Frustraties voelen in jouw lijf
Loopt jouw kind er ook soms geïrriteerd bij? Zie jij aan alles dat hij last heeft van stress, verdriet of boosheid, maar heeft hij het nog niet door?
Ja?
Wanneer je kind gefrustreerd begint te worden, zendt zijn lichaam allerlei signalen uit. Hij voelt van alles in zijn lijf. Zijn hoofd loopt precies vol, het knettert langs alle kanten en hij kan niet meer nadenken. Of hij voelt zijn frustratie in zijn buik. Precies alsof zijn darmen in de knoop liggen. Of de frustratie van jouw kind slaat op zijn adem en voelt het net alsof hij aan het stikken is.
Iedereen heeft het door behalve hij. Hij heeft de boodschap nog altijd niet begrepen. Hij snapt niet hoe het komt dat hij zo ‘ambetant’ rondloopt. Hij kan deze gewaarwordingen niet linken aan zijn frustratie. Hij heeft niet door dat zijn lichaam hem aan het waarschuwen is. Hij kan de link niet leggen tussen wat hij voelt in zijn lijf en situatie die dit veroorzaakt heeft.
Wetenschappers hebben ontdekt dat emoties een fysiek effect hebben. Ze hebben in kaart gebracht waar je je emoties in je lichaam voelt. (Aalto Universiteit)
Het zou nochtans fantastisch zijn, mocht hij dit mechanisme doorhebben. Dit aanvoelen, heeft grote voordelen. Je kind kan dan actie ondernemen en zijn frustratie in goede banen leiden. Op die manier kan hij uit de vervelende situatie stappen, kan hij voorkomen dat hij ontploft of heel verdrietig wordt. Met andere woorden hij kan op die manier preventief te werk gaan.
Is dit iets dat je kind vandaag op morgen onder de knie heeft? Neen, jammer genoeg niet dit is een proces. Je kind moet dit leren. Hij moet leren nagaan wat hij voelt, wanneer.
Jij als ouder kan dit proces mee ondersteunen. Je kan je kind helpen om dit beter aan te voelen.
Hoe?
-
Merk lichamelijk sensaties op
Praat er over op een rustig moment. Laat je kind op een tekening aanduiden waar hij het voelt en wat hij voelt. Dit is een neutrale aanpak die er voor zorgt dat we onze emoties niet gaan beoordelen als goed of slecht.
-
Benoem je emoties
Help je kind een emotionele woordenschat op te bouwen. Laat je kind zijn gevoel omschrijven. Probeer de emotie onder woorden te brengen. Stel deze vragen: Welke kleur is jouw gevoel nu? Hoe voelt het? Warm, koud, gloeiend? Is het verdriet, angst of eenzaam? Of is het blijheid, euforie, geluk?
-
Geef zelf het goede voorbeeld.
Leg uit waar jij het voelt en wat je dan doet. Hoe je deze emotie een plekje heeft
-
Rustplek
Zoek samen een plekje in huis waar je kind rustig kan worden. Wanneer je kind terug rustig is, komt het terug.
-
Introduceer een hulpzin
'Ik zie dat je boos, verdrietig, gefrustreerd, gestresseerd... aan het worden bent, misschien moet je even naar je rustplek gaan.' Zoek samen met je kind welke zin het beste werkt voor jullie beiden