Brrr, veranderingen!
Misschien is jouw kind helemaal overstuur wanneer de juf ziek is. Hij wordt misschien heel snel boos wanneer er iets onaangekondigd verandert. Of hij is misschien heel verdrietig wanneer er een belofte (door omstandigheden) niet nagekomen wordt. Want beloofd, is beloofd!!
Ja? Jouw kind kan moeilijk om met veranderingen. Je merkt dat er weinig problemen zijn wanneer alles loopt zoals afgesproken, wanneer de dag verloopt volgens de afgesproken structuur, wanneer alles heel duidelijk is.
Maar, oh wee als er iets verandert, dan is hij ontredderd. Dan weet hij met zichzelf geen blijf en is hij voor het minste boos.
En jij? Jij doet jou uiterste best om zo voorspelbaar mogelijk te zijn, om structuur in de dag te stoppen, om je beloftes na te komen…
Er hangt een weekschema uit in huis. De kleren voor de volgende dag heb je samen reeds klaar gelegd, zodat er ‘s ochtends minder discussie is. Wat er gegeten wordt, ligt voor de hele week vast...
Op school wordt er ook met een weekschema gewerkt zodat hij weet wat er daar staat te gebeuren. Maar toch kan hij nog flink boos worden wanneer jij hem komt halen in plaats van jouw man. Want dat was niet afgesproken!!
Dan wil je misschien heel hard schreeuwen tegen hem: Doe nou effe normaal!! Want zeg nu zelf. Hij moet toch een beetje leren flexibel te zijn, niet? Er gebeuren toch altijd onverwachte dingen. Daar moet hij toch op zeker hoogte mee leren omgaan. Je kan hem toch niet eeuwig in een glazen kooitje stoppen.
Ja dat klopt. Jouw kind moet tot op zekere hoogte kunnen omgaan met veranderingen. Hij moet dit leren (hoe spannend het ook is) zonder er erg van onder de voet te zijn. Maar jouw kind probeert bewust of onbewust de verandering te vertragen, of liever nog te vermijden. Hij denkt dat door zich te verzetten, te huilen, boos te worden, te onderhandelen… je zal toegeven en dat er niks zal veranderen of toch niet zo drastisch.
Wanneer jouw kind zich ontspannen en stevig voelt, kan hij beter omgaan met veranderingen. Jouw kind weet dan dat hij zichzelf niet zal verliezen in deze veranderingen. Je kan het vergelijken met een boom. Hij kan mee bewegingen, maar niet ontworteld worden.
Wat kan jij doen om hem makkelijker te laten meebewegen?
- Ga eerst eens na bij jezelf hoe jij met veranderingen om gaat. Ben jij iemand die het zelf moeilijk vindt of ga je mee met de flow. Jouw kind pikt heel veel op van jou. Wanneer jij heel angstig of gestresseerd reageert, bestaat er een kans dat jouw kind ook zo zal reageren. Dus praat er over met je kind. Leg uit aan je kind dat je dit spannend vindt maar dat je toch de stap zal zetten.
- Wanneer je de verandering aankondigt (hoe groot of klein ze is) zorg ervoor dat je kinderen het gehoord hebben. Check dit even, vraag aan hen wat er staat te gebeuren, wat je daarnet verteld hebt.
- Ga zeker geen dingen vermijden om te doen. Want binnen de kortste keren is jouw wereld beperkt tot jouw zetel. Wanneer je je kind nooit door iemand anders laat ophalen of je laat nooit een oppas komen, ontneem je je kind oefenkansen. Elk kind moet kunnen, oefenen zodat hij ook daar in kan groeien. Om de verandering dragelijker te maken, communiceer goed op voorhand, hou rekening met zijn gevoelens. Je kind mag dit spannend vinden, dat is helemaal niet erg.
Heeft jouw kind nog altijd last met veranderingen? Is jouw kind bang zichzelf te verliezen door de veranderingen? Neem dan contact op voor een gratis verkennend gesprek. Dan bekijken we samen wat we kunnen doen.