaat. Dat hij tegen zichzelf kan zeggen goed = goed genoeg. Wat zou er dan allemaal gebeuren??

Wanneer goed, goed genoeg is, komt er bij hem enorm veel energie vrij voor andere zaken. Zijn zelfvertrouwen krijgt een boost, hij ontdekt zijn talenten… Je kind krijgt namelijk ruimte om zichzelf te zijn met zijn leuke en minder leuke kanten.

Maar daar wringt soms het schoentje, zijn minder leuke kanten laten zien, houdt in dat hij zich kwetsbaar moet durven opstellen. Wat niet makkelijk is en al zeker niet in een maatschappij waar je snel op zulke zaken wordt afgerekend. Perfectionisme komt vaak voort uit onzekerheid. En het constant vergelijke met anderen werkt dat alleen maar in de hand. Want er zal altijd wel iemand slimmer, mooier, sneller… zijn dan hem.

Minder perfectionistisch zijn, is niet makkelijk maar wel haalbaar.

Perfectionisten denken dat ze door hoge eisen te stellen aan zichzelf, hun productiviteit en effectiviteit stijgt, maar niks is minder waar. Doordat ze zo bang zijn om fouten te maken, verliezen ze zich in details waardoor ze meer tijd nodig hebben om hetzelfde werk te volbrengen.

Dus aandacht geven aan de dingen die hem energie geven. Hij verspilt deze best niet door zijn aandacht te verleggen naar zijn beperkingen, tekortkomingen. Door zijn talenten en mogelijkheden te belichten, schept hij mogelijkheden om te groeien. Daar haalt hij veel meer plezier en voldoening uit. En het heeft zijn zelfvertrouwen een boost van jewelste!

Want vergeet niet: Alles wat je aandacht geeft, groeit!!

Door in te zetten op dingen die je positieve energie geven, gaat zijn stressniveau ook naar beneden. Wat belangrijk is! Wanneer hij ontspannen is, heeft hij ook meer energie en goesting om met spannende zaken om te gaan. Dan kan hij ook beter relatieveren en de dingen loslaten.

In dit hele zoek proces is het belangrijk dat jouw kind durf te vertrouwen op zichzelf. Heeft zoveel in zijn mars, neem dat maar van mij aan. En weet dat fouten maken bij het leerproces hoort. Hij hoeft niet alles van de eerste keer te kunnen. Hij kan elke dag opnieuw beginnen. Dus mild zijn voor zichzelf, zichzelf niet zien als een mislukkeling, is belangrijk. Weet dat een fout maken niet wil zeggen dat hij een mislukt persoon is. Een veranderingsproces gaat nu éénmaal met vallen en opstaan.

En af en toe foert zeggen, het is wat het is!! Is een goed begin!

Hoe goed zijn jullie in foert zeggen? Hoe tevreden ben jij met jezelf? Is ‘gewoon goed’ goed genoeg voor jou?