Etikettenkind

foto van etiketten

Je kind is dom, lui, druk, verward, bazig, onhandig, impulsief, koppig, onzeker, verlegen, slim, lief… Welk etiket heeft jouw kind reeds gekregen? Welk etiket heb jij al eens aan jouw kind gegeven?

Ja, we geven ze allemaal en hebben er tegelijkertijd een gloeiende hekel aan. Maar waarom geven we ze dan? We gebruiken etiketten om informatie makkelijker te verwerken. In ons hoofd steken we informatie in hokjes zodat we die makkelijk terug kunnen roepen.

Etiketten kunnen heel beperkend zijn. Wanneer je kind er verschillende opgeplakt krijgt, wordt het voor hem moeilijk om nog te weten wie hij echt is. Want etiketten zijn vaak erg algemeen waardoor er ook vooroordelen kunnen ontstaan over jouw kind.

Nadelen

  • Een etiket evolueert niet mee met jouw kind. Eens hij dit etiket gekregen heeft, raakt hij er moeilijk vanaf. Het kan zijn dat jouw kind tijdens een bepaalde leeftijdsfase of in een bepaalde omgeving veel drukker doet dan anders. Maar eens hij ouder wordt en de omgeving is aangepast verdwijnt ook het druk zijn terug. Met andere woorden wanneer de opvoedstijl of de schoolomgeving verandert, verandert het gedrag van jouw kind. Maar hij blijft wel nog altijd gezien als ‘het drukke’ kind dankzij zijn etiketje.
  • Wanneer je kind altijd hetzelfde etiketje krijgt, gaat hij het op de duur ook beginnen geloven en er zich ook naar gedragen (self fulfilling prophecy). Zijn etiket is als het ware een virtuele gevangenis.
  • Wat doet dit met het zelfbeeld van jouw kind? Hoe voelt hij zich daarbij? Heb je daar al eens bij stilgestaan?
  • Door etiketten te krijgen, kan het zijn dat jouw kind geen juist zelfbeeld heeft. Wanneer het overwegend negatieve etiketten zijn, kan het zijn dat jouw kind een negatief zelfbeeld krijgt. Hij zal zich niet zo gelukkig voelen.
  • Door zomaar een etiket te kleven op je kind, omzeilen we een beetje onze verantwoordelijkheid. Door dit te doen leggen we het probleem bij het kind. Op die manier moet onze opvoedstijl niet al te hard in vraag stellen. We ontnemen ook op die manier een deel van zijn vrijheid, eigenheid en verantwoordelijkheid.

Voordelen

  • Sommige etiketten geven ons een boost en zijn heel plezant om te krijgen.
  • Maar sommige etiketten kunnen best wel handig zijn. Bijvoorbeeld bij een ziekte, beperking… kan het helpen om hier een naam aan te geven. Want wanneer je precies weet wat er aan de hand is, krijg we de juist zorg, behandeling.
  • Een etiket kan ook zorgen voor begrip. De anderen weten wat er aan de hand is en waar hij het moeilijk mee heeft. Op die manier kunnen ze ook op een gepastere manier reageren.

 

Wanneer jouw kind het slachtoffer wordt van het etiketteren, ga dan aan de slag met het omdenken. Maak van het negatieve etiket iets positief.

Misschien is jouw kind niet stil of verlegen, maar iemand die goed kan luisteren.

Misschien is jouw kind niet bazig, maar eerder iemand die de leiding neemt.

Misschien is jouw kind geen slijmbal, maar iemand die complimenten kan geven...’

Het blijft wel belangrijk dat jouw kind en de anderen hem in elke situatie zien als een persoon. Dat er achter het etiketje gekeken wordt. Want zijn etiketje is maar een klein deeltje van zijn persoonlijkheid. Je kind zoveel meer dan dit ene etiketje!!