Achter elk gedrag van je kind zit een behoefte!
Snak jij er ook naar om eens een leuk momentje te hebben met jouw kind? Zo eentje waar er eens geen ruzie is. Ja, dat kan ik geloven want niks is zo vermoeiend dan constant op de tippen van je tenen moeten lopen. Want wanneer je niet op je goede bent, heb je het vlaggen. Dan ben je er zeker van dat je iets verkeerd gedaan of verkeerd gezegd hebt. Dan komt er weer gehakketak, om dan uiteindelijk te eindigen in een ruzie van je welste.
Dit is voor niemand van het gezin houdbaar. Als dit nog lang duurt, gaat iedereen er onderdoor.
Maar heb je je al eens afgevraagd hoe het komt dat jullie telkens ruzie hebben. Waarom hij en jij zo reageren?
Jouw kind wil in elk geval iets duidelijk maken. Er loopt iets niet zoals hij het wilt. Wil dit zeggen dat hij altijd zijn zin moet krijgen? Neen dat zeg ik niet, maar misschien moeten we dit gedrag eens van naderbij bekijken.
Het zou maar eens kunnen dat jouw kind zich te weinig gehoord en gezien voelt of dat jouw kind meer nood heeft aan structuur en duidelijkheid? Misschien is hij bang dat je zijn broers en zussen liever ziet. Misschien denkt hij dat jij hem liever kwijt wilt...
Wat een onzin denk jij misschien, maar voor je kind is het bittere ernst. Hij zit met dit gevoel en wil het aan jou duidelijk maken.
Maar onze kinderen beschikken nog niet over een groot arsenaal aan gedragsmogelijkheden. Ze laten heel dikwijls maar op één manier weten wat ze nodig hebben en willen. Wanneer er niet geluisterd wordt naar hen, gaan ze een tandje bij steken om toch maar gehoord en gezien te worden. Ze beginnen ruzie te zoeken, te schreeuwen, te schelden, te slaan...
Om de woede-uitbarstingen, ruzies, hysterische buien van ons kind aan te pakken, moeten we achter dit gedrag kunnen kijken en nagaan wat hij werkelijk nodig heeft.
Laat je niet verleiden in een ruzie, maar probeer zelf rustig te blijven. Vraag je af waarom je kind dit gedrag stelt. Analyseer rustig de situatie en bedenk waar het fout zou kunnen gelopen zijn. Durf je deze vragen te stellen: Wat wil mijn kind mij duidelijk maken? Heb ik te weinig aandacht besteed aan mijn kind? Is mijn kind moe? Had hij ook een cadeautje verwacht? Heeft zijn broer hem tot het uiterste gedreven?...
Op die manier kan jij rust brengen in de chaos, kan je duidelijke grenzen en structuur bieden, bescherm je je kind en kan je samen plezier maken.
Wil dit zeggen dat je je kind zijn zin moet geven? Neen, maar wel dat jij als ouder de behoefte van je kind ziet en erkent. Door dit te doen zal je kind een rust ervaren, zal het niet meer de drang hebben om te gaan schreeuwen, slaan en schoppen omdat het weet dat zijn ouders hem zien en horen, omdat ze rekening houden met zijn behoeftes. Je kind zal positiever gedrag stellen en de sfeer in huis zal er op vooruitgaan.
Wanneer de rust terug gekeerd is in jullie gezin, kan je kind gaan leren om met woorden te vragen wat het nodig heeft.
Gaat dat in 1-2-3? Neen, je gedrag veranderen, vraagt nu eenmaal tijd en oefening.
Wij als ouders moeten leren achter het gedrag van ons kind te kijken om hem verder te helpen. Dit is geen makkelijke opdracht en weet dat het de ene keer makkelijker zal gaan dan de andere keer, maar geef niet op want dit is de weg.
Heb jij hulp nodig om de behoeftes van je kind te vinden? Om nog duidelijkere grenzen en structuur te bieden, om samen terug plezier te hebben?
Neem dan gerust contact op voor een verkennend gesprek.