Tips voor ouders

Verlegen meisje

Weerbaarheid: Hoe help ik mijn onzeker, verlegen kind?

Wat is verlegenheid?

Verlegenheid kun je omschrijven als moeite hebben met het spontaan in contact komen met anderen. Vooral moeite hebben met het initiatief daar in nemen. Verlegenheid is een heel natuurlijk gedrag, iedereen is wel eens verlegen. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn. Maar wanneer je kind er teveel last van heeft en dingen niet meer doet omdat het te verlegen is, wordt het wel een probleem.

Verlegen zijn is ook een stuk ‘cultureel’ bepaald. Wat de ene ‘verlegen’ noemt, noemt de andere ‘de kat uit de boom kijken’.

duim in de lucht

Weerbaarheid: Ik-boodschappen leren geven

Wanneer anderen dingen doen of zeggen die je kind niet leuk vindt, is het heel belangrijk dat hij daar iets durft over te zeggen. Wanneer hij dat wilt doen, gebruik hij best een ik-boodschap. Dan zegt hij wat hij wilt en waaraan hij behoefte heeft. Zo voorkomt hij dat de ander zijn opmerking als aanvallend opvat.

Een ik-boodschap is niet zeggen wat je denkt van de ander. Het is niet ‘Ik vind je stom.’ Maar ‘Ik vind het niet leuk dat je zo praat tegen mij.’

boomstam met just say no op

Weerbaarheid: Hoe kan je, je kind nee leren zeggen?

Het belang van neen te zeggen.

Neen zeggen tegen iemand anders of tegen jezelf is niet altijd evident, ook niet voor je kind. Maar het is toch belangrijk om dit te kunnen. Voor kinderen is het best lastig om nee te zeggen als ze iets niet willen. Want stel je voor dat de ander je niet meer leuk vindt.

Maar ‘ja’ zeggen wanneer je het eigenlijk niet wilt, voelt ook niet goed aan.

Het is belangrijk dat je kind neen durft te zeggen, anders wordt het een speelbal van anderen en van zijn eigen emoties.

Wanneer je kind neen kan zeggen, staat het weerbaarder in het leven. Dan komt het meer op voor wat hij wilt.

Dus help je kind zijn grenzen aan te geven en neen te durven zeggen.