Mijn kind is een pleaser!
Mijn dochter is een pleaser en super plichtbewust. Ze doet alles, onmiddellijk wat er van haar verlangt en nog meer. Ze wilt altijd iedereen tevreden wilt stellen, ten koste van haarzelf. Zelfs wanneer ze daar heel weinig of niks voor terug krijgt. Ze wil dolgraag aardig gevonden worden en is als de dood om dingen fout te doen of kritiek te krijgen. Ik zou graag hebben dat ze zo af en toe eens uit de band springt, dat ze af en toe eens foert zegt tegen zaken die niet zo belangrijk zijn.
Herkenbaar? Heeft jouw kind daar ook last van?
Waar komt dit gedrag vandaan?
Vaak komt dit gedrag voort uit onzekerheid. Bang om niet graag gezien te worden, slechte punten te halen, niet cool genoeg gevonden te worden, bang anderen tot last te zijn…
Ze zal moeten leren dat ze goed is zoals ze is en dat het oké is om een eigen mening te hebben. Dat het oké is om je best te doen en dat ze alles niet altijd in 1-2-3 moet oplossen. Ze zal ook moeten leren op een vriendelijke manier duidelijk maken wat ze niet wil of leuk vindt.
Moet ik als ouder hier altijd iets mee doen?
Als ouder wil je dat ze gelukkig is en voor zichzelf kan zorgen. Dat ze zich niet laat ondersneeuwen door anderen. Maar het kan ook zijn dat ze helemaal geen last heeft van het pleasegedrag dat ze vertoont. Je moet pas ingrijpen wanneer de anderen misbruik maken van jouw kind.
Maar hoe kan ik haar toch een beetje helpen?
Vooraleer je in actie schiet is het belangrijk om zicht te hebben op wanneer en bij wie ze dit gedrag stelt. Bespreek het eens met de leerkracht. Herkent hij jouw gevoel? Heeft hij het gevoel dat ze haar mannetje staat of niet? Observeer ook eens bij wie ze het doet. Doet ze dat alleen bij leeftijdsgenoten? Bij welke soort type kinderen doet ze het? Wanneer je dit duidelijk hebt, kan je het gerichter met haar bespreken.
Probeer het gesprek aan te knopen naar aanleiding van een concrete situatie. Je kan dan met haar praten over wat er gebeurde, wat maakte dat ze zo reageerde en hoe ze dat anders zou kunnen doen. Maak haar bewust van haar eigen gevoel en beweegredenen: wilde je dit zelf echt of deed je dit omdat je dacht dat de ander jou dan leuk zou vinden? Hoe had je het zo kunnen zeggen zodat het voor jou ook oké voelt? Zoek samen naar oplossingen die je dochter ziet zitten, blijf dicht bij haar persoonlijkheid.
Bespreek met haar wat je ziet gebeuren. Oordeel niet en denk niet ‘dit is niet goed’. Praat er open over met je kind. Benoem de voor- en nadelen op korte en lange termijn. Laat merken dat het niet nodig is om altijd te pleasen. Zoek samen voorbeelden van kinderen die dit niet doen.
Als ouder is het belangrijk om haar voldoende zelfvertrouwen van thuis uit mee te geven. Je kan natuurlijk niet alles doen, maar je kunt in elk geval er wel op letten dat je haar prijst voor het vormen van haar eigen mening of wanneer ze een standpunt inneemt. Geef haar het gevoel dat ze mag zijn wie ze is. Ook kun je haar trainen in zelfstandigheid en haar mannetje staan in dagelijkse dingen. Bescherm haar niet te veel en leer haar voor zichzelf op te komen en dingen te durven.
Geef je dochter en jezelf de tijd om dit gedrag te doen keren. Geef niet op na één mislukking. Ze zal je steun nodig hebben. Want gedrag verander je nu eenmaal niet in één oogopslag. Maar wanneer je beiden het gevoel hebben dat je alles reeds hebt uitgeprobeerd en niks lijkt te werken. Neem dan gerust contact op voor een gratis verkennend gesprek en dan bekijken we het samen.