‘Pling’ berichtje! bye bye focus

foto met apps

Loopt er bij jullie thuis ook iemand rond die zich helemaal niet lang kan focussen? Wel hier lopen er zo’n aantal rond. En ik moet eerlijk bekennen dat ik daar ook bij hoor.

Ik kan mij het beste focussen wanneer het stil is in huis, geen muziek, niemand aan de telefoon of in gesprek. Anders kan ik mij niet meer focussen op mijn werk. Dan komt het liedje op de voorgrond en kan ik niet anders dan meezingen of mee neuriën. En die gesprekken die mijn huisgenoten voeren, blijken plots heel interessant.

Wat ik ook opmerk, is dat mijn kids er nog meer moeite mee hebben. Ze beginnen telkens met goede moed aan hun werk, maar van zodra ze een ‘pling’ horen, er iemand thuiskomt of er wordt iets gezegd, zijn ze afgeleid.

En ja, ze zouden beter op hun kamer studeren, maar om één of andere reden zijn ze daar nog meer afgeleid. Wat ik soms kan snappen want ze moeten een kamer delen, soit.

Maar beneden is er nog meer volk (lees lawaai). Puberlogica zeker?

Ligt het aan de tijdsgeest of aan mijn kids?

Ik merk dat het er niet op verbeterd is sinds de komst van de smartphone. Overal en altijd beschikbaar zijn. En neem het van mij aan dat nemen ze letterlijk. Bij elke ‘pling!’ springen ze recht en alle aandacht gaat naar het bericht, WEG FOCUS! En dan mag ik nog niet klagen want ik heb goeie studenten. Hoe ze dat allemaal klaarspelen, ik weet het soms niet.

Sinds ik een smartphone heb waarop Facebook, Instagram, WhatsApp… staat, heb ik ook de neiging om op elke ‘pling!’ te reageren. Ook bij mij is dan de focus weg. Ik beken, ik ben ook ‘PLING VERSLAAFD!’

Maar sinds een paar weken probeer ik tegen deze drang te vechten.

  • Ik probeer eerst mijn werk af te werken en dan pas te kijken.
  • Ik leg mijn gsm in een andere ruimte of op een andere plek dan mijn bureau. Dan moet ik meer moeite doen. En ik merk dat dit wel werkt.
  • Ik neem mijn gsm zelden mee op mijn wandeltochten en wanneer hij toch meegaat dan zet ik hem op stil.
  • Mijn gsm gaat nooit of te nimmer mee naar de slaapkamer. Ik wil een rustige nacht zonder ‘gepling’. ;-)

Hebben jullie of jullie kinderen ook een ‘PLING VERSLAVING’? Hoe gaan jullie daar mee om? Hoe houden jullie deze verslaving binnen de perken?

Laat het weten. Ik ben razend benieuwd!