Durven wij nog nee zeggen tegen onze kinderen?
De grote vraag waar elke ouder wel mee worstelt is: ‘Ben ik wel een goede ouder?’. Maar wat is dat nu een ‘goede’ ouder? Wat houdt dat in een ‘goede’ ouder zijn? Is dat eentje die altijd toegeeft aan zijn kinderen om toch maar geen boze kinderen te hebben? Of eentje die nee durft te zeggen tegen zijn kinderen, die grenzen durft te stellen?
Hoe komt het dat wij neen zeggen zo moeilijk vinden? Zijn we bang dat onze kinderen daar boos om worden. Weet je wat? Ja! Je kind wordt daar boos, teleurgesteld en misschien verdrietig van, dat heb je zelf al aan de lijve reeds ondervonden, hé! Want zijn willen hun goesting krijgen. En dat is hun volste recht. Zij mogen boos worden wanneer ze gehoopt hebben op een ja, maar een nee krijgen.
Maar moet ons dit tegenhouden om neen te zeggen? Neen toch!
Ja, ik weet het het is niet fijn om ruzie te hebben met je kinderen. Door telkens toe te geven kom je ook geen meter verder. Zo leer je je kind dat het oké is om jou te manipuleren. Eens hij dit door heeft, zal hij telkens verder gaan.
Nee zeggen tegen je kind is niet gemeen. Je leert je kind een belangrijke les, namelijk dat er in het echte leven grenzen zijn waaraan ook hij zich moet houden. Dat hij niet altijd zijn zin zal en kan krijgen. Hij leert ook rekening houden met de anderen.
Neen zeggen tegen je kinderen heeft ook zo zijn voordelen.
“Natuurlijk willen we graag dat onze kinderen vrolijk en blij zijn en doen we er alles aan hen tevreden te houden. Maar als onze kinderen nooit kwaad op ons worden, of zich nooit gefrustreerd en teleurgesteld voelen, dan is dat een teken dat wij onze taak als opvoeders niet goed doen. Want hoe moeten je kinderen leren omgaan met frustratie en teleurstelling als ze dat nooit hebben kunnen oefenen? En hoe zullen je kinderen zelfdiscipline kunnen ontwikkelen als jij hun dat niet leert? Het is jouw taak hun deze belangrijke lessen te leren door in bepaalde situaties nee te zeggen.” – David Walsh
Maar neen zeggen is en blijft een moeilijk gegeven en eens je in de dynamiek van toegeven zit, is het niet simpel om daar uit te geraken. Maar het kan! Je kan daar uit raken, echt waar.
Wat kan je doen?
Goed om te weten
Besef dat je nee zegt tegen de vraag van jouw kind en niet tegen je kind zelf. Met neen zeggen wijs je je kind niet af.
Wees redelijk
Zeg niet op alles neen. Er zijn heel veel momenten waarop je ja kunt zeggen tegen je kind. Denk goed na waarom en wanneer je nee zegt. Zorg ervoor dat het geen automatisme wordt om snel van het gezeur af te zijn want dit werkt omgekeerd.
Wees duidelijk en consequent
Denk na over wat je belangrijk vindt in je opvoeding en wees daar consequent in. Het is lastig voor een kind dat wat de ene dag mag, de dag erna niet meer mag.
Eens je besloten hebt om neen te zeggen, blijf er dan bij. Een neen is neen en niet ja als er genoeg voor gezeurd wordt.
Blijf zelf rustig
Wanneer je zelf boos reageert, gooi je olie op het vuur en zal je kind heel defensief reageren. Dit leidt tot extra ruzie.
Toon begrip
Begrip tonen naar je kind is heel belangrijk in het proces om je kind te laten wennen aan het feit dat hij niet altijd zijn zin krijgt.
Leg uit in plaats van je kind te negeren
Leg aan je kind uit waarom hij vandaag iets niet krijgt of mag doen. Je kind negeren werkt toch niet. Hij weet perfect hoe hij je aandacht moet trekken.
Vind jij neen zeggen ook moeilijk? Wat doe je als je neen moet zeggen? Hoe voel jij je wanneer je je kind moet ontgoochelen? Ik kijk uit naar jullie antwoorden.
Wil jij zonder schuldgevoel neen kunnen zeggen? Wil jij dit op een rustige manier kunnen doen? Neem dan gerust contact op voor een gratis verkennend gesprek.