Alternatieven voor een time-out

foto van mama met kind en tekst Alternatieven voor een time-out

Iedereen heeft het al meegemaakt. Je kind gaat over de rooie en stopt niet met het ongewenste gedrag. En jij als ouder weet van geen hout pijlen te maken. Uit onmacht roep je dan. “Als je nu niet stopt dan krijg je een time-out en moet je naar je kamer. En je komt er pas uit als ik het zeg!” Maar werk dit altijd? Hoe voel jij je erbij? Past dit bij jouw opvoedingstijl? Er bestaan ook alternatieven voor een time-out. Misschien zit er wel iets tussen dat voor jouw kind beter werkt.

Wat is een time-out?

Wanneer je kind ongewenst gedrag vertoont, zet je je kind apart. Je haalt je kind uit de situatie die het gedrag heeft getriggerd, zet hem op een rustige plek (stoel, gang, zijn kamer…). Je zegt dat hij een time-out krijgt om af te koelen en na te denken.

Bij een time-out zal het gedrag wel stoppen. Op korte termijn zal je wel effect hebben.

Maar de frustraties eronder kunnen wel blijven en al zeker wanneer je na de time-out niet in gesprek gaat met je kind. Bij een time-out geef je onrechtstreeks de boodschap dat je kind zijn gevoelens van frustraties, verdriet, boosheid… alleen een plekje moet geven en dat is nu juist wat je kind op dit moment niet kan. Hij wordt zo overspoeld door zijn emoties.

Wanneer zet je een time-out in?

Wanneer je kind een ander kind zonder enige aanleiding pijn doet, hij dingen stuk maakt uit bijvoorbeeld jaloezie. Hij zijn broer of zus slaat omdat zij met zijn speelgoed aan het spelen zijn, Hij heel onbeschoft reageert wanneer je vraagt om zijn taak te doen… Kan je een time-out inzetten. Dan kan je aan je kind zeggen dat hij eventjes mag gaan nadenken over wat hij gedaan heeft. Zet het kind dan in de gang, in zijn kamer, op de time-outplek, denkstoel…

Geef hem eerst een waarschuwing vooraleer je hem in time-out zet. En zet je kind niet langer dan nodig in time-out. Per leeftijdsjaar 1 minuut dus een kind van 12 jaar zet je 12 minuten in time-out.

  • Zet de time-out in op juiste momenten. Zet je kind niet te pas en te onpas in time-out. Doe dit wanneer je kind iets doet dat niet door de beugel kan.

  • Het is belangrijk dat je kind weet waarom het in time-out moet en hoelang. Zeg hem dat ook duidelijk.

  • Het is belangrijk dat jij je niet verleiden tot gesprek wanneer je kind in time-out zit. Het is namelijk de bedoeling dat je kind tijdens de time-out geen aandacht krijgt.

  • Wanneer je kind, uit zijn time-out komt, zet je hem er terug in. Doe dit zonder discussie.

  • Jij bepaalt wanneer je kind uit time-out mag.

Alternatieven

- Neem zelf een time-out

Wanneer het er weer bovenhands op zit, kan je ervoor kiezen om zelf een time-out te nemen in plaats er een te geven aan je kind. Vertel, als je een time-out neemt, tegen je kind dat je even op de denkstoel gaat zitten, of naar je kamer, gang… gaat om rustig te worden. En dat je daarna terugkomt om er over te praten. Jij kan namelijk makkelijker afstand nemen van de situatie, ze overzien. Eens je afgekoeld bent, lukt het makkelijker om de situatie door de ogen van je kind te bekijken en snap je misschien beter waarom je kind zo reageerde. Na je time-out kan je rustig in gesprek gaan met je kind.

Op die manier toon je ook aan je kind hoe hij rustig kan worden wanneer hij zich gefrustreerd voelt.

- Time-in

Dit is samen met je kind een pauze nemen. Het kan effectief zijn als je kind hulp nodig heeft bij het kalmeren, het oplossen van een probleem, of bij het omgaan met moeilijk gedrag. Een time-in is positief voor jullie ouder-kind relatie: het geeft namelijk het gevoel dat jullie een team zijn, in plaats van vijanden. Jouw aanwezigheid, kan er voorzorgen dat jouw kind sneller uit zijn stress-zone komt, dat hij sneller rustig wordt. Een time-in hoeft niet heel lang te duren, vijf minuten kan soms al genoeg zijn. Na de time-in ga je het samen opnieuw proberen.

- Wanneer zet je een time-in in?

Wanneer je kind grote, pijnlijke gevoelens heeft. Als hij heel verdrietig op de grond ligt te huilen omdat hij zijn sandalen wil aandoen terwijl de regen met bakken uit de hemel valt, wanneer zijn lievelingsknuffel in de was zit, wanneer iemand iets heeft afgepakt…Mocht je je kind nu in time-out plaatsen, troost je je kind niet. Je leert je kind onbewust dat het deze gevoelens niet mag hebben en er zelfs voor gestraft wordt.

Bij een time-in geef je de boodschap dat je je kind er niet alleen voorstaat wanneer hij het moeilijk heeft, dat je hem niet alleen laat. Door je nabijheid en empathie voelt hij zich begrepen en lukt het om sneller te kalmeren. Je kind heeft je hulp nodig om te kalmeren.

Ga naast je kind zitten en probeer er achter te komen waarom hij zo reageerde. Bespreek en troost je kind. De boodschap komt pas binnen wanneer hij niet meer in zijn stress-zone zit. Ga daarna samen op zoek naar een manier hoe hij het de volgende keer kan aanpakken.

- Troostplek

Je hebt niet altijd de tijd voor een time-in. Je kan dan voor een troostplek kiezen waar je kind zelf naar toe kan om te kalmeren. Deze ruimte hoeft niet groot te zijn. Dat kan een stoel zijn, een stukje van de zetel, kamer, een plekje achter de zetel… Het is wel belangrijk dat er troostende items in deze omgeving zijn, zoals zachte kussens, knuffels, boeken… De bedoeling van deze troostplek is dat je kind even tot zichzelf kan komen, zonder het gevoel het hebben geïsoleerd of afgewezen te worden.

 

Misschien zit er iets tussen dat jij wilt uitproberen. Doe dit zeker, probeer het uit en laat me weten wat voor jou goed werkt.