Piekert jouw kind er ook op los?
Heb jij ook een kleine piekeraar in huis? Zo eentje die over van alles en nog wat wakker ligt? Zegt hij ook dat zijn hoofd vol zit met allerlei gedachten? … Piekeren komt veel voor bij kinderen in de basisschool. Wanneer wordt piekeren een probleem en hoe je je kind kunt helpen lees je in deze blog.
Is het normaal dat mijn kind piekert?
Het is niet abnormaal dat je kind piekert. Doordat je kind als maar meer beseft wat er gebeurt in het dagelijks leven gaat hij over veel dingen gaan nadenken bijvoorbeeld over de dood. Dit is op zich geen probleem. Je kind mag zeker eens balen of zich zorgen maken over dingen die hij moeilijk vindt. Want niet alles is roze geur en maneschijn.
Mijn kind piekert veel
Je kind gaat vaker piekeren wanneer het moeilijker gaat, wanneer hij minder goed in zijn vel zit. Bijvoorbeeld wanneer het moeilijk loopt op school, wanneer zijn huisdier is overleden, wanneer oma in het ziekenhuis ligt… Ook als je kind gevoelig is, kan het moeilijker dingen loslaten en meer gaan piekeren.
Wanneer wordt piekeren een probleem?
Wanneer je kind af en toe eens piekert, is dat helemaal geen probleem. Maar wanneer je kind voor een langere tijd wakker ligt, psychosomatische klachten krijgt zoals hoofdpijn, buikpijn… is het belangrijk dat er samen gekeken wordt naar de oorzaken van het piekeren. Je kind kan daar zeker jouw hulp bij gebruiken.
Wat kan jij doen om te helpen?
Het is belangrijk dat je kind leert dat het de baas is over zijn gedachten. Dat hij zijn gedachten aan en uit kan zetten. Dat hij ‘stop’ kan zeggen tegen zijn piekergedachten.
Mindmap
Breng het gepieker letterlijk in kaart. Je kind gaat dikwijls aan het piekeren wanneer hij het overzicht kwijt is. Door samen met je kind een mindmap te maken, breng je terug structuur in zijn gedachten. Op die manier verdeel je moeilijke dingen in kleine stukjes waardoor je kind meer rust ervaart. Je kind kan zelf tekeningen maken, kernwoorden op schrijven of dingen uitknippen om in de mindmap te plaatsen. De mindmap kan hij bij houden in een mapje, delen met de andere gezinsleden, op zijn kamer hangen… Zo kan hij er later naar terug grijpen.
Beweeg
Kinderen die piekeren, kunnen moeilijk ‘uit hun hoofd’ komen. Zij hebben nood aan activiteiten die zich focussen op hun lijf. Waarbij ze minder moet nadenken. Activiteiten zoals dansen, yoga of een sport beoefenen helpt. Maar ook samen gaan wandelen, fietsen, springen op de trampoline, schommelen… Kortom een activiteit waarbij je kind actief en liefst buiten kan zijn.
Fantaseer erop los!
Fantasie is een heel machtig wapen, je kan er alle kanten op. In zijn fantasiewereld heeft jouw kind de regie in handen. Hij kan alles zelf bepalen. Hij kan bijvoorbeeld over een piekerplaneet of eiland fantaseren waar alle piekerraketten of piekerwezens naar toegaan om daar eeuwig te blijven. Belangrijk is dat je kind de details zelf kan invullen. Jij als ouder kan de voorzet geven, maar dan is je kind vooral aanzet. Jij kan hem helpen om gerichte vragen te stellen. Je kan er een vervolgverhaal van maken voor het slapen gaan. Kortom laat jullie fantasie maar werken. The sky is the limit
Begrens zonder af te wijzen
Voer een piekerkwartiertje in. Je kind komt pas van zijn piekergedachten af wanneer hij ze (her)kent en accepteert. Je kan hem een kwartiertje de kans geven om te piekeren om daarna zijn aandacht op iets anders te richten. Voer het piekerkwartiertje in als je merkt dat je kind blijft piekeren. Help je kind zich te richten op andere zaken. Zeg aan je kind dat je het snapt dat het niet makkelijk is, maar dat het nu tijd is om ‘naar school te gaan’, ‘huiswerk te maken’.
Gooi je piekergedachten in de vuilbak
Vraag aan je kind of hij iets kan veranderen aan de situatie? Indien ja, zoek dan samen naar een oplossing.
Indien neen, dan kan je kind zijn piekergedachten opschrijven en die in de vuilbak gooien. Op die manier kan hij ze letterlijk uit zijn hoofd zetten en worden ze weggegooid.
Bedtijd is piekertijd
Bedtijd is de grootste bottle-neck voor piekeraars. Het wordt donker, er moet rust komen, maar het hoofd wil niet uit. Voor een betere nachtrust is het belangrijk dat je kind zijn hoofd kan leegmaken. Creëer een gevoel van veiligheid. Dit kan je door te vragen wat hij nodig heeft (binnen de grens van de redelijkheid en haalbaarheid). Bijvoorbeeld een extra kussen, een nachtlampje, extra knuppels, een kopje warme melk met honing...