Tips voor ouders

neus van pinokkio

Ik heb een leugenaar in huis!

Betrap jij je kinderen ook soms op een leugen? Ik ook, mijn kinderen liegen ook soms. Nu liegen hoort bij een gezonde ontwikkeling en meestal is het een fase waar ze door moeten. Wat ik opmerk is dat het liegen toch minder is geworden met ouder worden en dat het bij het ene kind wat hardnekkiger is dan bij het andere.

een bang meisje

Mijn kind is faalangstig, wat moet ik doen?

Wat is faalangst?

Faalangst is, bang zijn om te falen. Iedereen is wel eens bang om te falen. Maar wanneer je kind heel er bang is of de angst staat niet in verhouding met de activiteit dan spreekt men over faalangst.

Dit kan nare gevolgen hebben wanneer je kind er heel veel last van heeft. Dit kan leiden tot buikpijn, hoofdpijn, niet meer naar school willen, nieuwe dingen uit de weggaan…

Faalangst heeft te maken met het zelfbeeld van je kind. Een kind met een positief zelfbeeld heeft veel minder last van faalangst.

kind dat ballon loslaat en teks laat los

Laat Los!

Mijn kinderen loslaten is één van de moeilijkste zaken die er bestaan. Wanneer ik mijn kinderen kansen wil geven moeten ik ze los kunnen laten. Dit voelt heel onnatuurlijk aan want ik als ouder wil mijn kinderen beschermen tegen alles wat fout dreigt te lopen.