Geen 5 minuten rust!

iemand die op een bank zit en tekst geen 5 minuten rust

Je kijkt nog maar net om het hoekje en je kind heeft je gespot. Zijn keel gaat open mamaaa en daar komt hij aangerend. 'Oooh nee', denk je bij jezelf. 'Waarom heb ik dat gedaan, hij was zo mooi alleen bezig. En nu is alles om zeep. Hij zal me de rest van de dag geen minuut met rust laten'.

Zet je een stap naar links dan doet hij het ook. Ga je naar boven, dan vraagt hij wat ik ga doen. Je zit nog maar net rustig op het toilet en dan hoor je je kind roepen. ‘Mamaaaa weet jij waar mijn turnzak is. Mamaaa waar ben je? Mamaaa wat gaan we eten!’ …

En dit terwijl je partner met hen in dezelfde ruimte vertoeft. Geen haar op hun hoofd denkt eraan om het aan hem te vragen. Nee, hoor daar heeft hij blijkbaar zijn mama voor nodig.

Aaagrrr wat is dat toch, waarom kan hij je geen 5 minuten met rust laten!!! Als dit nog lang doorgaat, ga jij er misschien onderdoor.

Hoe kan jij rust nemen voor jezelf?

  • Kinderen (en wij ook) zijn gewoonte dieren en ook soms liever lui dan moe.

Wanneer ze ontdekken dat mama hun problemen oplost, is dat mooi meegenomen. Ze gaan dit blijven doen, zolang jij er blijft op reageren. Dus stop met onmiddellijk recht te schieten wanneer je kind iets vraagt. Ga er niet altijd op in, laat hem maar af en toe eens zelf zijn problemen op te lossen.

  • Spreek dingen af met je kinderen en partner

Ga eerst op zoek naar jouw spullen. Vind je ze dan nog niet dan kunnen ze de hulplijn in roepen. Is je partner in de buurt dan vragen ze het eerst aan hem en niet onmiddellijk te gillen naar mama.

  • Eis je me-time op

Ga wandelen, lees een boek, ga lang en uitgebreid in bad, spreek af met vrienden… Met andere woorden doe iets wat jij leuk vindt en verdwijn voor een x-aantal tijd.

Wanneer jij af en toe kiest voor jezelf en je grenzen aangeeft, leer je je kinderen een belangrijke les. Je leert hen dat opkomen voor jezelf mag. Dat dit niks te maken heeft met egoïstisch zijn, maar wel met jezelf graag zien. Je leert jouw kinderen ook respect te hebben voor zichzelf en anderen.

En jij? Hoe zorg jij voor je 5 minuten rust? Ik ben benieuwd hoe jij dat doet, laat het zeker weten.