Emoties oppotten

foto glazen pot en tekst emoties oppotten

Kinderen moeten leren omgaan met hun emoties, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Ze moeten deze leren herkennen, benoemen, accepteren en dan op een gezonde manier uiten en verwerken. Omgaan met positieve emoties is meestal geen probleem. Maar hoe ga je om met negatieve emoties?

Hoe doe je dat nu?

Er zijn verschillende manieren om daar mee om te gaan. Er over praten en deze een plekje geven is veruit de beste manier. Maar toch lukt het niet altijd om dit te doen. Wanneer ze geconfronteerd worden met negatieve emoties, verstoppen ze die soms het die liefst zo ver mogelijk, doen soms alsof ze er niet zijn. Ze weten niet altijd goed hoe ze deze gevoelens een plekje kunnen geven. Dus ergens veilig oppotten, is dan dikwijls de enigste uitweg die ze kunnen bedenken.

Deze strategie kan een tijdje goed werken want negatieve emoties hebben, kan best wel angstaanjagend zijn. Misschien denkt jouw kind dat dit gevoel nooit meer over zal gaan. Heel dikwijls weet je kind niet hoe hij hier moet mee omgaan.

Maar wat als hun potje vol is? Wat als er niks meer bij kan?

Dan schiet het deksel met volle kracht van het potje. Alle boosheid, verdriet, pijn die ze misschien al jaren, maanden, dagen aan het oppotten zijn, komt er met één explosie uit. De aanleiding voor deze uitbarsting kan een stomme vraag zijn, een flauw mopje, gezeur van anderen… Het is dat éne kleine druppeltje dat ervoor zorgt dat jouw kind ontploft. Dat hij de druk die in dat potje zit niet meer kan tegen houden.

Dat is heel normaal. Negatieve emoties moeten uit hun systeem anders worden ze heel ongelukkig, snel boos, angstig… Ook met deze gevoelens moeten ze leren omgaan. Ze krijgen best een plekje. Het is helemaal niet abnormaal dat ze zich soms boos, verdrietig, angstig, ongelukkig voelen. Maar wanneer ze er niks mee doen, krijgen deze gevoelens de over hand. Vroeg of laat moeten deze gevoelens er ook uit. Wanneer je kind niet zelf beslist om zijn potje af en toe te openen, zal het ooit eens tot een nog grote ontploffing komen.

Hoe kan jouw kind zijn potje af en toe leegmaken?

Het eerste dat hij moet weten, is dat het oké is dat hij zich soms verdrietig, boos, bang… voelt. Dat dit niet raar is, dat iedereen zich ook zo soms voelt. Dat deze emotie bij ons horen. Wanneer je kind weet dat ook jij je soms zo voelt, zal er al een hele last van zijn schouders vallen.

Het is ook belangrijk dat je kind de signalen die zijn lichaam uitzendt, leert herkennen. Door bijvoorbeeld te vragen wat je kind toen voelde of deed, leer hem nadenken over deze signalen. Op die manier kan hij ze sneller herkennen en de link leggen met zijn emoties. Negatieve emoties stapelen zich op in zijn lijf, maar heel dikwijls wordt de link niet gelegd. Wanneer je kind dit leert, wordt hij zich sneller bewust van zijn gevoel.

Gevoelens leren benoemen is een volgende stap die kinderen moeten leren. Wanneer kinderen een taal hebben om hun binnenkant te beschrijven, gaan ze er ook makkelijker mee om kunnen gaan. Nu, je gevoel omschrijven niet altijd evident. Vandaar dat kinderen hun emoties veelal uiten met hun gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal.

Wanneer jouw kind deze zaken onder de knie heeft, zal hij makkelijker zijn gevoel kunnen uiten. Zal hij makkelijker het deksel van zijn potje halen. Omdat hij een taal gekregen heeft om zijn emoties te uiten. Maar soms kan het toch nog fout lopen. Soms kan je kind ontploffen en dat is helemaal niet erg. Ga, wanneer hij terug rustig is, in gesprek met hem. Bespreek samen wat er gebeurd is. Waarom werd je kind boos, verdrietig, bang…? Wat voelde hij toen? Hoe ging hij er mee om? Leer je kind op die manier zijn emoties te verwoorden.

Eens je kind zijn gevoelens heeft kunnen uiten, is het belangrijk dat hij deze ook kan loslaten. Ga samen op zoek naar een uitlaatklep, een manier om terug rustig te worden. Dat kan van alles zijn. Dansen, fietsen, trampoline springen, koken, lezen… Zoek iets dat werkt voor jouw kind.

Kortom

Omgaan met negatieve emoties is niet evident, maar wel belangrijk. Ook deze emoties moeten een plekje krijgen. Door op een juiste manier om te gaan met en het uiten van emoties, staat jouw kind positiever in het leven en durft hij meer uitdagingen aan te gaan.

En hoe zit het bij jullie? Hoe gaat jouw kind om met negatieve emoties?