Batterijen opgeladen?

foto van lege en opgeladen batterijen en de tekst Batterijen opgeladen?

De vakantie loopt op zijn einde en binnen een goeie week begint het schooljaar terug. Hebben de twee maanden vakantie de batterijen van jouw kind opgeladen? Heeft jouw kind voldoende tijd gehad om te deconnecteren, te ontsnappen aan allerlei druk? Heb je samen tijd kunnen nemen voor elkaar, rust, plezier… voor de dingen die energie geven? Ja? Zalig!

Dan zijn de batterijen van je kind misschien opgeladen om er terug tegen aan te gaan. Want een nieuw schooljaar brengt altijd wat stress met zich mee. Bij de ene al wat meer dan bij de ander.

Hoe zit het bij jouw kind? Heeft jouw kind veel last van stress voor de eerste schooldag of is hij er ferm gerust in?

Hopelijk kan de opgedane energie van de twee maand vakantie hem helpen om de eerste dagen, weken… door te komen.

Merk je dat je kind snel terug overdonderd wordt door de zijn stress, is het belangrijk om tijd te maken, manieren te zoeken om zijn batterijen op te laden. Ook doorheen het schooljaar. En ja ik weet het, het is heel dikwijls van druk, drukker, drukst.

Maar het is belangrijk dat je kind zich kan ontladen en opladen gedurende deze drukke tijd. Anders bestaat de kans dat zijn stress opbouwt en dat jouw kind steeds ongelukkiger rond loopt. Begint te twijfelen aan zichzelf en zijn zelfbeeld er onder gaat leiden.

Op te kunnen opladen moet je kind zich eerst ontladen. Anders gezegd na de inspanning komt de ontspanning. Fysiek bezig zijn, kan helpen bij het ontladen. Doordat je kind fysiek bezig is, voelt hij zijn lijf en komt hij sneller uit zijn hoofd, gaat hij minder piekeren en kan hij de gedachten parkeren. Tijdens het bewegen ontdoet je kind van alle spanning, emoties en prikkels die hij doorheen de dag heeft opgedaan.

Een heerlijke massage kan soms wonderen doen. Bij lichaamscontact komt het knuffelhormoon oxytocine bij jullie allebei vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat jullie een blij, ontspannend gevoel krijgen.

Het is ook interessant om bewust om te gaan met de vrije tijd van jouw kind. Denk eens samen na welke zaken jouw kind opladen, jouw kind energie geven. Dat is bij elk kind anders. Dat kan een gezelschapspel samen spelen zijn, een boek lezen, muziek beluisteren, een filmpje kijken, naar de tekenles gaan, een sport beoefenen…

De nadruk moet liggen op het ontspannen, een fijne tijd beleven, energie krijgen. Kortom zijn batterijen moeten ervan opgeladen worden. Dus trap niet in de val van de vrije tijd die jouw kind heeft vol te plannen met hobby’s. Laat je kind af en toe met rust, laat hem af en toe gewoon niks doen. Zodat hij zijn tijd vrij kan invullen, met dingen die hij ook leuk vindt. Zo kan hij zijn batterijen opladen.

Wanneer je samen met je kind activiteiten hebt die je beiden opladen dan is het nog leuker. Dit biedt naast ontspanning ook voor verbinding. Want wanneer je samen dingen doet om te ontspannen, voelt je kind zich veilig en vertrouwd en komt dit het contact ten goede.

Blijf volhouden, maak er een gewoonte, een dagelijkse routine van. Of maak er een ritueel van. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan een spelletje samen spelen, een massage... Op die manier glipt het niet tussen de mazen van het net.

Hou de vinger aan de pols. Wanneer je stresssignalen van je kind opvangt, is het belangrijk om na te gaan van waar ze komen en of er nog voldoende momenten zijn waarin je kind ontladen en opladen. Is dit niet het geval, bouw er meer in. Bekijk ook samen of de afgesproken activiteiten nog voldoende ontlading bieden aan jouw kind. Het kan zijn dat je deze moet aanpassen, andere in de plaats zetten of misschien weglaten.

Probeer dingen uit en geniet samen van het opladen.

Wat ga jij doen om je kind dit schooljaar te laten ontladen en weer op te laden? Ik ben benieuwd naar de manieren die voor jullie werken?